BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  DÜNYA

ABD'den 'çakma üniversiteler' önlemi

Yabancı uyrukluların öğrenci vizesi alarak ABD'ye girmelerini engellenmesi için bir grup senatör çalışma başlattı.

Abone ol

ABD’de bir grup Senatör, Obama yönetimini yabancı uyrukluların öğrenci vizesi alarak ABD’ye girmelerini sağlayan “çakma üniversiteler” konusunda önlem almaya çağırdı.

Suçluların ve teröristlerin bu alandaki güvenlik boşluğundan yararlanarak ülkeye giriş yaptıklarını iddia eden senatörler, söz konusu işlemleri gerçekleştiren üniversitelere verilen cezaları ağırlaştıran ve federal yetkilileri öğrenci vizelerini mercek altına alarak sahtekarlığın önüne geçmeye çağıran bir yasa tasarısının geçirilmesi çağrısı yaptı.

Senatörler Dianne Feinstein (D – Kaliforniya), Chuck Schumer (D – New York), Claire McCaskill (D – Missouri) ve Jon Tester (D- Mont.) tarafından imzalanarak ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri ve Göçmenlik ve Gümrük Uygulamaları’na (ICE) gönderilen mektupta, söz konusu okulların sadece göçmenlik yasasını çiğnemekle kalmadıkları, aynı zamanda ülkenin güvenliğini tehlikeye attıkları söyleniyor.

Öğrenci vizesi programının kötü niyetli kişilerce kolayca manipüle edilebildiğini vurgulayan senatörler, sahtekarlar nedeniyle programının tümünün güvenilirliğinin sarsıldığını söyledi. Senatörler mektupta, “9/11 teröristlerinin ülkemize ABD vizesi kullanarak giriş yapan kişiler olduğu düşünülürse, öğrenci vizesi programındaki sahtekarlığın oluşturduğu tehdit daha iyi anlaşılabilir,” diye yazdı.

ABD’deki bazı üniversiteler, herhangi bir ders programı sunmadığı ve fuhuş yapmak üzere ABD’ye gelen Rus uyruklu  kadınlara ve Hindistan’dan çalışmak için ABD’ye gelen işçilere öğrenci vizesi verdiği için kapatılmıştı.

Söz konusu uygulamayı sürdüren okullar olduğunu ve konunun üzerine gidilmesi gerektiğini ifade eden Senatörler, özellikle internet üzerinden eğitim veren kurumların teftiş edilmesi gerektiğini vurguladı.