BIST 10.335
DOLAR 32,22
EURO 34,72
ALTIN 2.452,19
HABER /  GÜNCEL

10 Nisan İngiltere basın özeti

Guardian'da yaklaşan İngiltere genel seçimlerine dair son anketler yer alıyor. İngiltere gazetelerinde öne çıkan diğer konular ise Londra yakınlarında bulunan petrol rezervi ve ABD-Küba ilişkilerindeki yeni dönem...

Abone ol

Guardian ilk sayfasında, yaklaşık bir ay kalan İngiltere genel seçimlerine dair son anketlere yer veriyor.

Üç farklı araştırma kuruluşunun yaptığı anketlerde, İşçi Partisi ortalama yüzde 4 oranla Muhafazakar Parti'nin önünde görünüyor.

Gazete İşçi Partisi lideri Ed Miliband'ın popülerliğinin de ilk kez Muhafazar Parti'nin lideri ve Başbakan David Cameron'ınkinin önüne geçtiğine dikkat çekiyor.

İngiltere'de genel seçimler 7 Mayıs'ta yapılacak.

Financial Times da genel seçimlerinin son dönemlerin en çekişmeli seçimi olduğunu, bunun da piyasaları olumsuz etkilediğini yazıyor.

Belirsizliğin sterlinin değerinde keskin dalgalanmalar yarattığı, bunun da yatırımcıları güvenli yatırımlara ittiği belirtiliyor.

Financial Times'ın dikkat çeken bir diğer haberi de gelişmekte olan ekonomilerle ilgili.

Üç araştırma şirketinin yayımladığı son verilere göre, gelişmekte olan ekonomiler 2009'daki finansal krizden bu yana "en yavaş ilerleme dönemine" girdi.

Dolar kurundaki yükseliş ve ticari mal fiyatlarındaki düşüş, bu durumun nedenleri arasında gösteriliyor.

Gazete Uluslararası Para Fonu IMF'nin Başkanı Chritine Lagaerde'nin yakın zamanda siyasi liderlere yaptığı şu uyarıyı da hatırlatılıyor: "Eğer siyasiler önlem almazsa, dünya artan borç ve işsizlikle birlikte yavaş büyüme dönemine girecek".

Gatwick'te yeni petrol rezervi bulundu

İngiltere gazetelerinde öne çıkan haberlerden biri de Londra'daki Gatwick Havaalanı yakınında bulunduğu açıklanan 100 milyar varillik yeni petrol rezervi.

Guardian, petrol rezervini bulan UKOG enerji şirketinin genel müdürünün, rezervin 2030 yılında İngiltere'nin petrol ihtiyacının yüzde 10 ila 30'unu karşılayabileceğini söylediğini aktarıyor.

Gazete haberin çevresel boyutuna da yer ayırıyor. Bölgede petrol çıkarma çalışmaları başlarsa bunun çevreye etkilerinin protesto edileceğini ve yeni bir tartışma başlayacağını yazıyor.

Times da habere "Gatwick çevresindeki cazip kasabalarda yaşayanlar, sakinliklerini havaalanından daha da çok bozabilecek bir tehditle karşı karşıya" ifadesiyle başlıyor.

Gazete enerji şirketinin tahmini doğruysa, bölgedeki petrol rezervinin Kuzey Denizi'ndekiyle kıyaslanabilir büyüklükte olduğuna dikkat çekiyor.

Haberde UKOG'un sözcüsünün şu açıklamalarına da yer veriliyor: "Bu ara bir rapor... Petrol çıkarma aşamasına gelininceye kadar daha birçok analiz yapmalıyız. Gelecek aylarda durumla ilgili daha çok açıklama yapacağız".

ABD-Küba ilişkilerinde yeni dönem

Panama'da Cuma ve Cumartesi günleri yapılacak olan 7. Amerika Devletler Zirvesi'nde, ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro'nun biraraya gelecek olması, İngiltere basınının önem verdiği gündem maddelerinden.

Guardian, iki ülke ilişkilerindeki yeni dönemi, "Obama Küba'yı 'terörü destekleyen ülkeler' listesinden çıkaracak" başlığıyla duyuruyor.

Obama'nın atmayı planladığı bu adımın, Soğuk Savaş döneminde düşman olan iki ülkenin yakınlaşmasında en önemli adımlardan biri olacağı belirtiliyor. Gazete iki liderin programında resmi görüşme olmadığını, ancak liderlerin zirve sırasında biraraya gelmesinin beklendiğini duyuruyor.

Independent ise konuyla ilgili haberinde, Kübalıların ABD ile yeni dönem konusunda kararsız olduğunu aktarıyor.

Haber "Kübalılar değişim istiyor- Sam amcanın kendilerini ele geçirmesini değil" başlığını taşıyor.

Gazetenin Havana'da bulunan muhabiri, sokaktaki havanın açık şekilde değişimden yana olduğunu, bir ankete göre Kübalıların %80'inin ABD Başkanı Obama hakkında olumlu görüşlere sahip olduğunu yazıyor.

Öte yandan, değişimin "istendiği için değil, ekonomik olarak zorunda kalındığı için" yapıldığını düşünenler olduğu da belirtiliyor. Haberde Küba yönetimindeki ABD karşıtı düşünce yapısını kırmanın da zor olacağına dikkat çekiliyor.