BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  GÜNCEL

100 milyon müritli şeyh Türkiye'den gıda alacak

100 milyon müridi olduğu söylenen Şeyh Abdul Aziz Sy, gıda pazarına girdi.

Abone ol

Çoğunluğu Afrika'da olmak üzere yaklaşık 100 milyon mürüdi bulunan Senegal’in dini lideri ve Ticani Tarikatının Şeyhi Abdul Aziz Sy gıda alanında Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor.

İlk etapta 50-100 milyon dolar arası bir gida ticaretinin gerçekleşmesi bekleniyor.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, Şeyh Abdul Aziz Sy ile dün yaptıkları görüşmenin detaylarını anlattı.

Şeyh Abdul Aziz Sy'ın kendi coğrafyasının en büyük tarikatının başında olduğunu anlatan Mete, "Şeyh 84 yaşında. Senegal'in yanında Nijerya, Gana, Mali ve Burkina Faso gibi önemli Batı Afrika ülkelerinde yaklaşık 100 milyon müslümanın dini lideri. Kendisi aynı zamanda İslam Kalkınma Örgütü Batı Afrika sorumlusu. Devleti yönlendirebilecek çok güçlü bir yapısı var. 'Şu ürünü alacak' dediler mi kimse başka bir ürün alamaz. Bizde gıdada bunu kendi lehimize kullanacağız" diye konuştu.

50-100 MİLYON DOLAR ARASI TİCARET

El Emin'in Türkiye'ye ilk kez geldiğini kaydeden Mete, şunları söyledi:

"Kendisi Türkiye'yi model alarak ülkesinde neler geliştirebileceğini planlıyor. Türkiye'yi çok beğeniyor. Bizimle de gıda alanında neler yapabileceğimizi konuştuk. Tarımsal ürünlerde ortak projeler geliştirebiliriz. Ayrıca onların markaları için Türkiye'de üretim yapma planı var.

Bunun yanında yağ ve kuru gıda gibi ürünlerde direk ihracat da yapabiliriz. Önümüzdeki günlerde biz de Senegal'e gidip oradaki duruma bir kere daha bakacağız. İlk etapta 50-100 milyon dolar arası bir ticaret olacak."

El Emin'in iki gün daha Türkiye'de kalacağını ve gezmek için Şanlıurfa'ya gideceğini kaydeden Mete, "Havaalanında buradaki müritleri ilahilerle karşıladı. Bu zat o bölge için çok önemli bir isim. Dün tercümanının bize anlattığına göre İran-Irak savaşının bitirilmesinde bile çok önemli bir rol oynamış. Hatta dedesi Senegal'in ilk halifesi" dedi.