BIST 10.279
DOLAR 32,27
EURO 34,82
ALTIN 2.412,10
HABER /  GÜNCEL

Bir cami daha kundaklandı!

Güney Kıbrıs'ın Limasol şehrindeki Köprülü Camii kundaklandı. KKTC Din İşleri Başkanı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi

Abone ol

KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Cuma gecesi kundaklanan caminin veranda kısmı ve merteklerin tamamen yandığını, iç kısma sirayet eden yangının müdahale sonucu söndürüldüğünü söyledi.

Caminin daha önce de kundaklandığı bilgisini veren Atalay, Rum yetkililerin, cemaatin camiye güvenlik kameraları konması talebinin ise yerine getirilmediğini kaydetti.

"Bütün ibadethanelerin korunmasını inancımızın gereği olarak kabul ediyoruz." diyen Talip Atalay, bu tür saldırılara tepkisiz kalınmaması gerektiğinin altını çizdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise "Bu, Rumların, Türkleri ve Müslümanları hazmedemediğinin güzel bir göstergesidir. Kıbrıs Türk halkının Rumlara güvenmemesinin haklı olduğunu ortaya çıkarmaktadır." yorumunu yaptı. Eroğlu, Paskalya kutlamalarında bazı papazların verdiği vaazlardan etkilenen kişilerin bu tür bir eyleme girişmiş olabileceğini söyledi. Bu hareketin insanlıkla bağdaşmayacağını ifade eden Eroğlu, "Rum zihniyeti budur." diye konuştu.

KKTC KINADI

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Rum kesiminin Limasol şehrinde bulunan Köprülü Hacı İbrahim Ağa Camisi'nin kundaklanmasını kınadı.

Özgürgün, yaptığı yazılı açıklamada, Rum tarafında ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğün ciddi boyutlara ulaştığını, Rum liderliğinden olayın faillerini vakit kaybetmeden yargı önüne çıkarmasını, dini ve tarihi mekanları korumasını beklediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Güney Kıbrıs'ın Limasol şehrinde bulunan Köprülü Camisi'nin 13 Nisan Cuma günü Rum fanatiklerce kundaklanması ve bu bağlamda caminin kapısının büyük zarar görmüş olmasını esefle kınarız.

Güney Kıbrıs'ta hızla artan ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğün çok ciddi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne seren bu vahim olayın sorumluluğunun, bugüne kadar benzer üzücü olaylarda sessiz kalmak suretiyle ırkçı yaklaşımları cesaretlendiren Rum liderliğinde olduğu açıktır. Bu son olay karşısında Rum liderliğini failleri vakit kaybetmeden yargı önüne çıkarmaya ve Güney'de bulunan dini ve tarihi mekanlarımızın korunmasını teminen ivedilikle gerekli tedbirleri almaya çağırır ve bunun takipçisi olacağımızı vurgularız. Bu bağlamda, Bakanlığımız halihazırda olayla ilgili BM Barış Gücü yetkilileri nezdinde gerekli girişimleri yapmış bulunmaktadır.

Bu olayın da örtbas edilmeye çalışması durumunda, bundan sonra Güney Kıbrıs'taki Türk-Müslüman değerlerine karşı yapılması muhtemel saldırıların doğrudan sorumlusunun Rum liderliği olacağını hatırlatmakta da fayda görmekteyiz.

Ayrıca, geçmişte de birçok örneği bulunan bu vahim olay ışığında adadaki kültürel ve dini mirasın korunması hususunda hassasiyet gösteren ilgili uluslararası kurum ve kuruluşları gerekli tepkiyi göstermeye ve Rum tarafına gerekli uyarıları yapmaya davet ederiz."