BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna lideri: Donetsk ve Luhansk'ın özel statüsü kaldırılsın

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Donetsk ve Luhanks bölgeleri için karara bağlanan özel statünün kaldırılması için kriz masasını topluyor.

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 'barış sürecini tümüyle riske attığını' söylediği ayrılıkçı bölgelerdeki seçimin ardından kriz masasını toplayıp olağanüstü toplantı düzenlemeye hazırlanıyor.

Poroşenko, 5 Eylül'de imzalanan ve Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ile Luhansk bölgelerine özel statü tanıyan ateşkes anlaşması çerçevesindeki yasanın rafa kaldırılması teklifinde bulundu.

Pazar günü düzenlenen ve Batılı ülkelerin tepki gösterdiği seçimlerde Donetsk ve Luhansk'ın Rusya yanlısı iki lideri zaferlerini ilan etmişti.

Devlet televizyonuna konuşan Poroşenko, Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi ile bir araya geleceğini ve Rusya yanlısı ayrılıkçılara tanınan özerk yönetim hakkının kaldırılmasını önereceğini söyledi.

Poroşenko, seçimlerin hiçbir zaman 'meşru' kabul edilmeyeceğini kaydetti.

Pazar günü düzenlenen seçimlerin 'Minsk anlaşmasının ihlali' anlamına geldiğini savunan Poroşenko "Donetsk ve Luhansk bölge halkları ile tüm dünyaya siyasi düzenin oluşturulması yönündeki içten arzumuzu dile getirdik. Militanlar bu fırsatı reddetti" dedi.

Ukrayna ve Batı, ayrılıkçıların Minsk anlaşmasına uymaları ve Ukrayna yasaları çerçevesinde Aralık ayında yerel seçimlere gitmeleri konusunda ısrarcı olmuştu.

ABD de ayrılıkçıların düzenlediği seçimler için "gayri meşru" ifadesini kullanmıştı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti başbakanı Aleksandır Zakharçenko, Pazar günkü seçimlerin ardından Salı günü özerk yönetimin cumhurbaşkanı olarak yemin etti.

Interfax haber ajansının aktardığına göre Zakharçenko, "Petro Poroşenko dahil herkesle barış görüşmeleri için hazır olduğunu" söyledi.

Luhansk Halk Cumhuriyeti'ndeki seçimlerde de Igor Plotnitsky cumhurbaşkanı seçildi.