BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.442,77
HABER /  EKONOMİ

Yiğit Bulut o bankaya el konulmasını istedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a yönelik hakaretini değerlendirdi, CHP'nin payı olan İş Bankası'na devletin el koymasını istedi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomi Başdanışmanı Yiğit Bulut, CHP'nin yüzde 28.09 olan İş Bankası'ndaki payına el konularak, acilen kamu bankası haline getirilmesi gerektiğini söyledi. Bulut, "O banka bu devletin, milletin bankası CHP'nin o banka içinde organik bağı olamaz" diye konuştu.

Bulut, TRT Haber'de dün akşam katıldığı bir programda Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan hakkındaki sözlerini eleştirdi ve CHP'nin payı olan İş Bankası üzerinden eleştirilerini sürdürerek, şunları söyledi:

"Bu banka Hintli Müslümanların gönderdiği parayla kuruldu. O banka bu devletin, milletin bankası partinin o banka içinde organik bağı olamaz ve bu konuşmadan sonra cumhurbaşkanına hakaret, devlete hakaret, millete, ümmete, maneviyata hakaretten sonra o bankanın acilen millete iade edilmesi gerekiyor.

"KAMU BANKASI HALİNE GETİRİLSİN"

Çok açık söylüyorum bir partinin bankası olamaz, acilen gerekli düzenleme yapılarak bu bankanın bir kamu bankası haline getirilmesi gerekiyor."

ATATÜRK'ÜN CHP VASİYETİ

Atatürk, 1924 yılında kendi talimatıyla kurulan İş Bankası'nda sahip olduğu hisselerin mülkiyeti ve yönetimini CHP'ye bıraktığını vasiyet ediyor. Atatürk yine vasiyetinde hisselere ilişkin kâr payının ise Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'na bırakılmasını istiyor.

Toplam 4.5 milyar TL sermayesi olan İş Bankası'nın ortaklık yapısında CHP'nin yüzde 28.09, banka Munzam Sandık Vakfı'nın yüzde 40.15 payı bulunuyor. Bankanın yüzde 31.76 hissesi ise BIST'te işlem görüyor.

CHP bankanın 11 üyeli yönetim kuruluna 4 üye atama yetkisine sahip.

İş Bankası hisseleri ilk seans sonunda yüzde 3.31 düşüşle 4.38 lira oldu, BIST 100 endeksi yüzde 1.33 düşüşle kapandı.