BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,19
ALTIN 2.245,63
HABER /  GÜNCEL

Salim Müslim: Gelecek asker laik olsun

2 bin kişilik Peşmerge desteğini 150’ye düşüren PYD, ÖSO için ise laikliği şart koştu.

Abone ol

Peşmerge ve ÖSO'nun desteğine mesafeli açıklamalarıyla kafaları karıştıran PYD, gelecek askerlerin laik olmasını istedi.

IŞİD’in Kobani’yi ele geçirme ihtimali üzerine başta ABD’nin hava operasyonları olmak üzere dünyadan destek almaya başlayan PYD bölgeye IŞİD’e karşı savaşacak yeni kara güçlerinin gelmesi konusunda isteksiz tavır sergilemeye başladı.

Türkiye’nin girişimleri sonucu Kuzey Irak yönetimine bağlı Peşmergeler’in Kobani’ye destek için gönderilmesi planı yavaş işliyor. Kobani’ye gidecek Peşmerge sayısının önce 2 binden 200’ye indirilmesi, ardından da 150’ye düşürülmesi PYD’nin isteksizliğini gösterdi. Bunun yanısıra yine Ankara’nın isteğiyle ÖSO’nun bin 300 savaşçısının da IŞİD’e karşı Kobani’yi korumak için bölgeye gelmesi kararlaştırıldı. Ancak, hem Peşmergenin hem de ÖSO’nun Kobani’deki savaşa destek verecek olması PYD’yi memnun etmedi.

PYD: ASKERLER LAİK OLSUN

Suriye’deki Kürtlerin partisi PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim, acil kara gücü yardımı çağrılarını kesti ve birliklerin gelişi konusunda istekli bir tutum sergilemekten vazgeçti. Müslim, savaşçıya ihtiyaç yok, ağır silah gönderilsin” açıklaması yaptı. Salih Müslim, bin 300 ÖSO gücünün gönderilmesine yine ayak direterek, “Askerler laik, demokrat olmalı” şartını ortaya attı.

PYD'DEN İKİ FARKLI AÇIKLAMA

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Özgür Suriye Ordusu’nun Kobani’ye asker göndermesine yönelik bir anlaşma bulunmadığını açıkladı. PYD Erbil Temsilcisi Garip Hiso ise "ÖSO'nun gelişi PYD'nin bilgisi dahilindedir" ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE SADECE SİLAH İSTEMİŞLERDİ

PYD ayrıca, ÖSO ve Peşmerge güçlerinin bölgeye gelişi konusunda işbirliği yapmaktan da kaçınmaya başladı. Hafta içinde Kobani Kantonu Eşbaşbakanı Enver Müslim ABD Kobani’ye silah yardımı ve Peşmerge güçlerinin Kobani’ye gelmesi konusunda yaptığı açıklamada, “İhtiyaç olmazsa Peşmerge kendi bölgesinde IŞİD’e karşı savaşsın, bize silah da göndersin.” diyerek Peşmerge’ye değil silahlara ihtiyaç olduğu imasında bulunmuştu