BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.292,95
HABER /  EKONOMİ

İki bakan birbiriyle çelişti!

Türkiye'de "su sıkıntısı var mı yok mu?" konusu tartışılırken iki bakanın farklı açıklamalarda bulunması kafaları iyice karıştırdı.

Abone ol

Enerji Bakanı Taner Yıldız, kuraklık nedeniyle elektrik üretiminde sorun yaşanabileceğini, yaz döneminde elektrik ithal edebileceklerini açıklamıştı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise, "Barajlardaki doluluk oranı yüzde 50'den fazla. İstenildiği kadar enerji üretilebilir" açıklamasını yaptı.

Eroğlu, Parlamento'da gazetecilerin, "Sapanca Gölü'nde su seviyesinin düştüğüne ilişkin haberleri" anımsatması üzerine, "Sapanca Gölü'nde mevcut su yüksekliği 30 metre 10 santim. Kritik eşik ise 27 metre. Daha 3 metre 10 santim fazla su var şu anda. Yağmur da yağıyor. Hiç yağmur yağmasa bile, 29.5 metreye iniyor su seviyesi. Sapanca Gölü'nde şu anda hiç bir problem yok" değerlendirmesinde bulundu.

"Fotoğraflara baktığımızda su seviyesi düşük görünüyor" sözleri üzerine, Eroğlu, "Olabilir, fotoğraflara baktığında olabilir. Maksimum su seviyesi çekilince… Fotoğraflara bakma sen kota bak…" diye konuştu.

Eroğlu, "Göle gelen su miktarında azalma olup olmadığının" sorulması üzerine, "Yağışlarda yüzde 29 nispetinde azalma oldu. Ama bu hafta muhtemelen Allah nasip ederse; Perşembe, Cuma, Cumartesi, Pazar günleri yağış geliyor. Türkiye genelinde nisan yağışları var. Dolayısıyla nisan yağışlarının büyük faydası olacak. Barajlarda yüzde 50'den fazla suyumuz var, geçen sene yağış
olduğu için…" dedi.

"Peki o zaman neden elektrik yetmeyecek şeklinde açıklama yapıldı?" sorusuna Eroğlu, "Onu ben bilemem. Elektrikten sorumlu ben değilim, ben barajlardan sorumluyum. İstendiği kadar planlanan elektriği üretebilir" yanıtını verdi.

Veysel Eroğlu, başka bir soru üzerine şöyle konuştu:

"Kuraklık şu anda var. Fakat biz geçen sene ve bu sene tedbirimizi aldık. Kuraklıkta ne olur? Şehirler susuz kalır. Sapanca'dan bahsedildi. Sapanca'dan su alan Kocaeli ve Sakarya'da su sıkıntısı çekilmeyecek. Herhangi bir problem yok. İkincisi hidroelektrik üretiminde sorun olabilir. Şu anda enerji barajlarımızda yüzde 50 nispetinde doluluk oranı var, suyumuz var yani.

Üçüncüsü sulamada problem olabilir. Sulama barajlarımız yüzde 50 nispetinde dolu. Kaldı ki biz 'bin günde bin gölet ve baraj' kapsamında bu sene, bin göleti bitiriyoruz, 400 tanesi bitti. Onun da büyük faydası oldu. Sulamada sıkıntı olmayacak şekilde tedbir aldık. Mart ve nisan ayındaki yağışlar sulama ihtiyacını azaltıyor. 15-20 gün sulama ihtiyacı kalmıyor. Keşke böyle arada yağış olsa da sulama ihtiyacı kalmasa. Sulama barajlarında da problem olmayacak.

Mayıs ay başında tüm birimleri toplayarak toplantı yapacağım ve değerlendirme yapacağım. Enerji, sulama ve içme suyu barajlarının Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarına ilişkin son durumunu ele alacağız. Basına çok geniş açıklama yapacağım. Bizim maksadımız hiç bir şehri susuz bırakmamak, onun için tedbirleri önceden aldık ve alıyoruz. A planı, B planı, C planı var.
Sulamada sıkıntı olmayacak şekilde bölge müdürlükleri çalışma yapıyor. Sudan sorumlu bir kişi olarak söylüyorum: bir risk görmüyorum."