BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Tarhan Erdem bir yazdı Star'ı böldü!

Tarhan Erdem'in dün yaptığı köşk analizi Star yazarlarını böldü. Yalçın Akdoğan'ın 'saçmalık' dediği analizi Fehmi Koru çok yerinde buldu.

Abone ol

İNTERNET HABER - 30 Mart yerel seçim sonuçlarını bilen Tarhan Erdem dün yaptığı Cumhurbaşkanlığı seçim analiziyle iktidar saflarındaki bölünmeyi ortaya çıkarttı.

Erdoğan'ın başdanışmanı ve Star gazetesi yazarı Yalçın Akdoğan analizi saçmalık olarak nitelerken köşe arkadaşı ve Gül'e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru ise aynı analize övgüler dizdi.

Yalçın Akdoğan AK Parti milletvekili ve Erdoğan'ın yol haritasını çizen başdanışman. Haliyle de AK Parti iktidarındaki Gül - Erdoğan çekişmesindeki safı gayet net.

Fehmi Koru ise AK Partililerin ağır kalemlerinden biri... Onun da Gül cephesinde yer aldığını ve Köşk'e olan yakınlığını bilmeyen yok.

Haliyle her iki ismin Tarhan Erdem'in dünkü analizi üzerine yaptıkları yorumlar, AK Parti'deki "Gül'cü ve Erdoğan'cı ayrımının' resmini ortaya serdi.

BİRİ DÖVDÜ...

Erdoğan'ın başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Tarhan Erdem'in analizini yerden yere vurup, "Anayasayı ihlal ve meydan okuma lafları ise açık bir saçmalamadır" dedi. Akdoğan Erdem için "Kin ve öfkenin siyasi analiz diye sunulması bilimsel ve objektif değerlendirmelere haksızlık olur" yorumunu yaptı.

TARHAN ERDEM NE YAZMIŞTI?

Tarhan Erdem dün kaleme aldığı Cumhurbaşkanlığı seçim analizinde ezberleri bozmuştu. Erdem, Erdoğan'ın adaylığının AK Parti'ye vereceği zararı analiz etmiş ve Gül'ün yaptığı son açıklamayı da çok başka şekilde okumuştu.

(YAZIYI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)

BİRİ ÖVDÜ

Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen Fehmi Koru ise Tarhan Erdem'e övgüler dizerek başladığı yazısında analiz için "Uzun yıllardan beri halkın nabzını tutan bir araştırmacıdan, Ak Parti’nin ‘reformcu’ yüzünü övmekten ve yeri geldiğinde Tayyip Erdoğan’ı takdirden çekinmeyen bir yazardan söz ediyoruz... Halkın bu niyeti ‘yetki gasbı’ olarak görmesiyle ‘tehlike’ algısına sapacağı ve bunu durdurmaya çalışacağı beklentisini bir ‘hüsnü kuruntu’ mu sayacağız? Bizler öyle saysak bile, Tayyip Erdoğan’ın dikkate alması gereken bir tespit bu.." değerlendirmesi yaptı.

İŞTE ERDOĞAN TARAFTARI YALÇIN AKDOĞAN'IN TARHAN ERDEM ANALİZİ İÇİN YAZDIKLARI;

"Erdoğan’ın adaylığını ilan etmesini anayasayı ihlal ve meydan okuma olarak tanımlayan Tarhan Erdem, uzun zamandır keskin ve şık olmayan cümlelerle Erdoğan’ın adaylığına karşı çıkıyor, “Erdoğan olursa ülkede huzur kalmaz” diyor.

11 yıldır ülkeyi idare eden Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde “ülkeyi huzursuzluğa sürükleyeceği, kötülüklerin başlangıcı olacağı” tezi açık bir önyargıdır. Anayasayı ihlal ve meydan okuma lafları ise açık bir saçmalamadır.

ERDOĞAN'A ANASININ AK SÜTÜ GİBİ HELAL

Milletin takdir ettiği ve yetki verdiği her makam anasının ak sütü kadar Erdoğan’a helaldir. Daha ‘kim olsun’ sorusuna cevap arandığı bir dönemde Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olması halinde yetki gaspında bulunup yürütmeyi kontrolüne alacağı yaygarası yapmak, emanetçi sıfatı yapıştırıp AK Parti kadrolarını aşağılamak kimsenin haddi değildir."

NASIL BİR DEVLET BAŞKANI?

Yalçın Akdoğan bu başlığı attığı yazısında ilk kez halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanının yeni dönemin kodlarını belirleyeceğini söyledi. Akdoğan, 'başkanlık' tanımıyla da ilginç bir yoll açtı. İşte o satırları;

"Malum batıda hükümet başkanı ve devlet başkanı tanımları ağırlıkta. Hükümetin başındaki isme Başbakan, devletin başındaki isme ‘devlet başkanı’ diyorlar. Bu yönüyle Cumhurbaşkanı devlet başkanıdır."


GÜL'E YAKIN FEHMİ KORU İSE AYNI ANALİZ İÇİN ÖVGÜ DİZDİ

"Ak Parti’nin bilinmezleri bilinir hale geldikten sonra yaptığı hemen bütün seçim anketlerinde gerçeğe en yakın sonuçları bulmak bir meziyet, ama daha önemlisi, KONDA araştırma şirketinin seçmen davranışlarını tahlil etmede kaydettiği isabet... KONDA’yı yöneten Tarhan Erdem-Bekir Ağırdır ikilisi bu bakımdan övgüye değer...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Bu şartlarda gelecekle ilgili siyasi planlarım yok” cümlesini her yorumcu kendi meşrebine göre ve genellikle ‘olumlu’ değerlendirdi; seçim sonrasında başlayan tezviratın önünü kesmesi yönünden yararlı da oldu o açıklama... Galiba tek aykırı yorum çok uzun yıllardır seçmen nabzını tutan Tarhan Erdem’den geldi.

BU YAZI AK PARTİ İÇİN CİDDİ BİR UYARI

Son yazısının öncekilerden farkı, içinde ‘tehlike’ ve ‘cezalandırma’ sözcükleri geçtiği için, Ak Parti açısından ciddi bir ‘uyarı’ içermesidir. Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığı, onun sözcükleriyle, ‘başbakanlık, Ak Parti başkanlığı ve cumhurbaşkanlığını birleştirme amaçlı’ bir girişim anlamına geliyor... Bunu ‘ülke için birçok yanlışın, düzeltilemeyecek kötülüklerin başlangıcı’ olarak görüyor Tarhan Erdem...

Hiç kuşkusuz ‘bugünün şartlarında’ aykırı bir görüş bu; öyle olduğu için de kulak verilmesi gerekmeyebilir(di); yazısının sonuna, halkın bu duruma tepki duyacağına dair keskin bir cümle yerleştirmemiş olsaydı. “Halk bu yetki gasbını önleyecektir; şimdi önleyemezse, 2015 baharında veya hemen ertesinde çok acı biçimde cezalandıracaktır” diyor...

ERDOĞAN'I TAKDİRDEN ÇEKİNMEYEN BİR YAZAR

Uzun yıllardan beri halkın nabzını tutan bir araştırmacıdan, Ak Parti’nin ‘reformcu’ yüzünü övmekten ve yeri geldiğinde Tayyip Erdoğan’ı takdirden çekinmeyen bir yazardan söz ediyoruz... Halkın bu niyeti ‘yetki gasbı’ olarak görmesiyle ‘tehlike’ algısına sapacağı ve bunu durdurmaya çalışacağı beklentisini bir ‘hüsnü kuruntu’ mu sayacağız?

ERDOĞAN BU ANALİZİ DİKKATE ALSIN!

Bizler öyle saysak bile, Tayyip Erdoğan’ın dikkate alması gereken bir tespit bu... ‘Çantada keklik’ gibi görünen seçimler, halkın gelişmeleri politikacılardan farklı okuması yüzünden, geçmişte pek çok sürprize kapı aralamıştı; bir karargâh hatası yüzünden, aynı merkez-kaç gücüyle, Türkiye’nin bir kez daha savrulmasını en fazla onun istememesi gerekir.

Galiba siyasi fotoğrafta Tayyip Erdoğan’ın yanında Abdullah Gül’ün de bulunmasının ilk bakışta pek hesaba gelmeyen bir ağırlığı var; Tarhan Erdem’in uyarılarla dolu yazısını ben böyle yorumluyorum.