BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Saray'dan kritik Suriye sınırı açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Beştepe'de gündeme ilişkin konularda açıklama yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye sınır güvenliğini sağlamak için her türlü hukuki zemine sahiptir" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın toplantısı düzenledi. Kalın gündeme ilişkin konularda şunları söyledi:

ÇİN'E ENDİŞELER İLETİLDİ

"Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan bir takım hadiselerle ilgili bize ulaşan bilgiler çerçevesinde, ramazan ayı münasebetiyle bir takım kısıtlamalara gidildiği, oruç tutanların cezalandırıldığı şeklinde bir takım haberlerin geldiği malumdur. Bu çerçevede, bu sabah itibariyle, Dışişleri Bakanlığımız, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara'daki büyükelçisini, Dışişleri Bakanlığı'na davet ederek, bu konudaki endişelerimizi kendilerine iletmiştir." 

SINIR GÜVENCE ALTINA ALMAK İÇİN ALDIĞIMIZ TEDBİRLERİ TÜRKİYE SAVAŞA GİRİYOR GİBİ YORUMLAMAK SAĞLIKLI DEĞİL

"Son bir, iki hafta içerisinde, Tel Abyad ve Kobani'deki saldırılarla ilgili, Türkiye'yi, DAEŞ'le aynı çerçevede göstermeye çalışan bir takım girişimler oldu. Türkiye'nin DAEŞ ya da benzer bir terör örgütüyle hiçbir ilişkisi yoktur, olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Burada, bizim sınırımızı güvence altına almak için aldığımız tedbirleri 'Türkiye savaşa giriyor', 'Türkiye ateşe atılıyor' gibi başlıklarla yorumlamak da çok sağlıklı değil. Bir ülkenin kendi sınırlarını güvenlik altına alması, bununla ilgili tedbirler alması onun en asli görevidir." 

ERDOĞAN HÜKÜMET KURMA GÖREVİNİ NE ZAMAN VERECEK?

Basında da spekülasyonlar yapıldı. Bu konuda, insan bazen bu tür haberlerin nasıl yapıldığını merak ediyor. Tamamen spekülasyonlara dayalı belki de yönlendirme amaçlı bilemiyoruz, bu tür haberler yapılınca biz gerçekten üzülüyoruz. Sayın cumhurbaşkanımızın, meclis başkanı seçilmeden önce hükümet kurma görevi verme gibi niyeti olmadığını açıkladı. Divan başkanlığı kurulacak bu önümüzdeki süreç içinde, cumhurbaşkanımız hükümeti kurma görevini parti genel başkanına, bir milletvekili olarak geçiyor biliyorsunuz, bu görevi verecek. Kendisinin de ifade ettiği gibi anayasanın çizdiği çerçevede bütün süreç takip edilecek. Cumhurbaşkanı olarak cumhurbaşkanımızın görev, 45 günlük süreci yönetmesi olacak.