BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs: Taksim'de kutlamaya izin yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sendikaların ısrarına rağmen, inşaat çalışmaları nedeniyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'de miting düzenlenmesine izin vermeyeceklerini söyeldi.

Abone ol

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, sendikaların 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda yapmak istedikleri mitinge "müsaade edilmeyeceğini" söyledi.

Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, resmi tatil olan Emek ve Dayanışma Günü'nde yapılacak kutlamalarla ilgili sendika konfederasyonu temsilcileri ile bir araya geldiklerini söyledi.

Vali Mutlu, Taksim Meydanı'ndaki inşaat çalışmaları nedeniyle, kutlamaların başka bir meydana kaydırılmasını teklif ettiklerini anlattı.

Sendikaların, Cumhuriyet Anıtı önünde kürsü kurarak, alanda miting düzenlemeyi amaçladıklarını belirten Mutlu, "Böyle bir mitingin tertip edilmesine müsaade edemeyeceğimizi kendilerine ilettik" dedi.

Taksim'de kalabalık bir kitlenin toplanmasının riskli olacağını vurgulayan Mutlu, sendikalara miting yerine 1977'deki 1 Mayıs gösterisi sırasında ölenlerin anılması için Cumhuriyet Anıtı'na ve Kazancı Yokuşu'nda sembolik anma yapmalarını önerdiklerini söyledi.

Konfederasyonlar ısrarlı

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) tarafından oluşturulan "1 Mayıs Tertip Komitesi" ise mitingi Taksim'de düzenlemekte kararlı olduklarını açıkladı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim Meydanı'ndaki yayalaştırma çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan fiziki engellerin "teknik bir sorun" olduğunu belirterek şöyle dedi: "Yaptığımız incelemelerle birlikte, alınacak önlemlerle bu sorun aşılacaktır. Bir kez daha halkımızın bilmesini istiyoruz ki hiçbir sıkıntıya yer bırakmadan, sorumluluk duygularımız ve tüm coşkumuzla birlik ve dayanışma içerisinde Taksim 1 Mayıs alanında birlikte olacağız. Sömürüye, savaşa ve gericiliğe karşı özgürlük, barış, demokrasi ve gerçek bir laiklik talebiyle alanlarda olacağız."

Taksim'de 1977'deki 1 Mayıs gösterisinde kimliği belirsiz kişiler tarafından ateş açılması sonrasında çıkan olaylarda 34 kişi hayatını kaybetmişti.

Alan, bu tarihten itibaren gösterilericilere kapatıldı.

Olayın 30. yıldönümü nedeniyle konfederasyonların Taksim'e yürüyüş düzenleme talepleri İstanbul Valiliği tarafından reddedilmiş ve çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi yaralanmış ve gözaltına alınmıştı.

Sonraki iki yılda da benzer olaylar yaşanmasının ardından 2010 yılında Taksim'de ilk kez on binlerce kişinin katılımıyla yapılmıştı.

ve yıllarında da 1 Mayıs, Taksim'de barışçıl bir ortamda kutlandı.