BIST 9.886
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.449,23
HABER /  GÜNCEL

Yörük emekli edildi tek aday o kaldı!

Servet Yörük'ün emekliye sevk edilmesi önümüzdeki yıl yapılacak YAŞ'ta genelkurmay başkanlığı için tek seçenek bıraktı.

Abone ol
Genelkurmay tarafından açıklanan YAŞ kararları, Org. Necdet Özel'in de halefinin kim olacağını ilan etti. Görev süresi uzatılacağı iddia edilen; ancak TIR operasyonları nedeniyle eleştirilerin hedefinde yer alan Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük'ün emekliye sevk edilmesiyle birlikte önümüzdeki yıl YAŞ'ta genelkurmay başkanlığı için tek seçenek kalmış oldu.

Yaz dönemi Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından ilk açıklamayı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ’ün basın danışmanı olan Ahmet Sever yaptı. Ancak Sever, halihazırda Ege Ordu Komutanı olan Orgeneral Abdullah Atay’ın Jandarma Genel Komutanlığı’na atandığını söylemekle yetindi ve bunun dışındaki kararlara ilişkin açıklamanın Genelkurmay tarafından yapılacağını söyledi. 

NEDEN MİT TIRLARI MI?

Bu arada dün açıklanan YAŞ kararlarında en dikkat çeken gelişme ise Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük ile ilgili alınan karar oldu. Görev süresi uzatılacağı belirtilen Yörük, YAŞ'ta emekliye sevk edildi. Yörük, MİT tırlarının durdurulması olayıyla ilgili eleştirilmişti.

YAŞ'TA KİMLER GİTTİ KİMLER GELDİ- TAM LİSTE 
 
ÖZEL'İN HALEFİ BELLİ OLDU
 
Sever’in tek bir atama kararı için kameraların karşısına geçmesi ilgi çekti. Ancak bu ‘tek karar’ Genelkurmay Başkanlığı’nın yakın geleceği açısından büyük önem taşıyordu. Zira, görev süresi 2015 yazında sona erecek olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in halefinin kim olacağı yönündeki sorunun yanıtı da büyük oranda bu atamada gizliydi. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri teamüllerine göre Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, önümüzdeki yıl Genelkurmay Başkanlığı’na terfi etmek için ‘adaylar’ arasındaydı. Hatta YAŞ toplantısı öncesi, Orgeneral Yörük, ‘görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği’ iddialarıyla gündeme geldi.

11.20140806001218.jpg

TEK ADAY KALDI

Jandarma Genel Komutanı Servet Yörük’ün emekliye ayrılmasıyla birlikte, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, önümüzdeki yıl yapılacak Yüksek Askeri Şura’da belirlenecek yeni Genelkurmay Başkanı için tek aday olarak kaldı. 

ERDOĞAN NEDEN TERCİH ETTİ?

İddialara göre Başbakan Erdoğan, özellikle ikinci döneminde en çok Org. Necdet Özel ve onun sağ kolu olan Org. Hulisi Akar ile çamıştı. Bu arada Akar, Erdoğan'ın ABD gezilerine eşlik ederken BM Genel Kurulu'nda yanında bulundu. Öte yandan Akar, Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Erdoğan'ın siyasi parti bilgilendirme toplantılarında da kendisine eşlik etti.

ORG. AKAR, GÜL'ÜN HEMŞEHRİSİ
 
Org. Akar'ın dikkat çekici bir özelliği de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile hemşehri olması. 1952 yılında Kayseri'de doğan Org. Akar, en genç Kara Kuvvetleri Komutanlarından biri oldu.
 
PİYADECİ KOMUTAN
 
1972'de Kara Harp Okulu, 1973'te Piyade Okulu'ndan mezun olan Org. Akar, 1982'de de Kara Harp Akademisi'ni bitirdi. Çeşitli birliklerde görev aldıktan sonra Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde "Plan Subaylığı" yapan, Kara Harp Akademisi'nde Öğretim Üyeliğinde bulunan Org. Akar, Napoli'deki Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargahı'nda da görev üstlendi. Kara Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı'nda "İstihbarat Şube Müdürlüğü" ve Genelkurmay'da Özel Kalem Müdürlüğü de yapan Org. Akar, Bosna'daki Türk Görev Kuvveti Komutanlığı'nı da üstlendi. 1998'de "tuğgeneral", 2002'de "tümgeneral" olan Akar, Kara Harp Okulu ve Kara Harp Akademisi Komutanlıklarını yürüttü. 2007'de Korgeneral olan Akar, Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3'üncü Kolordu Komutanlığı yaptı.