BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.445,03

Tanburi Cemil Bey’in vefatının 100. Yılı etkinlikleri (2016) verimli geçmiş!...

Büyük sanatçıları/insanları, anmak/gençlere anlatmak gerekli, ama!...

GÜNCEL/MAÇKA PARKI: “Maçka Demokrasi Parkı’nın bir kısmının kapatılması ile birinci etabına başlanan Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi’nin imar planında değişiklik yapıldı. Çevrede Oturanların yoğun tepkisine neden olan hat, kuzeye kaydırıldı.13 Mayıs 2016 tarihinde İBB tarafından onaylanan proje, yeniden meclis gündemine geldi. Mecliste yeniden tartışma yaratan rapora göre, güzergah kuzeye kaydırıldı, tünel hattı Maçka Parkı’nın altından geçirildi. Öte yandan plan notlarına, park sınırlarının korunacağına yönelik ibare eklendi. Tünel bittiğinde bir buçuk saatlik yol 10 dakikada geçilebilecek. Tünel, Dolmabahçe’de bulunan mevcut tünel çıkışından başlayarak Levazım'da bulunan Ortaköy Deresinden çıkacak. İki tüp olarak inşa edilecek tünelin her tüp boyu 3 bin 900 metre olup, iki tüpün toplam boyu 7 bin 800 metre olacak.” Tepkilere değer/önem verip, karar değiştiren İBB Meclisi’ne ve İBB Başkanlığı’na  teşekkür ediyoruz, demek ki istenince/paylaşılınca  oluyormuş!...

Gelelim konumuza….

Üstad Tanburi Cemil Bey; tanbur, yaylı tanbur, klasik kemençe, alto kemençe, viyolonsel ve lavta ustası olarak biliniyor. Çok sayıda bestesi ve taş plak kayıtları var. Aşağıda, vefatının 100. yılında yapılan önemli çalışmaları sıraladık ve gördük ki, birbirinin benzeri/aynı çalışmalar farklı kurumların desteği ile yapılmış. Ama; 2016 yılı –aynı/benzer  olsa da- üretimli geçmiş!…

İnşallah yapılan çalışmalar Tanburi Cemil Bey’in değerine değer katar, CD alanlar dinler, feyz alır, dinlemeden  kütüphanesinin köşesine koymaz…Tüm kuruluşlara, hazırlayanlara,emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

1/ “İBB Kültür A.Ş. Türk Müziği'nin efsanevi virtüozu ve bestecisi Tanburî Cemil Bey'in ölümünün 100. yılı onuruna, Tanburî Cemil Bey’in orijinal taş plaklarını günümüze taşıyan 10 CD’lik bir albüm, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Görevlisi Mehmet Bitmez tarafından hazırlandı. “Gerek Türkiye'de, gerek dünyanın farklı noktalarında bu müziği takip edenler arasında popüler olmuş Cemil Bey'i ve enstrümanını, onun doğaçlama taksimlerini bir araya getirmiş olduk. Ağırlıklı olarak tambur, viyolensel, yaylı tambur gibi entrümanlarla icraları ve devamında gazelhanlarla yaptıkları kayıtları içeren yaklaşık 100 taş plağı kayıt altına alarak hazırladığımız bir çalışma oldu. Bestelediği eserlerle Türk müziği saz icrasına yeni bir yorum getiren Tanburi Cemil Bey’in taş plaklara yapmış olduğu bu kayıtlar, makam, üslup ve tavır açısından bir ders niteliğinde. Albümde, Cemil Bey'in çaldığı muhtelif peşrev, saz semaisi, longa ve sirtoların kayıtlarının yanı sıra Mehmet Bitmez'in 35 yıl önce koleksiyonuna katmaya başladığı büyük sanatkara ait imzalı ve damgalı orijinal kayıtlar var.”

2/ İBB  Kültür Dairesi Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından, Prof. Ruhi Ayangil’e hazırlatılan (editör/yazar) Tanburi Cemil Bey kitabı yayınlandı ve CRR’de tanıtım konseri  verildi.

3/ “Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşamış olup icraları, besteleri ve günümüze kalan kayıtlarının etkileri ile Türk müziğinin değişimini hızlandırmış bir sanatçı olan Tanburi Cemil Bey’in vefatının 100. yılına ithafen, Tanburi Cemil Bey Derneği, İstanbul Şehir Üniversitesi Modern Türkiye Çalışmaları Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama-Araştırma Merkezi birlikte “Tanburi Cemil  Bey  Sempozyumu” adı altında 13-14 Ekim 2016 tarihlerinde bir sempozyum düzenlendi.”

4/ İTÜ T.M.D. Konservatuvarı, "Vefatının 100.Yılında Tamburi Cemil Bey Hazinesi” başlıklı seminerde; sanatçının Türk müziğini etkilediği noktalar ele alındı ve eserleri kısa/özel bir konserle sunuldu.

5/ Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliğinde hazırlanan proje kapsamında hazırlanan Tanburi Cemil Bey Külliyati ve Albüm tanıtım konseri, 4.01.2017’de Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

6/ “Aziz Şenol Filiz ve Cemal Ünlü’nün   Saydam Tekstil sponsorluğunda, Niyazi Sayın, Işık Yazan, Melih Özaltıner başta olmak üzere çok değerli on kolleksiyonerin arşivlerinde bulunan tüm Tanburi Cemil Bey kayıtlarının yanı sıra, yurt dışındaki kolleksiyoner ve araştırmacıların arşivlerinden de yararlanılarak hazırlanan   10 CD, 1 LP, ve 1 kitaptan oluşan külliyat albümü “Kalan Müzik” etiketi ile müzikseverlere sunuldu. Bu külliyatta 1905-1915 arasında Tanburi Cemil Bey tarafından 3 ayrı plak firması için yapılmış, 25, 27 ve 30 cm’lik plaklarda toplam 130 kayıt bulunmaktadır. Albümde, Cemil Bey’in; tanbur, kemençe, yaylı tanbur, viyolonsel ve lavtayla icra ettiği taksimler, peşrevler, saz semaileri, zeybek, sirto, operet; Hafız Âşir, Hafız Osman, Hafız Yaşar, Hafız Sabri ve Hafız Yakub’un okuduğu gazel ve şarkılara eşlikleri yer almaktadır.Tüm metinlerin İngilizce çevirisini de içeren 140 sayfalık kitapta; Cemil Bey’in yaşam hikâyesi, kendi eserlerini el yazısıyla değerlendirmesi, anılar, hakkında söylenenler ve yazılanlar, külliyatta yer alan ve ulaşılamayan tüm plaklarının listesi,kayıt tarihleri, katalog numaraları, firmalara dair diğer ayrıntılar, bilinmeyen, az bilinen fotoğraf ve belgelerden oluşan zengin bir içerik sunulmaktadır.”

Not:“Kalan Müzik” çalışmasını önemsedik, çünkü; özel bir firma sponsor olmuş, 10 kolleksiyoncu ile çalışılmış, özel bir müzik şirketi basmış, müzik kayıtları konusunda tek isim olan C.Ünlü’nün titizliğiyle hazırlanmış ve metinlerin İngilizce basılması tanıtım için çok yararlı olmuş.  

7/  Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı tarafından,  Kubbealtı Neşriyatı olarak 319 sayfa olarak yayınlandı. Bilgi notunda şöyle yazılmış: “Cağaloğlu'(n)dan Nuruosmaniye Camii'ne doğru giden Şerefefendi sokağındaki ahşab(p) evlerden birisinde, henüz geçen sene yuvak kurmuş olan Tanburi Cemil Bey'le (1871-1916) Şerife Saide Hanım'ın (1880-1930) bir oğulları işte o günlerde doğdu, günümüzden tam yüz yıl önce... Mes'ud Ekrem ismi verilen bu çocuk, ancak babasınınkiyle ölçülebilecek bir musiki kabi(li)yeti taşıyarak gelişd(t)i. Doğdukdan 45 yıl sonra da Tanburi Cemil'in Hayatı ismiyle, Türk musikisinin bu insanüstü varlığını tanıtan kitabını yazdı. Edeb kıymetiyle muhtevası yarışan ve çokd(t)andır mevcudu kalmayan bu kitabı, Mes'ud Cemil Bey'in yüzüncü doğum yıldönümü münasebetiyle Türk okuyucusuna yeniden kazandırmanın keyfini taşıyoruz. Kültür ve san'at kavramlarında aşırı ibtizale (çokluğu sebebiyle bir nimetin kıymetini bilmeyip, hor kullanmak) uğrayan ülkemizde, eğer bu kitap yeterli ilgiyi bulursa, Mes'ud Bey'in sair makalelerini ve bilinmeyen mektub(p)larını da 2003'deki kırkıncı(40.) ölüm yıldönümünde, onun latif Türkçesinin zevkine varanlar için neşretmek arzusundayız.”(Not. parantez içindekiler düzeltmelerimdir.)

8/ TRT Arşiv Serisi 192’de Mesud Cemil albümüne yer verdi.Albümde tanbur ve viyolonsel taksimleri/saz eserlerinden oluşan 19 eser yer aldı.

9/ “Kültür ve  Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü  Devlet  Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu, ’nün davetiyle Avrupa’da müzikseverlerin karşısına çıkarken, ’in eserlerini seslendirdi. İlk olarak Brüksel’de bir konser veren topluluk, daha sonra Rotterdam’da da Codarts Sanat Akademisi’nde  eğitimi alan öğrencilerle bir atölye çalışması gerçekleştirdi.  olarak  Enstitüsü’nün ’daki binasında sanatseverlerin karşısına çıkan topluluk, bir gün atölye çalışması düzenledikten sonra ertesi gün de Tanburi Cemil Bey’in eserlerinden oluşan bir konser verdi.”

10/ Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce Vefatının 100. Yılında Tanburî Cemil Bey anısına, gençler arasında; Türk Müziği çalgılarına rağbeti arttırmak, genç icracıların keşfedilmesini ve yeni üretimler ortaya koyabilmelerini teşvik etmek, yeni icracıların tanınmasını sağlamak amacıyla "Genç Sazendeler İcra Yarışması" düzenlendi.     

Başarı Ödülü: 1. Emine Bostancı (Klasik Kemençe)  2. Tolga Karaaslan(Ud)  3. Deniz Şahin(Tanbur) 4. Furkan Topçu (Ney) 5. Gökhan Vural (Bağlama)                                           

Mansiyon Ödülü: 1. Eren Can Yıldız (Bağlama)  2. Cafer Sami Erdoğan (Kanun) 3. Kutay Azkur (Keman)  4. Muhammed Ceylan (Ney)  5. Mert Şen (Tanbur)

Gelecek yazı: Pop  müzik çalışmalarında   abartılara yer olmamalı!..

İKSV ve GÖRGÜN  TANER…

“....Ben şöyle bakıyorum o meseleye: Benim zamanımdaki kültürel mekanlarla şimdinin kültürel mekânları arasında ve büyüyen İstanbul arasında bir denge oturtmaya çalışıyorum. İstanbul bundan 40 sene önce tek merkezi Taksim olan bir şehirdi. Şimdi bakarsan tek bir tane merkezi yok. O yüzden böyle büyük ölçekli yerlerde bir değil birçok merkezde benzeri kültürel altyapıların olması lazım. Bu da tabii kamuyla birlikte çalışan diğer aktörlerin görevleri. Yerel yönetimler, merkezi idare... Mesela bundan bir 10 yıl önce diyelim, bu konuştuğumuz meseleler çerçevesinde, Zorlu gibi teknik altyapıya sahip bir yer pek hayal edemezdik. Çok iyi bir altyapı var orada. Kamunun değil belki ama eninde sonunda kullanıyor musun, kullanıyorsun. Volkswagen Arena da öyle. Eskiden eksikliğini çektiğimiz konser mekânlarından biri orası da. Bunlar oluyor ama bir plan koordinasyon dahilinde değil. yani kamunun kültürel mekânları azalırken, özel sektörünkiler artıyor. Bunun mutlaka dengelenmesi lazım……Bu sene 45. yıl ve bu sene için bizim iki kararımız var. Bir tanesi, bu seneyi dijital arşivimizi elden geçirmek, güçlendirmek için bir yatırım yılı olarak planladık. Diğeri de erişilebilirliği artırmak, genç izleyiciye daha rahat ulaşabilmek amacıyla İKSV Kültür Kart projesini başlatmak. Önümüzdeki senelerde bu kültür kart projesini daha da genişleterek bunu bütün kültür ürünlerini ve diğer kültür kurumlarını da kapsayacak şekilde formüle ederek 18-24 yaş arası kitleye ve onun da haricinde başka kitlelere nasıl ulaşabiliriz meselesini çözmeye çalışacağız. Ondan sonraki dönem, yani 50. yıla giderken ise önce bu attığımız adımların sonuçlarını göreceğiz ve o hedefi de o zaman belirleyeceğiz. Gördüğün gibi artık şu müzisyeni getireceğiz, bu sanatçıyı getireceğiz gibi işler geçti.....”  (Görgün Taner, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdürü)

RÜŞVET BELASI…

“Onlar, hep yalana kulak veren ve durmadan haram yiyen kimselerdir. Sana gelirlerse aralarında hüküm ver veya onlardan yüz çevir. Eğer onlardan yüz çevirirsen sana hiçbir zarar veremezler. Eğer hüküm verirsen aralarında adaletle hükmet. Şüphesiz Allah âdil olanları sever” (Maide: 42). Yukarıda mealini okuduğumuz âyet Peygamberimiz'e (s.a.) tuzak kuran, yalan söyleyen, hakikati gizleyen, haram yiyen Yahudiler ve münafıklar sebebiyle nazil olmuştur….Ebu-Hanîfe'ye göre hakim rüşvet alınca yetkisini kaybeder, eğer azledilmezse bundan sonra verdiği hükümler geçersiz olur. Bu böyledir; çünkü rüşvet alarak haram işleyen kişi fâsık olur, fâsıklar ise hakim olamazlar. İslam toplumunda ve erdemliler ülkesinde herkes hakkını rüşvet vermeden, torpil kullanmadan, farklı muameleye tabi tutulmadan alacaktır. Eğer toplumun ahlakı bozulmuş, şâir Fuzûlî'nin “Selam verdim rüşvet değildir diye almadılar” dediği durum gerçekleşmiş ise kişi, canını, malını, namusunu kurtarmak için başka çaresi bulunmadığında rüşvet verir, ama bu durumda da alan haram işlemiş ve lanetlenmiş olur. Namuslu, Allah'tan korkan ve haramdan uzak duran devlet yönetici ve yetkilileri rüşveti ve her türlü yolsuzluğu önlemek için ellerinden gelen bütün tedbirleri almakla yükümlüdürler. Almazlarsa onlar da sorumlu olurlar, aldıkları takdirde bu iğrenç davranışlar yok olmasa da azalır ve sorumluluk her şeye rağmen fırsat bulup lanetlik olanlara ait olur.”

YENİ BİR ALBÜM..

T.M.D.Konservatruarı’ndan devre arkadaşım, Y.Doç.Dr. Güldeniz Ekmen, çalışmalarına yeni bir CD eklemiş. “HOCA AHMED YESEVİ-AŞK KAPISI” Sözler, Hoca Ahmed Yesevi'ye ait; Ahmed Yesevi'nin Hikmetleri. Besteler, Ekmen’e ait… 1993 yılından bugüne  süren bir çalışma… Ancak; albüm sadece youtube da yayınlanmış. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, bu tür güzel çalışmaları desteklemesi arzu ediliyor.

Besteler/Solist/ Kanun: Güldeniz Ekmen

Vokal:Tahir Doğru

Ney: Yavuz Akalın

Kemençe: Lale Akay Umul

Tanbur: Gökhan Filizman

Viyolonsel: Emrullah Şengüller

Yapım: Şölen Müzik/Şerif Şölen

Tonmayster: Cengiz Coşkuner

 

FOX  DÜNYASINDAN!...

“Yarışmacı: Ben buraya yalnız geldim..

Kibariye: Allahın var kızım…”

******

“Yarışmacı: Ben uç noktalarda yaşayan birisiyim…yani; sevincimi ve üzüntümü çok acı yaşıyorum, ayarlayamıyorum..

  1. Ortaç: Bak, kızım biz bizeyiz burada…”

******

“Sunucu: Levent Yükselin bir bestesi sırada,Medcezie geliyor..

Kibariye: Ooooo,oooooo, müthiş, L.Yüksel’e selamlar gönderelim…”

******

“Sunucu: Efsane bir şarkıydı…Benim duyduğum bir kaç bir şey oldu….

Kibariye: Ne oldu, ne oldu?

Kibariye: Ben konuşurum ama, müthiş dinlerim…”

******

“Yarışmacı: Sosyal medyada aleyhime çok yazı çıkıyor…

Sunucu: Bizim insanımız her şeye yazar, sosyal medyaya bakma…

S.Ortaç. Ağzınla kuş tutsan sosyal medyaya yaranamazsın…”

******

“Yarışmacı: Ben kirli söylemek istemiyorum, siz kirli istiyorsunuz?

S.Ortaç: Ne demek kirli söylemek? Öğreneceğiz!....”

*******

“S.Ortaç: Bu yarışmacı bir tık daha iyi okudu!....” 

Neyseki program bitirildi…Teşekkürler FOX