BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,62
HABER /  DÜNYA

Ukrayna'da Eski Başbakan muamması

Ukrayna'nın hapisteki eski Başbakanı Yulia Timoşenko'nun, affedildiği ve de serbest bırakıldığı açıklaması kafaları karıştırdı.

Abone ol

UKRAYNA'da parlamento eski Başbakan Yulya Timoşenko'nun serbest bırakılmasının hızlandırılmasına ilişkin karar aldı. Bu kararın ardından Timoşenko'nun serbest kaldığı iddia edildi ancak bu konudaki belirsizlik sürüyor.

Ukrayna meclisinde, cezaevinde bulunan eski Başbakan ve Vatan Partisi'nin lideri Yulya Timoşenko'nun serbest bırakılmasına ilişkin dün kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesini sağlayacak karar alındı.

Bu karardan saatler sonra Timoşenko'nun serbest bırakıldığı iddia edildi. Ukrayna medyası, serbest bırakıldığını ileri sürürken, Timoşenko'nun sözcüsü iddiaları yalanladı.

Ukrayna'da erken seçime gitmeyi kabul eden Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ise, başkent Kiev'den ayrıldı. Polis korumasının olmadığı devlet başkanlığı sarayının kontrolünün muhaliflerin eline geçtiği belirtildi. Yanukoviç'in başkent Kiev'den ayrılarak Ukrayna'da kendini daha güvende hissedeceği bir bölgeye gittiği ileri sürüldü.

Muhalif lider Vitali Klitçko da, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviçe'e istifa etmesi çağrısında bulundu. Kliçko, hiç zaman kaybedilmeden devlet başkanlığı seçimlerinin yapılmasını istedi.

Bağımsızlık meydanından ayrılmayan hükümet karşıtları, başkent Kiev'in kontrolünü tamamen ele geçirdiklerini savunuyor. Ukrayna'da hafta içinde muhaliflerle hükümet güçleri arasında meydana gelen çatışmalarda 77 kişi hayatını kaybetmişti.

"ANNEM ŞİMDİ ÖZGÜR BİR İNSAN" 

Annesi ile bulaşabilmek için şehre gideceğini belirten Yevgenia Timoşenko, "Ukrayna yasalarına göre, annem şimdi özgür bir insan" diye konuştu. 

Ukrayna eski Başbakanı Timoşenko, 2011 yılında başbakan olduğu sırada görevi kötüye kullanmak suçundan tutuklanmış, 7 yıl hapse mahkum edilmişti. Timoşenko, Rusya’dan 10 yıl süreyle doğalgaz alınması konusunda yapılan anlaşmayı yasalara uygun yapmadığı gerekçesiyle yargılanmıştı.

Ukrayna meclisinde, cezaevinde bulunan eski Başbakan ve Vatan Partisi'nin lideri Yulya Timoşenko'nun serbest bırakılmasına ilişkin dün kabul edilen yasanın yürürlüğe girmesini sağlayacak karar alındı.

Meclis tarafından BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin 19. maddesinin uygulanması için Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nda değişiklik öngören yasaya ilişkin dün alınan karar, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in imzası olmadan bugün yapılan oturumda kabul edildi.

Kararda, Ukrayna halkının egemen kararından yola çıkarak, Timoşenko'nun acilen serbest bırakılmasının kararlaştırıldığı bildirildi. Söz konusu karar için 332 milletvekili "evet" oyu kullanırken, mecliste “Yulya'ya Özgürlük” sloganları atıldı.

ESKİ BAŞBAKAN SUÇSUZ BULUNDU

Dün kabul edilen yasa, BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi'nin 19. Maddesi gereği, Timoşenko'nun suçsuz olduğunu karara bağlıyor.

Timoşenko'nun kızı Yevgeniya ise ailesi, yakınları, partililer ve bazı diplomatların, Timoşenko'nun hastanede bulunduğu Kharkov'a doğru hareket ettiğini ifade etti.

Öte yandan, Ukrayna'daki siyasi krize çözüm için yönetim ve muhalefet arasında uzlaşmaya varılmış olmasına rağmen, ülkenin doğu kesimini temsil eden milletvekilleri yerel yetkililere sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulundu.

Kharkiv'de toplanan milletvekilleri, yerel yetkililerden, bulundukları bölgelerde anayasal düzeni sağlamak için sorumluluk üstenmelerini istedi.

Bazı milletvekilleri, ülkenin batısındaki Avrupa yanlısı göstericilerin güç gösterilerinden korunmak için gönüllü birimler kurulması önerisini gündeme getirirken, ordu birimlerine de tarafsızlıklarını muhafaza etmeleri ve cephanelikleri korumaları uyarısında bulunuldu.

Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'in de Kiev'den ayrılarak, parti yandaşlarıyla görüşmek için Kharkiv'e geldiği belirtilmişti.

Ülkenin Rusya ile yakın ilişki isteyen doğu bölgesinde bulunan Kharkiv, Yanukoviç'e verilen desteğin de önemli bir merkezi olarak biliniyor.

buyuk.20140222151617.jpg 


 25082.jpgUKRAYNA'DAN KAN DONDURAN GÖRÜNTÜLER

Ölü sayısının giderek arttığı Kiev sokaklarından gelen fotoğraflar ise kan dondurucuydu... TIKLA GÖR...

 

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI KAÇTI MI?.. tıkla oku...