BIST 9.888
DOLAR 32,58
EURO 35,02
ALTIN 2.461,63
HABER /  DÜNYA

SYRİZA'nın iktidar ortağı belli oldu

Yunanistan'da yapılan seçimden galibiyetle ayrılan Syriza, tek başına iktidar olamadı. Çipras, ANEL partisiyle ittifak yapacak.

Abone ol

Yunanistan'da dün yapılan genel seçimden büyük bir galibiyet elde eden Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) tek başına iktidar olamayınca sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisiyle anlaştı.

Dün yapılan seçimlerden 149 milletvekili çıkaran SYRİZA, iki vekile daha ihtiyacı olduğu için sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Yeni hükümetin Başbakanı, Çipras olacak. 

SEÇİM VAADLERİYLE ÖNE ÇIKTI

Yunanistan'da süren ekonomik krizden sonra yapılan seçimden zaferle ayrılan SYRİZA'nın seçim vaatleri çok konuşuldu. Özellikle AB'yi endişeye sevkeden vaadler arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam var.

KABİNEYİ BUGÜN AÇIKLAYACAK

Yunanistan'da yapılan erken genel seçimde SYRİZA oyların yüzde 36,3'ünü aldı. Yeni Demokrasi Partisi (ND) ise yüzde 27,8 oyla 76 sandalyeye sahip oldu. Aşırı sağcı Hrisi Avgi (Altın Şafak) yüzde 6,28 oy oranı ile mecliste 17 sandalyeye, azeteci Stavros Teodorakis’in geçen yıl kurduğu “Nehir” partisi yüzde 6,05 ile 17 sandalyeye, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 5,47 ile 15 sandalyeye, Bağımsız Yunanlar (ANEL) yüzde 4,75 ile 13 sandalyeye ve sosyalist PASOK yüzde 4,68 ile 13 sandalyeye sahip oldu. 

anel.jpg

Oy dağılımına göre SYRIZA kontenjandan 5, Yeni Demokrasi Partisi 4, Hrisi Avgi, Potami ve KKE ise 1 milletvekili seçerken; PASOK ve ANEL kontenjandan milletvekili seçemedi.

"KÖTÜMSER KEHANETLERİ YALANCI ÇIKARACAĞIZ"

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Atina’nın Populea Meydanı’na toplanan binlerce kişiye seslenen SYRİZA'nın lideri Çipras, “Seçimlerde, Yunanistan’daki elit, oligarşik ve anti-demokratik güçler kaybetti. Kötümser kehanetleri yalancı çıkaracağız. AB ile ne karşılıklı felaketi getirecek bir çatışma olacak buna karşı ne de yaşadığımız tahakküm devam edecektir. Felaket getiren kemer sıkma politikaları geride kalmıştır. Yunan seçim sonuçları Avrupa’nın artık değiştiğine işarettir.” dedi.

ALEKSİS TSİPİRAS KİMDİR?

Yunanistan'da genel seçimlerde sandıktan birinci sırada çıkan Aleksis Çipras, henüz 16 yaşında bir lise öğrencisi iken tarihe "Önlük Hareketi" diye geçen öğrenci direnişinin önderleri arasında yer alıyordu.

Çipras bu öğrenci isyanlarını anlatmak için katıldığı bir televizyon programında 1990'da Miçotakis hükümetinin yanlış kararlar aldığını anlatmıştı.

ADINI NASIL DUYURDU?

Çipras Yunanistan'da 1957-1974 arasında "Albaylar Cuntası" dönemini yaşamamış ilk siyasi parti lideri. Ama siyasi geçmişi genç yaşlarına uzanıyor. Kasım 1990'da, Eğitim Bakanlığı'nın liseye geçiş sınavları, öğrencilerin okul dışındaki yaşamları için disiplin cezaları ve tek tip kıyafeti öngören yasa tasarısı nedeniyle, binlerce okul işgal edilmişti. Üç ay süren eylemde 5 kişi ölmüştü. Tsipras 16 yaşında iken tarihe "önlük hareketi" olarak geçen bu öğrenci direnişi ile adını duyurdu.

tsipras.jpg 
Öğrenci isyanını TV’de anlatan Aleksis Çipras, 1990’da Miçotakis hükümetinin öğrencilerle ilgili kararlarına isyan eden yüz binlerin liderlerindendi. Hükümet tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı. Çipras, o dönemde Yunan televizyonlarında öğrencilerin taleplerini anlatmış ve halkın da sempatisini kazanmıştı.

O dönemlerde televizyonlara çıkıp popülarite kazanan Aleksis Çipras, kendisini halka sevdirdi.

tsipiraz-ve-esi.jpg

ÇOCUKLARININ ANNESİYLE HİÇ EVLENMEDİ

Aleksis Çipras liseden beri birlikte olduğu Baziana ile 20 yıldan fazla zamandır birlikte. Resmi olarak evlenmeyen çiftin iki oğlu var.