BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Trioid hastalıkları vücudun her yerini etkiler!

Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, tiroid kaynaklı hastalıkların vücuda etkilerini internethaber.com için değerlendirdi.

Abone ol

Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Erbil, triod hormonunun işlevleri ve trioid hastalıklarının yarattığı şikayetlere ilişkin şunları söyledi:

"Tiroid rahatsızlıklarında şikayetler hastalığın derecesine göre değişiklik gösterir. Tiroid bezi insan vücudunda çok önemli rol oynar, bedendeki birçok aktiviteyi kontrol eder ve hormonların üretilmesini sağlar. Tiroid rahatsızlığı ve bozukluğu belirtilerine sahip olanların teşhis için kandaki tiroid hormonu seviyelerini ölçtürmek için doktora başvurması gerekir.

TRİOİD HASTALIKLARI BELİRTİLERİ

Çok sayıda tiroid hastalığı ve bozukluğu var, fakat kısaca tiroid hormonu üretimi fazlalığı (hipertiroidizm) ve tiroid hormonu üretimi düşüklüğü (hipotiroidizm) daha yaygındır. İkisinde de hormon seviyeleri vücudun ihtiyacı olan oranların altında ya da üstündedir. Diğer tiroid rahatsızlıklarını ise tiroid bezinin büyümesi (guatr), tiroid kanseri, tiroid bezi içindeki yumrular (tiroid nodülleri) ve tiroid bezinin inflamasyonu (tiroidit)’dir. Hepsinin belirtileri ve tedavileri farklılık gösterir.

YORGUNLUK, HATIRLAMA GÜÇLÜĞÜ, MUTSUZLUK, KABIZLIK VARSA...

Yorgunluk, bitkinlik, enerji düşüklüğü ve uyunduğu halde sürekli uyku hali tiroid bezinin az çalışmasının en yaygın belirtileri arasındadır. Kişi her zamanki kadar yediği halde kilo alabilir ve kolay veremez. Vücudun ihtiyacının altında trioid hormonu seviyesi kişilerin metabolizmasının yavaşlamasına ve kilo almasına yol açar. Kişinin psikolojik durumunu da çok etkiler. Daha üzgün ve depresif bir ruh haline neden olur. Bunun nedeni beyindeki serotonin hormon seviyesinin de tiroid hormonlarından etkilenmesidir. Hatırlama güçlüğü, unutkanlık, bulanık zihin ve konsantrasyon güçlüğü yaşanır. Çok uzun süren kabızlık şikayeti, hormon seviyelerindeki değişiklik nedeniyle bağırsak hareketliliğinin azalmasının bir sonucudur. Ayrıca kollarınızda ve bacaklarınızda uyuşma, karıncalanma, genel kas ya da eklem katılığı, ağrı, zayıflık hissedebilir ya da tendinit olabilirsiniz. Kadınlarda adet dönemi daha ağrılı, daha sık ve daha uzun sürebilir. Ayrıca kısırlık, libido problemleri, hormon değişikleri olabilir. Saçınız kuru ve cansız olabilir ve kolay dökülebilir. Bu durum çok az salgılanan tiroid hormonunun saç büyüme döngüsünü azaltmasındandır. Aynı zamanda beklenmedik saç kayıpları ya da kirpik ve kaş kayıpları da yaşayabilirsiniz. Ayrıca metabolizmanızın yavaşlamasından dolayı deri kuruyabilir, tırnaklarınız kolayca kırılır.

TİROİD BEZİNİN AZ ÇALIŞMASI

Hipotirodizmi olan insanların diyet, egzersiz ve ilaca rağmen kolesterol seviyesi yükselebilir. Ayrıca hipertansiyon olma riskleri 2 - 3 kat daha fazladır. Kalp hızı tiroid hormonu tarafından düzenlendiği için normalden daha düşük olabilir. Tiroid hormonu yetersizliğinde kalp hızı normalden 10-20 atım/dakika daha az olabilir.”

UYKUSUZLUK VE SAÇ DÖKÜLMESİ VARSA...

Tiroid bezinin çok çalışan kişiler ise uykuya dalmada güçlük, uykusuzluk, yorgunluk ve bitkinlik yaşarlar. Tiroid bezinin fazla çalışması uykusuzluğa neden olabilir. Bu nedenler nabız hızlanabilir ve geceleri uykuya dalmanızı zorlaştıran ya da gecenin bir yarısı uyanmaya neden olan anksiyete oluşur. Panik atak, gerginlik ya da kolay gevşeyememe hipertirodizm belirtileri arasındadır. Aynı zamanda çok fazla tiroid hormonu konsantre olmayı zorlaştırır. Her zamanki miktarda yemenize rağmen kilo alınabilir. Uzun süreli ishal ya da huzursuz bağırsak sendromu yaşanabilir. Kadınlarda adet düzensizliği, daha kısa ve daha az olabilir.

Tiroid rahatsızlıkları görüldüğü gibi vücudun her yerini olumsuz etkiliyor. Tüm bunların yanı sıra her ikisinde de gebe kalamama ve tirod bezi büyümesi ortaya çıkabilir. Eğer siz de bu belirtilere sahipseniz alanında uzman bir hekime giderek tiroid hormonu testi yaptırmalısınız. Genellikle ilaç tedavisi ile hormon düzensizlikleri düzeltilebilmektedir.