BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,66
ALTIN 2.403,78
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yaradılışın sırlarını arayan adam

Paulo Coelho'nun gücü ve betimlemesine ulaşmış ilk Hollanda romanı

Abone ol

Yazar Geert Kimpen aslen tiyatro yönetmeni ve yazarıdır. 2003 yılında Hollanda’nın en prestijli ödülü olan “En İyi Hollandalı Tiyatro Prodüktörü” ödülünü almıştır. 2004 yılında profesyonel anlamda yürüttüğü tiyatroculuğu bırakıp; onu Türkiye, İsrail, Mısır ve A.B.D’ye götüren tinsel bir arayışa girmiştir. Bu sırada Kabala ile yakından ilgilenmiş, çok etkilenmiş ve araştırmıştır.
‘Kabalist’ bu tinsel arayışın bize ulaşan meyvesidir. Peki, kimdir bu ‘Kabalist’?

Chaim Vital’in gerçek yaşamöyküsü ile kurgunun bir arada olduğu bir eser. Chaim Vital 16. yüzyılda yaşamış bir Rabbi’dir. Chaim’in anlamı, aynı Vital’in anlamı olduğu gibi ‘hayat’tır.

Gençlik yıllarında babasının karşı çıkmalarına rağmen Simya ile uğraşan Chaim, babasının talihsiz biz kaza sonucu ölümünden sonra çok genç yaşta Kabala eğitimine başlamıştır. Chaim’in en büyük amacı, Şimon bar Jochai’nin eseri olan Sohar (Zohar)’dan sonra en büyük Kabalist kitabını yazmaktır.

Bu ideali Rabbi İsaac Luria’nın öğrencisi olmakla gerçekleşmeye başlar. Bu arada Isaac Luria’nın kızına âşık olan Chaim; hayatla, aşkla ve şehvetle ilgili gelgitler yaşamaya başlar. Sonunda öğretmeni Isaac Luria’nın, “Bu benim eserimdir.” dediği ‘Etz Chaim – Hayat Ağacı’ adlı eserini bitirir.

Babasını gizemli ölümü ile başlayan sırlar zinciri, Isaac’ın, Tanrı’nın 72 gizli ismini, ölüm döşeğinde  Chaim’e  açıklamasıyla daha da büyür. Chaim bu gizli isimlerle halkına bağımsızlığını verebilecek midir? En büyük aşkı, Isaac Luria’nın kızı Frencesa’ya kavuşabilecek midir? Uzun yıllar üzerinde çalıştığı, onu bitirmek için birçok şeyden vazgeçtiği eserini, Etz Chaim’i, yeniden Isaac’ın elinden alabilecek midir?

Chaim Vital’in gizemlerle dolu yaşamını okurken kitabı elinizden bırakamayacaksınız. Bir bölümü okurken, arkasından gelen bölümü asla tahmin bile edemeyeceksiniz. Bu romanı okurken Kabalizmin bilgeliğinden etkilenip; aşkı, romantizmi ve erotizmi son sayfasına kadar hissedeceksiniz.