BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,84
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Yalova'da seçimler yenilenecek mi?

CHP'li Muharrem İnce, Yalova'daki seçimlerin eldeki delillere göre ertelenemeyeceğini söyledi.

Abone ol
CHP'li Muharrem İnce, "Yalova'da belediye başkanlığını kaybedenlerin iddia ettiği gibi askerlerin, ölülerin, sandık kurulu görevlilerinin oy kullanmadığı, zihinsel engellilerden oy kullanan 3 yurttaşımızın iradesinin seçim sonuçlarını değiştirmeyeceği net bir şekilde ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.
 
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, yaptığı yazılı açıklamada, Yalova Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edileceği iddiasının, gerçekleri yansıtmadığını savundu.
      
Merkez İlçe Seçim Kurulunun incelemeleri sonucu, AK Parti'nin, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) itirazında belirtilen 41 kişiden sadece 11'inin oy kullandığının tespit edildiğini ileri süren İnce, şunları kaydetti:
      
"YSK, geçtiğimiz hafta aldığı bir ara kararla AKP'nin yapmış olduğu itiraza dayanak olarak belirlediği 41 yurttaşımızın bilgilerini Yalova İlçe Seçim Kurulundan istemiştir. İlçe Seçim Kurulu tarafından yapılan inceleme sonucunda haklarında inceleme yapılan 11 kişiden 4'ünün kısıtlama kararlarının kesinleşmesinin, 2014 nisan ayı içerisinde yani seçimden sonra alındığı belirlenmiş olup bu kişilerin 30 Mart'ta oy kullanmalarında herhangi bir sakıncanın olmadığı anlaşılmıştır. Haklarında kısıtlama kararı olan 4 vatandaşımız için ise YSK'nın anayasamıza ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ilgili kararına dayandırarak verdiği 5 Ekim 2013 tarihli kararındaki gibi kısıtlılıkları oy kullanmalarına engel teşkil etmemektedir. YSK, bu kararında kısıtlılık gerekçeleri açıkça belirtilmeyen kişilerin oy kullanabileceği kararını vermiştir. Yalova'da da bu 4 kişinin mahkeme kararlarında aynı durum söz konusu olduğu için oy kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır."
      
YSK tarafından haklarında inceleme yapılan 41 kişiden 3'ünün, 30 Mart'ta oy kullanmalarında sakınca olabileceğine değinen İnce, bu durumun, seçim sonuçlarını etkilemeyeceğini ve değiştirmeyeceğini öne sürdü.
      
Seçimin yenilenmeyeceğini iddia eden İnce, "Yalova'da belediye başkanlığını kaybedenlerin iddia ettiği gibi askerlerin, ölülerin, sandık kurulu görevlilerinin oy kullanmadığı, zihinsel engellilerden oy kullanan 3 yurttaşımızın iradesinin seçim sonuçlarını değiştirmeyeceği net bir şekilde ortaya çıkmıştır. O nedenle seçimin yenileneceği yönündeki haberler ve iddialar, gerçeği yansıtmamaktadır. Bu haber ve iddiaları yayan merkezler, sandıkta kaybettikleri seçimi masa başında kazanmaya çalışanlardır ancak buna da güçleri yetmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu