BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Komandolar yolcu kılığında girdi

Kocaeli'de bir terörist tarafından deniz otobüsü kaçırılmıştı. Düzenlenen operasyonlarla kriz çözüldü

Abone ol

SAS komandoları ve polis terörle mücadele timlerinin ortak operasyonuyla ölü ele geçirilen teröristin üzerinden 3 adet 450 gram A-4 patlayıcı bulundu.

Kurtarılma anını anlatan yolcular, önce 3 el ve ardında 3 el daha silah sesi duyduklarını söylediler.

Kocaeli'nde Kartepe adlı deniz otübüsü kaçırıldı. 18 yolcunun bulunduğu deniz otobüsünün Yalova'ya gittiği ve Sahil Güvenlik Ekipleri'nin gemiyi takip ettikleri belirtildi. 06.00'da düzenlenen operasyonda deniz otobüsünü kaçıran terörist o etkisiz hale getirildi!.. 

TERÖRİST HAKKINDA ÇARPICI BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

 İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Kocaeli'de kaçırılan ''Kartepe'' adlı deniz otobüsüne düzenlenen operasyonun, gemi Silivri açıklarında demirlediği andan itibaren planlandığını belirtti.

TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Operasyonun, askerin ve polisin ortak çalışmasıyla yürütüldüğünü söyleyen Mutlu açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi: "
Silivri açıklarında geminin demirlediği andan itibaren operasyon planları çerçevesinde güvenlik birimlerimizin ortak çalışmasıyla saat 05.35 itibariyle operasyonun gerçekleştirilmesi için karar verilmiş ve operasyonun başlamasından kısa süre sonra gemiye çıkılarak eylemci ölü olarak ele geçirilmiştir. Kendisiyle kurulan temaslarda terör örgütü mensubu olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. Şu anda üzerinde bir düzenek mevcut. Kablolar, buton şeklinde birtakım tertibat var. Bomba uzmanlarımızın gemide yapacakları inceleme sonucu nasıl bir düzenek olduğu netleşecek.''

Mutlu, gemideki 18 yolcunun sağ olarak kurtarıldığını da açıkladı.


İzmit- Gölcük seferini yapan Kartepe adlı deniz otobüsü, dün akşam saatlerinde kaçırıldı. Önce Yalova'ya doğru hareket ettiği belirtilen gemi daha sonra rota değiştirdi ve Tuzla istikametine döndü. Denizde "Z" çizerek seyreden gemi daha sonra Selimpaşa açıklarında demirledi.

CEP TELEFONLARINI TOPLADILAR

Kaptanın kaçırıldıktan bir süre eşini cep telefonundan arayarak durumlarının iyi olduğunu söylediği öğrenildi. Kaptanı etkisiz hale getiren teröristler, ilk olarak yolcuların da iletişimi kesmek amacıyla cep telefonlarını topladı.

Bu arada Kocaeli Valiliği, kriz merkezi oluşturdu. Kaptan kriz merkezini arayarak geminin

GEMİ KAPTANI HABERTÜRK'E KONUŞTU
İzmit - Gölcük seferini yapan Kartepe deniz otobüsünün kaptanı Habertürk TV'ye telefonla bağlandı. Detay veremeyeceğini ancak eylemi HPG'nin üstlendiğini ve yolcularla birlikte rehin alındıklarını söyleyen kaptan, rota hakkında bilgi veremeyeceğini ancak gemide bir miktar patlayıcı madde ile silahların bulunduğunu ifade etti.

 teröristler tarafından kaçırıldığı ve bir teröristin dört yardımcısı bulunduğunu söyleyerek üzerinde bomba düzeneğiyle tehdit ettiğini ifade etti. 

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Geminin kaçırıldığının duyulmasının ardından Gökçük'te bulunan donanmadaki güvenlik önlemleri artırıldı. Öte yandan geminin yanaşabileceği limanlarda polis yoğun güvenlik önlemleri alınırken, halen Kartepe'ye sahil güvenlik botları eşlik ediyor.

TERÖRİST REHİNELERE YAKINLARINI ARATTIRMIŞ

Terörist ölü olarak ele geçirilirken, kurtarılan rehineler ve personel Silivri Polis Merkez Amirliği'ne götürüldü. Gece boyunca rehinelerle irtibat kuran yakınları polis merkezine geldi.

Rehine Ceyhun Tezel'in (28) yakını Talip Delikanlı, basın mensuplarına telefonla öğrendiği detayları aktardı. Delikanlı, basın mensuplarının, "Olayı nasıl öğrendiniz?" sorusu üzerine, "Terörist telefonlarını toplayıp onları bir yere kapatmış. Ancak yakınlarıyla iletişim kurabilmeleri için telefonları zaman zaman dağıtmış. Beni arayarak kaçırıldıklarını söyledi." diye konuştu.

YAKIT VE YİYECEK TALEBİNDE BULUNULDU

Geminin kaçırıldığı haberinin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın, Erzurum programını iptal ederek Ankara'ya döndü. Kriz masasının başına geçen Yıldırım, kaçırılan ''Kartepe'' deniz otobüsünün yakıtının bitmek üzere olduğunu, yakıt ve yiyecek talebinde bulunulduğunu söyledi.

Geminin İstanbul Selimpaşa'nın 4-5 mil açıklarında bulunduğunu belirten Yıldırım, ''Niyetleri henüz net değil'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, gemideki personelin, ''kaptan Cumhur Tunçel, başmakinist Hüseyin Karaaslan, gemici Egemen Erdoğan, yağcı Mehmet Göktaş'' olduğunu bildirdi.

Binali Yıldırım, tanımladıkları örgüt isminin ise ''eylemci ya da eylemcilerin kendi ifadeleri'' olduğunu kaydetti.

İMRALI'DA ÖNLEM ALINDI
Gelişmelerin yakından takip edildiği İmralı Adası'nda, aralarında SAS komandolarının da bulunduğu yaklaşık bin asker görev yapıyor. İmralı Adası'nda cezaevi ve hizmet binalarının bulunduğu alan elektronik tel örgülerle çevrildi

EYLEMİ PKK'NIN KOLU HPG ÜSTLENDİ

Öte yandan Bakan Yıldırım, olayın duyulmasının hemen ardından katıldığı NTV canlı yayında, Kartepe Deniz Otobüsü'nün kaçırılma eylemenin PKK'ya bağlı kanlı eylemleriyle bilinen HPG'nin üslendiğini açıkladı.

Bakanlık bünyesinde konuya ilişkin kriz masasının oluşturulduğunu ifade eden Yıldırım, gemide 4'ü mürettebat ve 18 yolcu bulunduğunu belirtti. Geminin teröristlerce kaçırıldığını ifade eden Yıldırım, geminin zik-zak çizerek yoluna devam ettiğini ve 100-150 mil daha yol yapabilecek yakıta sahip bulunduğunun altını çizdi.

SAATTE 21 DENİZ MİLİYLE GEMLİK KÖRFEZİ'NE GİDİYOR

Denizcilik Müsteşarlığı yetkilileri, geminin rotasının ''otomatik tanımlama sistemi'' ile takip edildiğini, buna göre saatte 21 deniz mili hızla, Marmara Denizi'nin güneyine, Gemlik Körfezi'ne doğru hareket halinde olduğunu bildirdiler.

İŞTE OPERASYON ANI