BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.442,97
HABER /  GÜNCEL

Türk askeri İdlib'e girdi iddiası

Sınırdan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Reuters, iki ayrı kaynağa dayandırdığı haberinde Türk askeri araçlarının İdlib bölgesine Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) eskortu altında girdiğini öne sürdü.

Abone ol

Suriye sınırında bekletilen askeri birliklerin İdlib'e girdiği iddia edildi. Reuters, Heyet Tahrir el- Şam'ın öncülüğünde İdlib'e hareket ettiğini öne sürdü. Bu arada Hatay'a gelen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı ile askeri araçlar Reyhanlı sınırına konuşlandırılmıştı.

Türk güçlerini taşıyan araçların dün Atme sınır kapısından giriş yaptığı ve HTŞ savaşçılarının heyete eşlik ettiği iddia edildi. Hürriyet'ten Uğur Ergan, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) yakın bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde ÖSO'nun Türk heyetinin HTŞ ile müzakere etmek için İdlib'e girdiğini öne sürdü.

Türk askeri neden İbdlib'e girmedi?

 Diğer bazı ÖSD kaynakları ise Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait üç askeri aracının keşif yapmak amacıyla İdlib'in Afrin bölgesine yakın olan Dertül İza bölgesine girdiğini iddia etti.

ÖSO ile bağlantılı yine bazı Suriyeli kaynaklar da Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık'ın insani yardım çalışmalarını yerinde görmek ve eksikleri tespit etmek için İdlib'e gitmesinin, "Türk askeri İdlib bölgesine girdi" diye yansıtıldığını savundu.

Ancak iddialarla ilgili Türk askeri kaynakları herhangi bir bilgimiz yok dedi.

DÜN GÜN BOYU NELER YAŞANDI?

İntikalin yapılacağı İdlib'in sınır komşusu Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki askeri hareketlilik dün de devam etti. Türkiye'deki çeşitli birliklerden gönderilen çok sayıda zırhlı personel taşıyıcılar ve askeri araçlar ilçedeki sınır bölgesine sevk edildi.

Sınır hattına konuşlanan araçların zaman zaman yer değiştirdiği görülürken, bazı iş makineleri ve kamyonların da askeri araçların kullandığı sınırdaki yolları onardığı gözlendi. CNNTürk'ün haberine göre İskenderun Limanı'nda da zırhlı araçlar bekliyor.

Bu sabah saatlerinde TSK, ÖSO'nun ilerleyişine destek amacıyla İdlib tarafına doğru 4 atış yapmıştı.

TÜRK KIZILAYI BÖLGEDEKİ ÇALIŞMALARI ANLATTI

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, "Türkiye'nin insani ajandayla yürütmeye çalıştığı bu operasyon inşallah bu bölgedeki çatışmasızlığı daha da sürdürebilir kılacak, sivillerin korunması anlamında da çok önemli bir statü kazandırmış olacağız bu bölgeye." dedi.

Hatay'da bulunan Kınık, Reyhanlı ilçesinde Suriye sınırında askeri hareketliliği takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada, gün içerisinde İdlib kentinde incelemelerde bulunduğunu hatırlattı.