BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Sokaklar ceset dolu! Kobani'de şok görüntüler!

IŞİD'in büyük bir grupla sızdığı Kobani'de sessizlik hakim. Ancak sokaklar cesetle dolarken çok sayıda çocuk yetim kalmış durumda.

Abone ol

IŞİD üç gün süren çatışmaların ardından Şanlıurfa’nın Suruç kenti karşısındaki Suriye’nin çoğunlukla Kürt yerleşimi olan Kobani’den çıkarıldı. Üç günde 200’e yakın sivilin katledildiği bildiriliyor. Görgü tanıklarına göre Kobani sokakları cesetlerle dolu.

Urfa’nın Suruç ilçesi karşısındaki Kobani’ye perşembe sabaha karşı baskın düzenleyen terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) dün kentten çıkarıldığı bildirildi. Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kobani’ye düzenlenen saldırıda 200’e yakın sivilin öldüğü belirtilirken Kürtlerin silahlı gücü YPG’ye göre 60 da IŞİD militanı öldürüldü. Kobani’de IŞİD ile YPG güçleri arasında dün sabah da çatışmalar sürerken, saat 10.00 sularında büyük bir patlama meydana geldi. Patlamanın, Miştenur Hastanesi olarak da bilinen eski bir okul binasında meydana geldiği öğrenildi. HDP Şanlıurfa Milletvekili Leyla Güven, “Kobani yönetimi ile görüştük. IŞİD 2 gündür ‘elimizde rehine var’ diyerek YPG’nin operasyonlarını engellemişler. Rehinenin olmadığını öğrenince operasyon düzenlediler. Hastaneye sığınan IŞİD militanları temizlendi” dedi. 

ÇOCUK KADIN DEMEDEN KATLİAM YAPTILAR

YPG ve Burkan El Fırat askeri üniforması giyerek Kobani’ye sızan IŞİD militanlarının çocuk ve kadın demeden katliam yaptığı bildiriliyor. Cihan Ajansı’nın ulaştığı Kobanili Salih Huso, sokakların cesetle dolu olduğunu ve Halepçe gibi katliam yaşandığını belirterek şöyle konuştu: “40 komşum, DAEŞ militanları tarafından kılıçlarla kesilerek, susturucu silahlarla taranarak öldürüldüler. Kobani sokakları ekmek almaktan gelen, evinde damında uyuyan, ya da arabasında, motosikleti üzerinde katledilmiş ve IŞİD’in keskin nişancıları nedeniyle ulaşılamamış cesetlerle dolu.’’

kobani-sokakalari2.jpg

EN ÇOK CAN KAYBI İÇİN SALDIRDILAR

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdülrahman, kimi Kobanililerin keskin nişancı, kimisinin roketle öldürüldüğünü, bir kısmının ise evlerinde katledildiğini söyledi. Gazeteci Mustafa Ali, AFP’ye yaptığı açıklamada, “IŞİD kenti ele geçirmek istemedi. En iğrenç şekilde en çok can kaybına yol açmak için geldiler” dedi. Abdülrahman ise “Bu son operasyonu IŞİD’e gerçek bir mağlubiyet diye yorumlayamazsınız, çünkü Kobani’de istediklerini elde ettiler” ifadesini kullandı.

KATLİAMIN YETİM ÇOCUKLARI!

IŞİD saldırısı sonrası öksüz-yetim kalan onlarca çocuğun Türkiye’ye getirilerek Urfa, Suruç ve Diyarbakır’da tedavi altına alındığı ortaya çıktı.

Maya Esmer ile Roza Esmer, Kobani’nin Berğbotan köyünden. Kobani’ye sızan IŞİD’li bir grup, çarşamba günü sabaha doğru girdikleri köyde genç, yaşlı, kadın, çocuk demeden 26 kişiyi katletti. Katliamı fark eden Fatma Esmer, kızları Maya ile Roza’yı kucağına alarak evden uzaklaşmaya çalıştı. Çocukları için bedenini siper eden Fatma göğsünden vurularak evin avlusunda hayatını kaybetti. Saldırı sırasında 3 yaşındaki Roza’nin sol eline kurşun isabet edince 2 parmağı koptu. Evde çıkan yangın sonucu 1 yaşındaki Maya’nın da kalçasında yanıklar oluştu.


KONUŞMUYOR VE YEMİYORLAR

Esmer kardeşler, katliamdan kurtulan köy halkı tarafından önce Kobani’ye getirildi sonra da Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Maya ile Roza kardeşler, tedavileri bitince Suruç’ta bulunan gönüllü annelere teslim edildi. 5 yaşındaki Yasemin de katliamda yetim kalan çocuklardan. Onlarca çocuğun öksüz-yetim kaldığını söyleyen gönüllü anneler, “Bu çocukların bir kısmı anne ve babalarının ölümüne tanıklık etti. Kimseyle konuşmuyor, yemek yemiyorlar. Çoğu yaralı olan bu çocuklar bize IŞİD vahşetinin boyutlarını gösteriyor” diyor.



SURUÇ HALKI HASTANEYE GiTMiYOR

Bu arada Kobani’den Türkiye’ye tedavi için gelen 160 kişiden 1’i çocuk, 2 kadın olmak üzere 5 kişi tedavi sırasında hayatını kaybetti. 157 kişinin tedavi gördüğü Suruç Devlet Hastanesi’nde bütün personel günlerdir aralıksız çalışıyor. Hastane yonetimi ise IŞİD saldırısı sonrasında Kobanililerin rahat tedavi görmesi için Suruç halkının acil poliklinik dışında hastaneye muayene için gelmediğini belirtiyor.