BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,81
ALTIN 2.494,04
HABER /  GÜNCEL

10 Ekim 2012 Basın Özeti

İngiltere gazetelerinin bugünkü sayılarında Atina'da Merkel karşıtı protestolar, eski BBC sunucusu Savile hakkında açılan 120 taciz soruşturması, Pakistan'da Taliban'ın vurduğu 14 yaşındaki aktivist ve İngiltere'de Muhafazakar Parti kongresi yer alıyor.

Abone ol

Atina'da Merkel protestoları

Financial Times gazetesinin baş sayfasında Atina'da Almanya Başbakanı Merkel'e karşı yapılan protesto gösterisinden bir fotoğraf dikkat çekiyor. Yaşlı bir Yunanlı elinde pankartı, polis kordonunun önünde yürüyor.

Haber, Merkel'e karşı yapılan gösteriden ayrıntılar ile başlıyor. Hitler ve eşrafını temsil eden Nazi üniformalı bir grup protestocu jip üstünde Atina sokaklarından Parlamento'ya doğru halkı selamlayarak gidiyor.

Yunanlıların Almanya'yı ülkedeki ağır kemer sıkma önlemlerinden sorumlu tuttuğunu aktaran haber, binlerce kişinin Merkel'i ve troykayı protesto için sokaklara döküldüğünü belirtiyor. Merkel'in ziyaretin hükümete desteğini göstermek için gerçekleştirdiğini belirten haber şöyle devam ediyor:

"Ancak bu tersine sancılı bir savaş tarihi paylaşan bu iki AB ülkesi arasındaki kine ışık tuttu ve şimdi de euro bölgesi borç krizinin iki aşırı ucu olduklarını gösterdi, kızgın alacaklı, ve etrafı çevrilmiş borçlu".

Gazete, başyazısında, Merkel'in bu cesur adımla Yunanistan'ın euro'da kalmasını istediğini gösterdiğini söylüyor.

Jimmy Savile hakkında 120 taciz ve tecavüz soruşturması

Guardian gazetesi, eski BBC sunucusu Savile hakkındaki taciz ve tecavüz iddialarını baş sayfasına taşımış.

Haberde polisin Jimmy Savile hakkında 40 yıla yayılan taciz ve tecavüz iddiaları ile ilgili 120 soruşturma açtığı belirtiliyor.

Geçen sene ölen DJ ve televizyon sunucusu Savile hakkında iki tecavüz ve altı taciz suçlaması olduğunu aktaran gazete, yaşları 13 ila 16 arasında değişen 25 mağdurun da polise şikayette bulunduğunu belirtiyor.

Gazete BBC'nin Newsnight programının Savile hakkındaki iddialar ile ilgili planladığı bir araştırmayı durdurduğunun ortaya çıktığını ancak BBC'nin genel müdürü George Enstwistle'un polis soruşturması ardından idari soruşturma başlatacağını söylediğini aktarıyor.

Cameron: İngiltere ya batacak, ya yüzecek

Daily Telegraph gazetesinin manşeti "Cameron: İngiltere ya batacak ya yüzecek".

Gazete Başbakan David Cameron'ın Muhafazakar Parti kongresinde bugün yapacağı konuşmada İngiltere'nin ekonomik krizden çıkabilmek için radikal reformlar yapılması ve zor kararlar verilmesi gerektiğini söyleyeceğini aktarıyor. Cameron'un, konuşmasında halkı krize karşı alınacak önlemler konusunda uyarması bekleniyor.

Habere göre Cameron elitist bir parti olmadıklarını ve herkese hitap ettiklerini göstermek için kapsayıcı bir konuşma yapacak ve krizi aşmak için sıkı çalışma, güçlü aileler, sorumluluk alma ve diğerlerine hizmet gibi değerlerin gerektiğini söyleyecek.

Gazete başyazısında ayrıca Cameron'ın dün İngiltere'nin AB ile ilişkisi konusunda yaptığı açıklamalara yer vermiş. Cameron'ın daha önce bunu desteklemediği ancak parti içindeki tepkiler nedeniyle U dönüşü yaptığı belirtiliyor.

Pakistan'da Taliban 14 yaşındaki blogcuyu vurdu

Times gazetesi Pakistan'da Taliban tarafından vurulan 14 yaşındaki aktivist ve blogcu Malala Yusufzai'ye yer vermiş sayfalarında.

Tuttuğu blog ile Taliban'a karşı direnişin sembolu olduğu belirtilen Malala'nın kızların okula gönderilmesi için yaptığı kampanya nedeniyle karalisteye alındığı ifade ediliyor.

Malala'nın vurulmasının ardından yüzlerce kişinin hastane önünde toplandığını vurgulayan gazete, genç kızın ölüm tehditleri aldığını ancak okula gitmek için direnmeye devam ettiğini yazıyor.

Gazete başyazısında Malala'nın vurulmasının bize iki şeyi hatırlattığını söylüyor: Biri bölgede hala en temel insan haklarına karşı çıkan silahlı grupların aktif olduğu, diğeri ise Malala'nın bir kahraman olduğu ve hem Pakistan hem Afganistan'da hakları için mücadele eden cesur insanların varlığı.

Londra Belediye Başkanı Boris Johnson İngiltere liderliğine mi oynuyor?

Independent gazetesinin başyazısında Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'un Başbakan David Cameron'a karşı tehdit oluşturabileceği vurgulanıyor.

Yazıda şöyle deniyor: İlk bakışta Boris Johnson'un dün yaptığı konuşmada Başbakanın rahatını kaçıracak pek birşey yok gibi görünüyor. Ancak Cameron için tehlikeli olan konuşmanın özü değil, sunuluş şekli. Ve konu hitabete gelince Boris kadar iyi çok az kişi var."

Yazıya göre Boris Johnson her ne kadar liderliğe oynamıyor görünse de bir alternatif olarak varlığı, partiye ve Cameron'a zarar verebilir.