BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.439,54
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçi haberleri-29 Ağustos 2013

Taşeron işçiler, 2013 taşeron yasası, taşeron, taşeron işçiler kadroya geçebilecek mi? Taşeron işçilerin maaşları ne olacak? Taşeron işçilerle ilgili son durum

Abone ol

Taşeron işçiler yeni yasayla haklarına kavuşabilecekler mi? Taşeron işçiler resmen mıdern kölelik durumunda diye Özhaseki neler söyledi?

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, devletin en üst düzeyindeki yetkilinin dahi talep etmesi halinde işçi alımının kanuni olarak yapılamadığına dikkati çekerek,"Personel alımı konusundaki problem nedeniyle işler hizmet alımı şeklinde yürütülüyor. Maalesef hizmet alımında ihaleyi alan taşeron firmalar bazen işçilerin, çalışanların haklarını vermiyor. Mağdur ediyor. Birçok sorun ortaya çıkmaya başladı. Çözümü için girişim var. Ancak taşeron işçilik, adeta modern kölelik durumuna dönüştü.” dedi.

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret etti. Ziyarette başkana sözleşmelerde ve işçi haklarının ödenmesiyle ilgili konulardaki hassasiyetlerinden dolayı teşekkür eden Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Kayseri'de bazı fabrikalarda, Büyükşehir Belediyesi'nde, Kocasinan ve Melikgazi belediyelerinde Hak-İş Konfederasyonu'na bağlı sendikaların örgütlü olduğunu söyledi.

Kayseri’de hiçbir sorun yaşamadıklarını dile getiden Başkan Arslan, Türkiye genelinde Kayseri’yi barış modeli olarak tanıttıklarını hatırlatarak, şunları söyledi; “Kayseri Anadolu'nun yeni yıldızlarından birisi. Her gelişimizde Kayseri'yi daha gelişmiş buluyoruz. Tramvay güzergahının uzaması, Erciyes Master Planı, Harikalar Diyarı yapılan hizmetlerden bazıları. Kayseri, çağdaş bir kent. Kentsel dönüşüm de bir taraftan devam ediyor.” Arslan, çalışma hayatında önemli bir sorun olarak duran 'Taşeron İşçilik' konusunda da Hak-İş olarak bazı çalışmalar yaptıklarını belirterek, bu sorunun biran önce çözüme kavuşturulmasını gerektiğini savundu.

Mahmut Arslan, Mısır’da ve Suriye’de yaşananlara tepki gösterdiklerini ifade ederek, “Bize bu ülkedeki mazlum insanlara neden sahip çıktığımız sorgulanıyor. Buradaki insanların, Mısırlı Suriyeli, Filistinli insanlar 1915’da Çanakkale’de ne işleri vardıysa, biz de bugün bu ülkelerde öyle bir işimiz var.” dedi.

Ziyarette konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de, Kayseri'nin binlerce yıllık ticari geçmişi, deneyimi, tecrübesi ve geleneği olduğunu ifade ederek, ''Kayseri'de genellikle insanlar, sorunlarını mahkemeye gitmek yerine, bir arabulucu sayesinde makuliyet esasına göre çözerler. Biz de belediyemizde ve işlerimizde böyle davranıyoruz.” diye konuştu

Sendika yöneticileriyle karşılıklı anlayış içerisinde toplu sözleşme görüşmelerini yaptıklarını aktaran Başkan Mehmet Özhaseki, taşeron işçilik ile ilgili şunları söyledi; “Az verdiysek Allah razı olsun dediniz, çok verdiysek de teşekkür ettiniz. Arkadaşlarımıza tatmin edecek bir ücret verdiğimizi düşünüyorum. Bize iş için çok başvuran oluyor. Vatandaş zannediyor ki, başkan istedi mi olur. Hayır, öyle olmuyor. Mevzuat ve kanunlar gereği elimiz, kolumuz bağlı. Devletin en üst makamındaki kişi bile başkana emir verse olmuyor, alamıyoruz. Başkan istese de olmuyor işte. Bu nedenle uygulanan hizmet alımı ilk başlarda belediyeler çok beğendi. Ancak zamanla bu işin böyle olmadığını gördük. Adeta modern kölelik gibi bir durum ortaya çıktı. Hizmet alımı için açılan ihaleleri kazanan bazı firmalar, işçinin haklarını vermedi, sıkıntılar yaşandı. Ya da 1 yıl ihaleyi alan firma, ikinci yıl ihaleyi alamadı ve çalışanların tazminatlarını, haklarını vermeden gitti. Bundan dolayı çalışanlar büyük sıkıntılar yaşadı. Taşeron işçilik konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk beyin bir çalışması var. İnşallah bu çalışma makuliyet ölçüsünde biter. Bittiği zaman inşallah işçi arkadaşlarımız rahata kavuşur, belediye olarak bizim de elimiz güçlenir.”