BIST 10.087
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.407,48
HABER /  GÜNCEL

Netanyahu'dan erken seçim kararı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, koalisyon ortaklarının bütçe konusunda anlaşamaması üzerine erken genel seçim çağrısında bulundu.

Abone ol

İsrail'in 120 sandalyeli parlamentosu 'Knesset' olarak biliniyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, erken genel seçim kararı aldığını açıkladı. Bu durumda seçimler, planlanandan dokuz ay önce, Ocak ayında yapılabilir.

Netanyahu Parlamento seçimlerinin "mümkün olan en kısa sürede" yapılacağını açıkladı.

Netanyahu'nun liderliğini yaptığı sağ koalisyon hükümeti 2009 yılından bu yana iktidarda.

Genel seçimlerin gelecek sene Ekim ayında yapılması planlanıyordu.

Netanyahu popüler bir lider olmasına rağmen, koalisyon ortaklarından yıllık bütçe önerisine destek alamadı.

Netanyahu, "koalisyon ortakları arasındaki çekişme nedeniyle 2013 bütçesini çıkarmak imkansız hale geldiği için seçimleri erken bir tarihe almaya karar verdiğini" söyledi.

Netanyahu seçimler için bir tarih vermedi ancak "seçim kampanyası yapılmasının mümkün olabileceği kadar kısa bir süre içinde" yapılmasını tercih ettiğini ve bunun en az üç ay sonra olabileceğini söyledi.

BBC'nin Kudüs muhabiri Wyre Davies, Netanyahu'nun - Filistin ile barış görüşmelerinin çökmesi ve İran'ın nükleer programı karşısında ne tavır alınacağı gibi - zor kararlarla karşı karşıya olduğunu ancak seçim tarihinin erkene alınmasının nedeninin diğer koalisyon ortakları ile bütçe konusunda anlaşılamaması olduğunu söyledi.

Parlamentodaki aşırı dinci küçük grupların devlet yardımlarında kesintiler konusunda anlaşmaya yanaşmadığı belirtiliyor.

Netanyahu'nun partisi Likud Partisi kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor ve son seçimlerde aldığı 27 sandalyeyi artırması bekleniyor.

Ancak Davies, Netanyahu seçimleri kazansa bile İsrail'deki temsili seçim sistemi nedeniyle yeniden koalisyon kurması gerekeceğini aktarıyor.