BIST 10.334
DOLAR 32,22
EURO 34,74
ALTIN 2.456,52

Yeni bir dönem başladı!

Ve inanıyorum ki, bugün hayır diyen vatandaşlarımız 3 yıl sonra, 5 yıl sonra ülkenin geldiği noktayı gördüğünde...

Tarihi bir günü geride bıraktık ve yeni bir döneme dün itibariyle geçtik. Halk tercihini yaptı, önüne gelen Cumhurbaşkanlığı Yönetim Sistemi değişikliğine “evet” dedi. Böylelikle yaklaşık 200 yıllık yönetim sürecimizde yeni bir dönem başladı.

Öncelikle şunu belirteyim.

Bu seçimin zaferi ve hezimeti yok.

Kazananı var, o da demokrasi ve Türkiye.

Sandıktan evet çıkmasıyla  evet diyen de, hayır diyen de kazandı.

                *****                                     *****                                *****

Son haftaya girildiğinde tahminim yüzde 51 ila yüzde 52’lerde olduğu için sonuca şaşırmadım. Sandıklar açılmaya başladığı andan itibaren süreci Ak Parti Bursa İl binasında değerlendirdiğim için oradaki dostlar ve partililer açısından beklenti yüksek tutulduğundan dolayı bir hayli sürpriz oldu diyebilirim.

Saat 17.00’dan itibaren Ak Parti Genel Merkez  SKM’nin tüm illere yönelik uyguladığı kapalı devre  TV’de an be an sonuçları  eksiksiz olarak takip ettik. İlk gelen sonuçlar doğal olarak kırsaldan ve sandık ile seçmen sayısının az olduğu yerlerden geldiği için oran evet açısından bir hayli yüksekti. Yüzde 76’lardan başlayan evet oranı saat 20.00’a doğru açılan sandık sayısı yüzde 95’lere gelindiğinde yüzde 51’lere düştü. Sonrasında ise yüzde 51.36 ve yurt dışı  oylarda eklenince yüzde  51.4’lerde durdu.

Sonuçları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, İç İşleri eski Bakanı Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ve milletvekilleri ile birlikte izlediğimiz için ilk değerlendirmeleri de birlikte yaptık.

                *****                            *****                            *****

Sonuçta bu bir genel ve ya yerel seçim değildi. Ama yine de Büyükşehirlerin özellikle İstanbul ve Ankara’nın Türkiye ortalamasının altında kalması moralleri bozdu.

Yüzler asıldı.

Yılların  deneyimli politikacısı Bakan Müezzinoğlu her zamanki olgunluğu ve kibarlığı ile devreye girdi. 

“Arkadaşlar demokrasinin güzelliği de burada. Halkımız doğrudan ve yüksek oranda katılım gösterdi. Tercihini yaptı. Güçlü bir siste için evet dedik. Bugün  evet diyen de hayır diyen de kazandı. Görüyoruz ki Türkiye artık seçim sistemini oturttu. Sorunları  artık sandıkla çözüyoruz. Bu tür halk oylamalarına da alışacağız. Demokrasilerde her seçim yeni bir seçim için başlangıçtır. Önümüze bakacağız.”

                *****                            *****                         *****

Elbette seçim sonuçları her açıdan partiler ve sosyologlarca değerlendirilecektir. Daha önce de bu köşede vurguladığım üzere Türkiye yeni bir dönemin kapısını araladı. Bu büyük bir değişim ve dönüşüm projesi. Bu projenin alt ayakları var. Uyum yasaları var. Seçim Kanununun ve Siyasi Partiler Kanununun değişmesi var.

Tüm bunlar süreçte bir bir gerçekleştiğinde, korkular üzerinden yürütülen hayır kampanyanın aslında ne kadar yanıltıcı olduğunu, ülkemize ne kadar getirisinin olduğunu, büyük ve güçlü ülke olarak güven ve istikrar içinde nasıl yol aldığımızı hep birlikte göreceğiz.

En önemlisi de  evet oylarıyla bu ülke üzerinde kurulan tuzaklar, oyunlar güçlü şekilde  bozuldu.

Ve inanıyorum ki, bugün hayır diyen vatandaşlarımız 3 yıl sonra, 5 yıl sonra ülkenin geldiği noktayı gördüğünde “Keşke o gün ben de yeni bir dönem için evet deseydim” diyerek boş yere hayır oyu verdiklerini anlayıp üzülecekler.