BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.448,33
HABER /  DÜNYA

Yunanistan krizinin sonuçları Türkiye'yi vurdu

Yunanistan krizinin sonuçları ağırlaşıyor. Yunanistan'ın en büyük bankaları kepenk kapattı, Yunanistan krizi Türkiye'de doları yükseltti.

Abone ol

YUNANİSTAN'da krizin sonuçları tek tek kendini göstermeye başladı.

Euro Bölgesi'nden istediğini alamayan Yunanistan, referandum kararı aldı. Ülkede bankalar sermaye kontrolü için kapatılırken, Yunanistan yönetimi yeni tekliflere açık olduğunu duyurdu. 

YUNANİSTAN TÜRKİYE ETKİSİ

Yunanistan krizinin Türkiye'ye etkisi ise sert oldu. Geçen hafta 2.65 liraya kadar düşen Dolar/TL kuru bugün 2.70 lirayı aştı.  

yunanistan-krizinin-sonuclari-bankalara-kilit-vuruldu.20150629103420.jpg
BANKALARIN KAPISINA KİLİT VURULDU

Yunanistan, mali sistemi üzerinde gittikçe büyüyen gerilimi biraz daha dindirebilmek adına dün bankalarını kapatarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlarken; ülkenin de artık Euro Bölgesi'nden çıkmak zorunda kalacağı ihtimalini açıkça gözler önüne serdi. Yunanistan'ın sol hükümeti ve yabancı kreditörler arasındaki görüşmelerin hafta sonu sonuçsuz kalmasının ardından Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunan bankalarına yaptığı fonlamayı durdurarak Atina'ya bankaların çökmesini engellemek için sistemi kapatmaktan başka çare bırakmadı. Hem bankalar hem de borsaların bütün hafta kapalı kalması planlanırken, tekrardan Salı çalışmaya başlayacak olan ATM'lerden para çekme limiti günlük 60 Euro olarak belirlendi. Sermaye kontrollerinin en az birkaç ay süreceği tahmin ediliyor. Tsipras'ın dün geç saatlerde bir açıklama yapmasına rağmen petrol istasyonlarındaki ve sayıları gittikçe azalan para dolu ATM'lerdeki kuyruklar artmaya devam etti ve altı yıldır ekonomik düşüşü sırtlamak zorunda kalan Yunanları nasıl bir felaketin beklediğini gösterdi. Yunanistan'ın Salı günü Uluslararası Para Fonu'na (IMF) yapması gereken 1.6 milyar Euro'luk ödemenin yanında önümüzdeki aylarda Avrupa Merkez Bankası'na da milyarlarca Euro'luk ödeme yapması gerekiyor. Yunanistan, IMF'ye karşı temerrüde doğru giderken, Euro Bölgesi'nden de bu proje için sonuçları neler olabileceği bilinmeyen bir çıkışa doğru da ilerliyor.

yunanistan-krizi-sonuclari-turkiye.20150629103512.jpg 

YENİ TEKLİFLERE AÇIĞIZ

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı. Hükümetin, uluslararası kurumların öne sürdüğü ve kendileri açısından kabulü mümkün olmayan talepler nedeniyle 5 Temmuz'da kurtarma paketi hakkında halk oylamasına gitme kararı aldığını hatırlatan Varufakis, Yunanistan'ın IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduğunu belirterek, "Biz, vatandaşların kararlarını şekillendireceği bu süre zarfında müzakereler için yine hazır olacağız" diye konuştu. Hükümetin, vatandaşlara referandumda "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Varufakis, IMF ve AB kurumlarının , yeni tekliflerle gelmeleri ve anlaşmaları durumunda bu pozisyonun değişebileceğini söyledi. Varufakis, "Biz de yapmış olduğumuz çağrıyı değiştirebilir, seçmene 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunabiliriz" ifadelerini kullandı.

AB'DEN YENİ TEKLİF YOK

Yunanistan’la anlaşma sağlanmaması sonrası AB’den bugün yeni teklif gelmeyecek. Avrupa Komisyonu sözcüsü, bugün Komisyon'un Yunanistan krizinin çözümüne yönelik yeni bir teklifte bulunmayacağını belirterek, Komisyon'un ekonomiden sorumlu üyesi Pierre Moscovici'nin tersi bir açıklamada bulundu. Moscovici kısa süre önce Fransız radyosuna yaptığı açıklamada kreditörlerle Yunanistan'ın uzlaşıdan "sadece birkaç santim ötede" olduğunu belirtmiş ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in gün ortasında Yunan krizinin çözümüne yönelik yeni önerilerini açıklayacağını belirtmişti. Yunanistan’la yürütülen müzakereler hafta sonu anlaşmazlıkla sonuçlanmıştı.

yunanistan-krizi.jpg

IMF Başkanı Christine Lagarde, para fonunun borç krizinden çıkış yolu bulmak için Yunanistan ile görüşmeye hala açık olduğunu söyledi. Yunanistan'da ekonomik istikrar ve büyüme için dengeli bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu belirten Lagarde, kreditörler ile yapılan görüşmelerin başarısız olmasını ise hayal kırıklığı olarak nitelendirdi. Lagarde, "Önümüzdeki günler kritik öneme sahip. Eurogroup ve Avrupa Merkez Bankası'nın Euro Bölgesi'nde birliği korumak için attığı adımları takdir ediyorum. IMF de Yunanistan konusunda gelişmeleri izlemeye devam edecek. Her türlü yardımı sağlamaya hazırız. Yunanistan'ın reformları hayata geçirmesi gerekiyor. IMF olarak bu yaklaşımımızı Yunanlı yetkililer ve Avrupa tarafıyla görüşmeye açığız" dedi.

YUNANİSTAN KRİZİNİN TÜRKİYE'YE ETKİSİ
Yunanistan ve yabancı kreditör arasında haftasonunda yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması ardından global risk iştahındaki bozulmaya paralel sert yükselen dolar/TL, 2.70'i aştı.

Yunanistan'ın yanı sıra Suriye sınırındaki gelişmeler de yakından izlenirken, Suriye'ye olası bir askeri operasyon riskinin de TL üzerinde baskı yaratabileceği belirtiliyor. Bugün yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında da Suriye ve sınırdaki gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Öte yandan yarın ilk iki turu yapılacak olan TBMM Başkanı seçiminin ardından bu hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmeyle koalisyon hükümeti kurma çalışmaları da yakından takip edilecek. Yunanistan'ın sol hükümeti ve yabancı kreditörler arasındaki görüşmelerin hafta sonu sonuçsuz kalmasının ardından Avrupa Merkez Bankası (AMB), Yunan bankalarına yaptığı fonlamayı dondurarak Atina'ya bankaların çökmesini engellemek için sistemi kapatmaktan başka çare bırakmadı. Yunanistan, mali sistemi üzerinde gittikçe büyüyen gerilimi biraz daha dindirebilmek adına dün bankalarını kapatarak sermaye kontrolleri uygulamaya başlarken; ülkenin de artık Euro Bölgesi'nden çıkmak zorunda kalacağı ihtimalini açıkça gözler önüne serdi.