BIST 8.748
DOLAR 32,33
EURO 35,16
ALTIN 2.242,24
HABER /  SEÇİM

Seçim sonuçlarını bilen adam Erdoğan'ı uyardı

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken gözler Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'da. Peki Gül ve Erdoğan'nı kapafısındaki planlar ne?

Abone ol

Seçim sonuçları üzerine yaptığı isabetli tahminlerle adını duyuran KONDA Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Radikal gazetesi yazarı Tarhan Erdem, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yeni dönem siyaset planlarını yazdı.

Erdoğan'ın Köşk'e çıkmaması gerektiğini de söyleyen Erdem, "Erdoğan'ın Köşk'e çıkması kötülüklerin başlangıcı olur" uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül'ün cuma günü söylediği "Bu şartlarda gelecekle ilgiil siyaset planım yok" sözünü analiz eden Tarhan Erdem, Gül'ün siyasetten veya Başbakanlık'tan vazgeçtiği yorumlarının yapılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Erdem bu cümleyle ilgili "Ben daha ilk cümledeyim, “gelecekle ilgili bir planım yok” cümlesini, “Bu şartlarda gelecekle ilgili bir şartım yok” olarak anlıyorum! Gül ve Erdoğan’ın ikisi de, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunu görüşmek için buluşacaklarını söylediler."

Erdem'e göre bu buluşmanın iki sonucu var:

1- Birinin veya ikisinin de “koşullarını” bizzat diğerinden işitmek veya Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda diğerinin düşüncelerini, istemlerini ve beklentilerini söylemek;
2- 2014'ün ve önümüzdeki yılların siyasal gelişmelerini, bu gelişmeler karşısında ülke ve AK Parti'nin durumuun ve Cumhurbaşkanlığı seçimini değerlendirmek, bu değerlendirmeye göre birinin veya ikisinin ayrı ayrı veya birlikte neler yapabileceklerini görüşmek ve kararlaştırmak amacıyla planladığı gibi, iki seçenek söylenebilir.

GÜL SİYASETİ BIRAKIYORSA...

Gül'ün söylediği “Bu şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok” sözünün “Gül’süz Ak Parti” veya “Gül Cumhurbaşkanı olmazsa siyaseti bırakacak” gibi yorumlanıyorsa, (1) notta özetlediğim amaçla buluşulacağını kabul ediyor demektir. 

ERDEM'E GÖRE SONUÇ FARKLI

Ancak “Bu şartlarda gelecekle ilgili siyaset planım yok” sözünün gerçekte, “kararlaştırdığım ve tebliğ edeceğim bir planım yok” anlamına geldiğini sanıyorum.
Gül ve Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ülkelerinin, partilerinin ve kendilerinin durumlarını “görüşüp değerlendirmek” için buluşacaklar ve sonunda bir karara varacaklardır, kararın ne olduğunu bugün onlar da bilmemektedirler, tercih ettikleri bir düşünceleri vardır, kararın bu tercihlerine uygun ve yakın olmalarını istemektedirler ama masadan darılarak kalkmayacaklardır.

ERDOĞAN'A SERT UYARI

Tarhan Erdem, Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na adaylığı konusunda da uyarıda bulundu.

Sayın Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına adaylığı, ülke için birçok yanlışın, düzeltilemeycek kötülüklerin başlangıcıdır. Adaylığı başbakanlık, AK Parti başkanlığı ve cumhurbaşkanlığını birleştirme amacının dışa vuruum anlamına gelecektir. Son günlerde Sayın Erdoğan'ın söyledikleri bir fütursuzluk örneğidir.

Türkiye bu denemenin yapılacağı kadar ilkel bir ülke değildir; halmıkızın bu üç görevin birleşmesine izin vermeyecektir. Sayın Erdoğan önce başbakanlık ve bakanlık koltuğuna oturma acz ve zilletini kabul edecek kişileri bulmakta güçlük çekecektir. Halk bu yetki gaspını önleyecektir, şimdi önlemezse  2015 baharında veya hemen ertesinde çok acı biçinde cezalandıracaktır.

Tarhan Erdem tüm yazıları