BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

1 milyon 600 bin avro aylık maaşa tırpan

İsviçre'de federal düzeyde 3 ayrı konu referandumla halkoyuna götürüldü.

Abone ol

İsviçre'de yapılan referanduma katılanların yüzde 68'i borsada hisse senetleri işlem gören şirketlerdeki yönetici ikramiyeleriyle ilgili küçük hissedarlara oy hakkı verecek uygulamayı kabul etti.

İsviçre'de hazırlıkları günlerden bu yana süren federal düzeyde (Abzockerei) dolandırıcılık, aile politikası ve arazi planlama  (Raumplanung) başlıklı 3 ayrı konu referandumla halkoyuna götürüldü. Referandum sonucunda iş dünyasının, şirket ve kaliteli yöneticileri kaçıracağı endişesiyle eleştirdiği kanun yöneticilerin işe başlarken ve işten ayrılırken aldıkları tazminatları da sınırlandırılacak. 

Referandumda kreş ve çocuk bakıcılarının sayılarının artırılmasını ve annelerin daha fazla çalışabilmelerine olanak veren yasa taslağı kabul edilmedi. Avrupa'da da ilgi ile izlenen Dolandırıcılık (Abzockerei) başlıklı referandum yüzde 68, Arazi planlaması referandumu ise yüzde 62 oy ile kabul gördü. 

MAAŞLARA KISITLAMA GELİYOR

Dev şirket CEO'larının aldığı milyonlarca frank maaşları referandum ile durdurulacak. Referandum yürürlüğe girdikten sonra büyük şirketlerin hissedarlarının yetkileri artacak ve yönetici ve CEO'ların maaşlarında kısıtlamaya gidilebilecek.

Novartis'in eski Yönetim Kurulu Başkanı'na sözleşmedeki "6 yıl başka bir rakip firma için çalışamaz" maddesinin bulunması nedeniyle, yıllık 13 milyon frank maaş ve 6 yıl için 72 milyon frank tazminat ödenecek olmasının oy oranını yüksek olmasını etkilediği belirtildi. İsviçre medyasında Novartis'in şimdiki CEO'su Jimenez'in, yıllık 19 milyon 930 bin frank aldığı, Severin Schwan Roche firmasının CEO'sunun da 13 milyon frank yıllık ücret aldığı Vasella'nın yerine geçen Yönetim Kurulu Başkanının yıllık 19 milyon yıllık maaş aldığı belirtildi.