BIST 9.884
DOLAR 32,46
EURO 34,71
ALTIN 2.435,22
HABER /  GÜNCEL

Yunanistan'da kritik oylama

Yunan parlamentosu yardım karşılığında, vergilerin artırılmasını, emeklilik sisteminde kesintiye gidilmesini öngören reform paketini bugün oyluyor. Parlamento sözcüsü Zeo Constantopoulou paketin reddedilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Abone ol

Yunan parlamentosu yardım karşılığında, vergilerin artırılmasını, emeklilik sisteminde kesintiye gidilmesini öngören reform paketini bugün oyluyor

BBC editörlerinden Imelda Flattery, Syriza milletvekillerinin Türkiye saatiyle 14.00'te parlamento binasında toplantı yapacaklarını, bu nedenle 14.00'te yapılması planlanan oylamanın gecikeceğini aktarıyor.

Yunan parlamentosu sözcüsü Zeo Constantopoulou da bugün bir açıklama yaparak, paketin reddedilmesi yönünde çağrıda bulundu.

Constantopoulou "Bu parlamento kredi verenlerin şantajına boyun eğmemeli. Koşulların ne kadar kritik olduğunun farkında olmakla birlikte... Bence parlamentonun görevi bu şantaja boyun eğmemek" dedi.

Parlamento sözcüsü aynı zamanda kredi veren kurumların parlamento kurallarına saygı göstermesi gerektiğini belirtti ve bu nedenle öngörülen mühlete karşı çıktı.

IMF'den Euro liderlerine eleştiri

Bugün oylanacak olan destek planı, Euro Bölgesi liderlerinin Brüksel'deki zirvesinde, Yunanistan'a ağır koşulları yerine getirmesi şartıyla sunulmuştu.

Üçüncü kurtarma paketinin Yunanistan'a verilebilmesi için vergilerin artırılması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gidilmesi ve kamu harcamalarının kısılmasını öngören yasa paketinin oylanması için, bugün, son gün olarak belirlenmişti.

Anlaşmayı "acımasız" olarak tanımlayan Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras yine de Yunanistan'ın Avrupa Para Birliği euroda kalması için "bu anlaşmanın tek yol olduğunu" ifade etmişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) da Euro bölgesi liderlerinin Yunanistan'a ağır şartlar karşılığı yardım sundukları anlaşmayı

IMF, Yunanistan'ın kamu borçlarının 'sürdürülemez' hale geldiğini söyledi ve borçların ertelenmesi gerektiğini ifade etti. IMF ayrıca, alacaklıların kesinlikle karşı çıktığı, borçların azaltılması seçeneğinin de değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Yunanistan'ın IMF'ye olan borcu da tüm borçlarının yüzde 10'una denk gelen 1,6 milyar euro. Atina, vadesi 13 Temmuz'da dolan borçlarını da ödeyememişti.

Maliye Bakanı Euclid Tsakalotos ise "Bu zor bir anlaşma. Anlaşmanın ekonomik bakımdan uygulanabilirliğini, ancak zaman gösterecek" değerlendirmesinde bulundu.