BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

1 Mayıs şölen havasında geçti

1 Mayıs İşçi Bayramı İtalya’nın Milano kentinde ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da adeta şölen havasında geçti. <br/>Milano’da sabah sendik...

Abone ol

1 Mayıs İşçi Bayramı İtalya’nın Milano kentinde ve Avusturya’nın başkenti Viyana’da adeta şölen havasında geçti.
Milano’da sabah sendikaların yürüyüşünün ardından düzenlenen Mayday Parade kortejine binlerce kişi katıldı. Hükümetin iş politikalarını, Milano’da düzenlenecek Expo 2015’i ve Susa Vadisi’nden geçecek hızlı tren projesini de protesto eden kortej şenlik havasında Milano kentini boydan boya gezdi. Bazı göstericilerin Expo için hazırlanan yapılara yumurta ve maytap attı. Polisin yoğun önlem aldığı yürüyüş sorunsuz sona erdi ve bir meydanda partiye dönüştü.
İHA muhabirine konuşan İletişim Fakültesi öğrencisi Massimo Franco, “1 Mayıs bir bayram ve onu kutladık.1 Mayıs ruhuna uygun bir şekilde bugün Expo’yu ve hızlı tren projesini de protesto ettik. İtalya’da özellikle gençler arasında işsizlik büyük sorun, bu nedenle büyük bir de beyin göçü var. Ben de okulu bitirince başka bir Avrupa ülkesine gitmeyi düşünüyorum” ifadesinde bulundu.
Torino kentindeki kutlamalarda polis bir grup göstericiye müdahale ederken 17 kişi yaralandı, 1 kişi ise tutuklandı. Kutlamalar sırasında polis kordonunu geçmeye çalışan bir grup göstericiye güvenlik güçleri copla müdahalede bulundu. Grupla polisin çatışmasında 10 gösterici ve 7 polis yaralandı, 1 kişi ise tutuklandı.
Başkent Roma’da ise San Giovanni meydanında gelenekselleşen kutlamalara yaklaşık 700 bin kişi katıldı. Kutlamalarda ünlü İtalyan şarkıcılar ve gruplar sahne aldı.
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano dikkatleri ülkenin güneyinde ve gençlerin arasındaki işsizliğe çekti ve "1 Mayıs kutlamalarına bir isim vermemiz gerekirse adı ’İş için alarm’ olurdu" diye konuştu.

VİYANA
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı kutlamaları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yaklaşık 100 bin kişinin katılımıyla Viyana Eyalet Parlamentosu önünde yapıldı.
Avusturya’da iktidarın büyük ortağı olan Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) tarafından Viyana Eyalet Parlamentosu önünde hazırlanan miting alanı renkli görüntülere sahne oldu. Coşkulu geçen kutlamalarda, çok sayıda çalışan, işçi sendikası ve sosyal kuruluşun oluşturduğu gruplar, protokol önünden alkışlar eşliğinde geçti. Viyana Alevi Kültür Birliği, Avusturya Alevi Birlikler Federasyonu, Avusturya Türkiye Dostluk Derneği, CHP Avusturya Sosyal Demokrat Birliği de temsili pankartlarıyla tören alanından geçiş yapanlar arasında yer aldı. Avusturya’daki PKK mensuplarının çatısı altında toplandığı FEYKOM da, Abdullah Öcalan posterleri ve bayraklarıyla protokol önünden geçiş yaptı.
Viyana’daki 1 Mayıs kutlamalarında protokolde, Avusturya Başbakanı Werner Faymann ve kabinedeki SPÖ’lü bakanlar, Viyana Eyalet Başkanı Michael Häupl ve eyalet bakanları ile çok sayıda partili bulundu. Başbakan Werner Faymann günün önemini vurgulayan konuşmasında, Avrupa’daki işsizlik oranının yüksekliğini eleştirip, 25 Mayıs 2014 EUROPA seçimlerine işaret ederek halktan destek istedi.
Viyana’daki 1 Mayıs kutlamaları konuşmalardan sonra olaysız şekilde son buldu.
(İHA)