BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Suriye ve Irak Kürtlerinden stratejik karar!

Irak Kürtleri ile Suriye Kürtleri arasındaki buzlar eriyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlemantosu Rojava'daki kanton yönetimini tanıma kararı aldı...

Abone ol

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlemantosu, Suriye'nin Kürt bölgesi olan Rojava’nın “her türlü yönetim biçimine destek vereceğini” karara bağladı.
 
Kürdistan Parlamentosu’nda bugün Rojava yönetimleriyle ilişkileri konu alan bir oturum yapıldı. Yapılan tartışmaların ardından, Rojava'da kurulan kantonlar ile ilişkilerin geliştirilmesine karar verildi.

Kararları medyaya bir basın toplantısıyla duyuran İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Grubu Başkanı Ebubekir Heledini, parlamentonun kararları oy birliğiyle aldığını söyledi.

111 sandalyenin bulunduğu parlamentodaki oturuma 85 parlamenter katıldı ve tümü evet yönünde oy kullandı.

Alınan kararlar şöyle:
 
1- Kürdistan Parlamentosu, Rojava halkının her türlü yönetim biçimi hakkındaki iradesine destek verir. Hükümet de resmi ilişkiler geliştirmelidir.
 
2- Kürdistan Hükümeti, Rojava Kürdistanı’na mali destek vermelidir.
 
3- İlgili taraflarca kararlar uygulanmalıdır.
 
4-Alınan kararların aksine karar alınmamalıdır.
 
5- Alınan kararlar, önümüzdeki günlerde resmi gazetede yayımlanacaktır.

ERBİL'DE KRİTİK TOPLANTI SÜRÜYOR
 
Suriye Kürt Ulusal Kongresi (ENKS) ve PYD (TEV-DEM ve Rojava Kürdistanı Halk Kongresi - EGRK) yöneticileri, iki gündür Duhok’ta, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzini’nin de katılımıyla toplantı yapıyor.
 
Toplantı, yarın da devam edecek.
 
Toplantının gündeminde IŞİD saldırısı altındaki Kobani bölgesi, ortak silahlı güç oluşturulması ve oluşumlar arasındaki sorunların giderilmesi bulunuyo.
   
Toplantı, Mesud Barzani’nin çağrısı üzerine gerçekleşti.
 
Toplantıya katılan ENKS heyetinde 11, TEV-DEM heyetinde ise 7 kişi yer alıyor.
 
Dün yapılan toplantıdan sonra Rûdaw’a açıklamada bulunan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, Kürtler arası birliğin şart olduğunu söylemişti.