BIST 10.254
DOLAR 32,30
EURO 34,80
ALTIN 2.408,18
HABER /  DÜNYA

Türkiye Suriye'ye karadan mı girecek?

Suriye'ye yapılması planlanan askeri müdahale için son adımlar atılmak üzere. Peki Türkiye operasyona muharip güç olarak katılacak mı?

Abone ol

İNTERNET HABER - ÖZEL İÇERİK -  Suriye'ye yapılması planlanan askeri müdahale, dünyanın gündeminde.

İsrail 'tarafsızlığını', Fransa ise operasyona destek vermeye hazır olduğunu açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Obama'nın görüşmelere devam ettiği ve son kararın henüz verilmediği belirtildi.

Rusya ise Suriye'deki rusların tahliyesine başladı. Suriye, ABD’nin başını çekeceği askeri bir müdahalenin tartışıldığı saatlerde açıklama yaparak, saldırı düzenlense dahi askeri operasyonlarını sürdüreceklerini belirtti.

Artık ne zaman yapılacağına dair tartışmaların yaşandığı Suriye Operasyonunda neredeyse hedefler bile belirlendi.

Bizim için en önemli noktalardan biri ise "Türkiye operasyona muharip güç olarak katılacak mı" sorusu. Türkiye en uzun sınır komşusu olan Suriye'ye karadan asker yollayacak mı? Yoksa müdahaleye sadece askeri üslerini vererek mi destek olacak?

İşte bu sorular bugün NTV'de yayınlanan programda konunun uzmanları tarafından da tartışıldı. Bugüne kadar ekranlarda sık sık gördüğümüz Mesut Caşın ve Nihat Ali Özcan canlı yayınlanan programda Erhan Ertürk'ün sorularını yanıtladı ve kafalardaki soru işaretlerine netlik kazandırmaya çalıştılar. İşte o programdan satır başları:

TÜRKİYE KATILIR MI?

-Türkiye muharip güç olarak katılırsa sonuçları ne olur?

Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Caşın
: Suriye de savaşı yaymaya çalışacaktır. Sadece Suriye değil İran da öyle. Irak üzerinden yoğun bir silah aktarımı yaptı. Ürdün, Lübnan ve İsrail'e saldırısı bekleniyor. Bu sadece Suriye'ye saldırı olmayacak, onlar de İsrail'e saldıracaktır her şeyden önce.Suriye'nin elinde SCUD füzeleri var. Kimyasal silah taşıyabiliyor. Bize atar mı? Atmaması için PATRİOT'ları aldık. 

f6.jpg

Peki Muharip güç olarak katılır mı Türkiye?


Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Mesut Caşın:  Bizim sınırı aşacak şekilde bir saldırı olursa, Türkiye meşru müdafa hakkını kullanacaktır. Bu durumda NATO'ya yapılmış sayılır tüm saldırı. Türkiye bu savaşın içinde Kara Kuvvetlerini devreye sokar o zaman. Biz de asker ile girer müdahale ederiz. Tezkere alınması gerekiyor bana göre. İncirlik Meydanı kullanılabilir. Türkiye'nin yeniden tezkere alması gerekir. Anayasa bunu gerektiriyor. Bu hükümetin vereceği bir karar ama TSK'nın en kötü senaryoya göre hazırlık yaptığını düşünüyoruz. Sürpriz bir saldırı her an olabilir. En üst düzeyde alarmda olacağını sanıyorum TSK'nın. İzmir Komuta Kontrol merkezi çok önemli. Bir diğer husus da Ruslar. Duma ABD'nin geri dönmeyecek şekilde karar alamasından endişeli demişti Ruslar.

İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANILIR MI?

ABD İncirlik'i kullanır mı?

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Nihat Ali Özcan: Ne yapacaklarına bağlı olarak değişir bence bu. Türkiye'nin tavrı da önemli. Plan koalisyona katılan ülkelere göre şekillenecek. Türkiye İncirlik konusunda genel bir yardım eğiliminde olursa ABD'de İncirlik'i kullanır diye düşünüyorum.
esadin-karisi-ve-çocuklari.jpg