BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

09 Mart 2011 Basın Özeti

Financial Times: Türkiye medyayı sindirmeye son vermeli, Obama Libya'da uçuşa yasak bölge konusunda neden kaygılı? İngiltere'de polis sokak gösterileri yapabilir, Filistin'deki tarihi maç ve Facebook'tan film kiralama hizmeti

Abone ol

Financial Times, Türkiye'de Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan son tutuklamalara bir başyazısını ayırmış.

Makalenin başlığı ise, 'Türkiye medyayı sindirmeye son vermeli'. Gazeteye göre bunun için de yeni bir anayasa iyi bir başlangıç olur.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2002'de iktidara gelmesinden bu yana ülkeyi yavaş yavaş bir din devletine dönüştürmeye çalıştığı suçlamalarıyla karşılaştığını söyleyen gazete, bu iddiaları meşru gösterecek çok az kanıt olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor;

'Ama diğer bir gelişme kaygılanmaya değer. İktidarda geçen uzun bir dönemden ve işlevsiz bir siyasi muhalefetin denetimsiz bırakmasından sonra, parti korku verecek derecede sertlik yanlısı eğilimlere meylediyor. Geçen Pazartesi günü altı gazeteci tutuklandı. Hükümeti eleştiren bir internet sitesinde çalışan üç meslektaşlarına katıldılar. Toplam 60 kadar gazeteci hapiste. Medya kuruluşlarının vaziyeti de daha iyi değil. Hükümetle yaşanan bir tartışmanın ardından Doğan Grubu'na, Rusya'daki Yukos şirketine yapılana benzer bir şekilde 3 milyar 200 milyon dolar vergi cezası kesildi.'

'Eleştirel sesleri boğma aracı'

Türkiye'de hükümet karşıtı komploların hiçe sayılmaması gerektiğini söyleyen gazete, 1960'dan bu yana dört hükümetin devrildiğini hatırlatıyor ve şöyle devam ediyor;

'2007'de ordu mahkemelerle birlikte, AKP'nin Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı yapmasını önlemek için baştan sona şüpheli bir girişimde bulundu. Bu başarısız olduğunda da savcılar partiyi kapatmaya çalıştı. Komplo şüphelerinin soruşturulması gerektiğine kuşku yok. Gazetecilerin bu tahkikattan muaf olmaları için de bir neden yok. Ama soruşturmaların, Türkiye'nin bürokrasi ve güvenlik kurumlarındaki antidemokratik güçlerin kökünü kazımak için başlayan övgüye değer girişimlerden, eleştirel sesleri boğma araçlarına dönüştüğü izleniminden kaçmak giderek zorlaşıyor. Türk basınında hala sindirilemeyen bir kesimin varlığı cesaret verici. Ama giderek artan sayıda gazeteci, siyasi iklimin kendilerini oto sansüre yönelttiğinden şikayetçi. '

'Oto sansür kaygı verici'

Gazeteye göre, özellikle otosansür kaygı verici. Bunun nedeni hem basın özgürlüğünün ödün verilemeyecek bir hak olması, hem de Türkiye'de yürütme gücünün giderek artan oranda sınırlanmaması. Muhalefetin dağınık olduğunu ve ordunun gücünün haklı bir şekilde azaltıldığını belirten Financial Times, bu ortamda güçlü bir basının, hükümetten hesap sorulması için anahtar önemde olduğunu kaydediyor.

Gazete, Cumhurbaşkanı Gül gibi bazı isimlerin basının tehdit altında olduğunu kabul ettiğini, ancak sorunu tespit etmenin yeterli olmadığını vurguluyor.

'Yeni anayasa gerek'

Hükümetin 301'inci maddeyi kaldırmayı uzun süredir görüştüğünü belirten Financial Times, yasanın hala yürürlükte olduğuna dikkat çekiyor ve 'Hükümet gönülsüz taahhütlerde bulunmak yerine harekete geçmeli' diyor. Makale şöyle sona eriyor;

'Erdoğan'ın tutması gereken ilk söz yeni anayasa taahhüdünü yerine getirmek olmalı. Sadece, 1980 darbesinin otoriter bir kalıntısı olan şimdiki anayasa yerine, toptan yeni bir anayasa yazılması yeterli gelir. Bu anayasada da, basın özgürlüklerini sağlam bir şekilde yüceltmek iyi bir başlangıç olur.

Libya'da Kaddafi güçlerinin dün isyancıların kontrolündeki Zaviye kentine düzenlediği şiddetli saldırılar geniş yer buluyor İngiliz basınında.

Obama'nın kaygıları

Times, başkent Trablus'a sadece 50 kilometre uzaklıktaki kente tanklar ve savaş uçaklarıyla düzenlenen saldırıların, Batı üzerindeki harekete geçme baskısını artırdığını yazıyor.

Gazeteye göre, Amerikan Başkanı Barack Obama'nın Libya üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulması planlarını şimdiye dek hayata geçirmemesinde iki farklı kaygı rol oynuyor.

Bunlardan biri, Obama'nın ülkesinin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki düşmanlarına, son dönemde Arap dünyasındaki devrimleri bir 'Amerikan dayatması' olarak tanımlamalarına izin vermemekte kararlı olması.

Diğeri de, Amerikan Ordusu'nun başkomutanı olarak askeri müdahalenin ekonomik ve siyasi bedelinin büyük kısmını kendisinin ödeyecek olması.

'Topyekun savaşa hazır değiller'

Times, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Savunma Uzmanları'nın Libya'daki çatışmalarla ilgili değerlendirmelerine de yer veriyor. Uzmanlara göre her iki taraf da topyekun bir savaşa henüz hazır değil. Dikkat çeken satırlar şöyle;

'Libya lideri pilotlarına güvenebileceğinden emin değil. En az ikisi savaşmaktansa, paraşütle uçaklarını terk etti. İkisi de uçaklarıyla beraber Malta'ya sığındı. Çoğu kişi, çok sayıda pilotun savaşıyormuş gibi göründüğüne, hedefleri bilerek vurmadıklarına inanıyor. İsyancıların sıkıntılarıysa açıkça ortada. Koordine bir komutaları ve stratejileri yok. Kaddafi'nin denetimindeki kentlerde kendiliğinden çıkabilecek isyanlara güveniyorlar. Ancak Kaddafi güçleri denetimlerini sağlamlaştırdıkça, bu tür isyanlar da yavaş yavaş ortadan kaybolabilir.'

'İngiliz polisi gösteri yapabilir'

Bugün tüm gazetelerde yer bulan bir haber de İngiliz polisinin bütçe kesintilerini protesto etmek için, gösteri yapabileceği yönündeki açıklamalar.

Independent'ın haberine göre, polisin maaş ve ikramiye ödemelerinde yapılması planlanan kesintiler, ülkedeki 143 bin polisin yüzde 40'ını etkileyecek. İngiltere'de polislerin grev yapması yasak.

Ancak, Polis Federasyonu Başkanı Paul McKeever durumu protesto için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söylüyor. McKeever, 29 Nisan'daki kraliyet düğünü öncesinde Londra'nın merkezinde büyük bir gösteri yapabileceklerini de vurguluyor.

Filistin'de tarihi maç

Independent'ta dikkat çeken bir diğer haber de, Filistin Milli Futbol takımının bugün yapacağı bir maçla ilgili. Habere göre, Londra Olimpiyat Oyunlarına katılma mücadelesinde bugün Tayland'la yapılacak maç tarihi bir önem taşıyor.

Çünkü, Batı Şeria'daki karşılaşma, Filistin takımının kendi evinde yapacağı ilk resmi maç olacak. Filistin takımı kendi evinde oynaması gereken resmi maçları, güvenlik gerekçesiyle şimdiye dek ya Ürdün, ya da Katar'da oynamak zorunda kalmıştı.

Futbolculara tutuklama uyarısı

Guardian, İskoç futbolunun ezeli rakipleri Celtic ve Glasgow Rangers arasındaki son karşılaşmada yaşanan şiddet olaylarından sonra, alınan önlemleri haberleştirmiş.

Habere göre, son maçta saha içinde ve dışında yaşanan olaylar tekrarlanırsa, oyuncular ve kulüp yetkililerine tutuklanabilecekleri uyarısı yapılacak.

Son karşılaşmada, 13 sarı, üç kırmızı kart gösterilmiş ve Celtic Park stadyumundaki 34 taraftar tutuklanmıştı.

Facebook'tan film kiralanacak

Times'taki bir haber göre , dev yapım şirketi Warner Bros'un, Facebook'la yaptığı anlaşma film izleme alışkanlıklarını büyük oranda değiştirebilir.

Anlaşmaya göre Facebook kullanıcıları, Warner Bros'un filmlerini Facebook üzerinden kiralayıp, bilgisayarlarında izleyebilecek.

Şimdilik sadece Batman serisinin son filmi Dark Knight kiralanabilecek ve bu hizmet sadece Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Facebook kullanıcılarına açık olacak.

Ancak duruma göre, bu hizmetin dünya çapında verilebileceği ve daha çok filmin sunulabileceği belirtiliyor.