BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SEÇİM

Seçim anketi doların kaderini etkiliyor!

Seçim anketleri sadece seçmeni değil 'dolarda satış zamanı'nı da etkiliyor... İşte seçim anketi sonuçlarının finansal piyasalar üzerine etkisi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 2015 genel seçimlerine yaklaştıkça daha da hissedilen 'seçim sonuçlarının belirsizliği' finansal piyasaları da etkiliyor. Habertürk ekonomi yazarı Abdurrahman Yıldırım'a göre, bu belirsizlik, seçim anketlerinin açıklanması ile önemli ölçüde azaltılabilir; zira bu belirsizlik Meclis’e dördüncü partinin girip girmeyeceğinin netleşmesiyle ancak azaltılabilir...

PİYASALAR SEÇİME DEĞİL, SEÇİM ANKETİNE BAĞLI...

Yıldırım, her geçen gün yenisi yayınlanan bu seçim anketlerinin, seçim sonrası için siyasi belirsizliğin süreceğini veya artacağını göstermesi durumunda, piyasalardaki tansiyonun düşmeyeceğini, 7 Haziran seçimlerinin yarattığı belirsizlik sürecinin içinden geçmesi sebebiyle, Türkiye piyasalarındaki, gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında net bir biçimde görülen negatif ayrışmanın devamının gelebileceğini ifade etti.

dolar.20150504161530.jpg

DOLARIN KADERİNİ BELİRLEYECEK ANKET: SONUÇLAR NASIL ETKİLER?

Yıldırım, ayrıca, kurun daha da yükselebileceğini; yabancıların çıkmaya devam ederken yerlilerden güçlü satışların gelmeyebileceğini de sözlerine ekledi.

secim-anketi.jpg 

FİNANSAL PİYASALARDA POZİTİF GELİŞMELER NEYE BAĞLI?

Yıldırım, anketlerde Meclis’te dengeli bir dağılımın gerçekleşebileceği ve siyasi belirsizliğin azalacağının öngörülmesi durumunda ise, finansal piyasalarda pozitif gelişmelerin gündeme gelmesinin sözkonusu olacağını belirtti. Yıldırım'ın analizine göre, bu durumda döviz kurundaki artış yerini yatay dalgalı hatta gerileme eğilimine çevirebilir ve satışlar için 7 Haziran sonrası beklenmez. Çünkü sepet kuru 2.85’ler düzeyine çıkaran, Türkiye’yi negatif ayrıştıran asıl seçim sonrasına ilişkin beklentilerin veya karamsarlığın tavan yapmasıydı. Burada bir düzelme elbette hem yerlilerin döviz satışını artırır hem de yabacıların çıkışını azaltır. Böylece çifte etki ile kurda kayda değer bir düzelme başlayabilir. (7 haziran sonrasında( TL’nin asıl düzeltmesi veya değer kazanma süreci ise anketlerde ortaya çıkabilecek dengeli oy dağılımının seçim sandığında gerçekleşmesi halinde görülebilir." Yıldırım, bu analizinde 'doların fazla değerlenmeyeceği ve mart ayındaki tepe noktasını aşmayacağını' varsaydı.

dolar-secim-anketi.jpg