BIST 10.331
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.407,33
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

YGS tercih robotu hangi üniversiteye girebilirim?

YGS tercih robotu ile hangi üniversiteye girebileceğinizi öğrenebilirsiniz. YGS tercih robotu puanınıza göre size bölümlere yerleştiriyor.

Abone ol

YGS sonuçları açıklandı peki puanınızla hangi üniversitelere girebilir nereleri tercih edebilirsiniz? YGS tercih robotunu kullanarak yerleşebileceğiz üniversite ve bölümlerin listesini öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken YGS tercih robotuna 2015 YGS sınavında aldığınız puanı yazmak.

YGS 150-180 puanla girilebilecek bölümler 2017 tam listesi ve taban puanları



Aşağıda linkini verdiğimiz YGS yerleştirme robotu Bahçeşehir Üniversitesi kurumu olan UBİT tarafından hazırlandı. Bu robotu kullanırken yan tarafta bulunan panelde önce ilinizi seçiyor ardından da puanınızı yazıyorsunuz. YGS yerleştirme robotu puanınıza göre tercih yapabileceğiniz üniversite ve bölümlerin listesini önünüze getiriyor.

(TIKLAYIN)
PUANINIZI YAZIN HANGİ ÜNİVERSİTELERE GİREBİLECEĞİNİZİ GÖRÜN

ÖSYM 2015 yılında yaptığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2015-YGS) sonuçlarını saat 13.00 'da açıkladı. Adaylar sınav sonuçlarını ÖSYM'nin internet sitesinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebiliyorlar. 2015-YGS Sınav Sonuç Belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.

Sınava giren adayların cevap kağıtları daha sonra erişimlerine açılacak. Adaylar, kendi cevap kağıtlarının görüntüsüne, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecek.

YGS PUAN TÜRLERİNE GÖRE ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER
2015 YGS Puan Türleri ile Hangi Alanları Tercih Edebilirsiniz,2015 YGS Puan Türleri ile Hangi Proğramları Tercih Edebilirsiniz,2015 YGS Puan Türleri ve Bölümleri ÖSYM... ÖSYM YGS sonuçlarını hesaplamak için 6 çeşit puan türü kullanılacak. Adaylar bu puan türlerine göre LYS'de girecekleri sınavları belirleyip o şekilde tercihte bulunabilecekler. İşte o puan türleri!

YGS toplam 4 bölümden (Türkçe, Matematik, Sosyal ve Fen) 160 adet soru sorulur ve 160 dk. zaman verilir. YGS sonucunda adayların 6 tür YGS puanları hesaplanacak.

YGS-1 ve YGS-2 eski sistemdeki Sayısal-1 yerine geçen puan türleridir. YGS-3 ve YGS-4 eski sistemdeki Sözel-1 yerine geçen puan türüdür.YGS-5 ve YGS-6 eski sistemdeki EA-1 yerine geçen puan türüdür.

Bu arada sınavlarda yapılan değişiklikleri iyice inceleyin. TM’de geometrinin etkisi azaldı. Başta hukuk fakültesi olmak üzere puan türü değişen ve yeni açılan programlar kılavuzda var. Önceki yıllarda TM-2 puan türünde yer alan hukuk bölümü artık TM-3 ile öğrenci alacak. Yani hukuk fakültesine girmek isteyen adaylar daha az matematik testi çözecek, daha çok edebiyat ve coğrafya çalışacak. Geometri testinin ağırlığı azaldı. En önemli değişiklik ise Türkçe-Matematik (TM) puan türünde hesaplama yapılırken matematik testinin ağırlığının azaltılması oldu. Buna göre, TM-1’de geçen yıl geometrinin yüzde 10 olan etkisi yüzde 8’e düşürüldü ve edebiyatın yüzde 18 olan etkisi yüzde 20’ye çıkarıldı. TM-2’de geçen yıl geometrinin yüzde 8 olan etkisi yüzde 6’ya indirildi ve edebiyatın etkisi de yüzde 22’den yüzde 24’e çıkarıldı. TM-3’te geometrinin etkisi geçen yıl yüzde 7 iken, bu yıl yüzde 5’e çekildi. Coğrafyanın etkisi yüzde 10’dan yüzde 9’a düşürüldü. Edebiyatın etkisi ise geçen yıl yüzde 25 iken bu sene yüzde 28 oldu. Klavuzdaki yeni bölümlerden bazılarını gözden geçirmekte yarar var: Adli Bilişim Mühendisliği (MF-4), Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi (TS-1), Müzecilik (TM-3), Nanoteknoloji Mühendisliği (MF-4), Ürün Sistemleri Mühendisliği Programları (MF-4), Yeni Medya ve Gazetecilik (TS-1).

YGS SORU KİTAPÇIĞINI PAYLAŞAN BULUNDU
ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavından (2015-YGS) sonra, soru kitapçığının bir sayfasını, sosyal medyada paylaşan kişinin kimliğinin tespit edildiğini ve adayın sınavının iptal edilerek, hakkında yasal işlem başlatılacağını bildirdi.

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan basın açıklamasında, 15 Mart'ta gerçekleştirilen YGS'den bir gün sonra bir soru kitapçığındaki sayfalardan birisinin görüntüsününün sosyal medya üzerinden paylaşıldığı anımsatıldı.

Açıklamada, "Bir soru kitapçığı içerisindeki sayfalardan birisinin görüntüsünü sosyal medya üzerinden paylaşarak asılsız bir iddia olan 'ÖSYM’den soru sızdı' yakıştırmasına yol açan adayın İstanbul’da sınava giren İ.Y. olduğu tespit edilmiştir" denildi.

11. VE 12. SAYFAYI YIRTMIŞ

Paylaşılan soru kitapçığı sayfası üzerindeki soruların ve cevap şıklarının dizilişinden hareketle söz konusu sayfanın 83930984 numaralı soru kitapçığına ait olduğunun belirlendiği ifade edilen açıklamada, sınavda kullanılan kitapçıklar arasından bu adaya ait kitapçığın bulunduğu ve kitabın 11. ve 12. sayfalarını içeren yaprağının yırtılarak alındığının tespit edildiği aktarıldı.

Adayın ilgili yaprağı kopartarak sınav salonu dışına çıkartıp sınav sonrasında sosyal medya üzerinden sayfanın görüntüsünü paylaştığının belirlendiği ifade edilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"6114 sayılı yasa kapsamında bu adayın sınavı iptal edilecek, 2 yıl boyunca adayın ÖSYM sınavlarına girmesine müsaade edilmeyecek ve hakkında adli işlem başlatılacaktır. Bu vesileyle sınavın tamamlanmasından sonra ortaya çıkan bu durumdan, olayın sınav sonrası bir adayın sorumsuzluğuna ilişkin olduğu yönündeki tüm duyuru ve uyarılarımıza rağmen 'kriz' çıkarmaya, toplumda infial uyandırmaya çalışan, sınava giren gençlerimizi endişeye sevk etmekten çekinmeyen Hürriyet Gazetesinin iki muhabiri ile yandaşlarının kamuoyundan nasıl özür dileyeceklerini takip etmekteyiz.

ÖSYM, tüm sistemleri ve hizmetleri ile ilgili olarak toplumda oluşan sorulara karşı cevaplarını, yeni sistemleri ve projeleri ile ilgili bilgi ve belgeleri sadece kendi internet sitesi üzerinden paylaşmaya devam edecektir."