BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  EKONOMİ

Yerli uçakta müthiş haber

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan, 'yerli oto'dan sonra yerli uçak talebi gelince, Türk sanayici derhal harekete geçti...

Abone ol

Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, uçak üreticisi firmalar ile temasa geçtiklerini 2 yıl sonra hedefe ulaşacabileceklerini açıkladı.

Hattat Holding bünyesindeki Hema Metal Döküm Fabrikası'nın açılışına canlı bağlantı ile katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Hattat'ın milli tank projesi power pack sistemlerine talip olduğunu söylediği anda 'Tank değil Sayın Hattat, uçak üretimi istiyorum' diye seslenmişti. 

"BİZE GERÇEKLEŞTİRMEK DÜŞER"

İşte bu talep sonrası gözler Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat'a çevrildi. Akşam gazetesine konuşan Hattat, 'Başbakan önümüze böyle bir hedef koydu. Bize de bunu gerçekleştirmek düşer' dedi.

Başbakanın talebi üzerine havacılık sektöründe ileri olan Amerika, Kanada, Fransa, Almanya, Hollanda gibi ülkelerden uçak üreticisi firmalar ile temasa geçtiklerini anlatan Hattat, 'Know-how alabilmek için bu firmalarla anlaşmalar yapmamız gerekiyor. Bu da en azından 1-2 yıl sürer. Yerli uçak, çok zor bir hedef ama 4.20120417121050.jpgimkansız değil. Başbakanımız boşuna koymaz bu hedefi' dedi.

1 MİLYAR DOLARIN ÜSTÜNDE YATIRIM

Türkiye'nin otomotiv kadar olmasa da havacılık sektöründe bir temeli bulunduğunu ifade eden Hattat, 1984 yılından bu yana sektörde faaliyet gösteren TUSAŞ'ın deneyimine dikkat çekti. Mehmet Hattat, 'yerli uçak' yatırımının 1 milyar doların üzerinde yatırımla hayata geçebileceğini sözlerine ekledi.

ÇİN'DEN 2 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMAYLA DÖNDÜ
Hattat Holding, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Çin seyahatinde de önemli bir anlaşmaya imza 6.20120417121449.jpgattı. Avic International ve CPIPEC firmaları ile 2 milyar dolar yatırım bedelli anlaşma imzaladıklarını söyleyen Hattat,  mevcut yeni yapılmış olan santrallere nazaran daha yüksek bir maliyetle yapılacak bu santraller için 'pahalı olsun ama ekolojik dengeler korunsun' yorumunu yaptı.

4 SEKTÖRDE 17 ŞİRKET
1996'DA kurulan Hattat Holding'in bünyesinde 17 şirket var. Enerji, otomotiv, turizm ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren holdingin amiral gemisi Hema Endüstri. Holding'in Çerkezköy'deki otomotiv bölümü 11 fabrikadan oluşuyor. Enerjide ise Karadeniz Enerji adı altında Zonguldak, Amasra ve Kandilli'de elektrik santralları, kömür madeni, metan gazı, petrol ve doğalgaz üretimi yapıyor. Güzelce'deki 'Pearl of İstanbul' ve Maslak'taki 'Diamond of Istanbul' da yeni projeler arasında yer alıyor.