BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
HABER /  SAĞLIK

Sinüzit olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Kış aylarının başlamasıyla üst solunum yolu hastalıkları da artıyor. Sinüzit ve nezle sık sık birbirine karıştırılıyor. Peki sinüzit nedir?

Abone ol

Uzun süreli baş ağrısı, öksürük, burun tıklanıklığı yaşıyorsanız dikkat! Bu gibi şikayetlerin nedeni sinüzit olabilir. Peki sinüzit nasıl oluşur, sinüziti tedavi etmenin yolları nelerdir?

SİNÜZİT NEDİR?


Burun, alın, şakak ve göz çevresindeki içi hava dolu boşluklara, sinüs denir. Bu sinüsler, kanallarla buruna açılırlar. Bu kanalların içinden burun mukozası geçer. Bu mukozanın ürettiği salgı burun içine gelir ve solunum yollarının ısıtılmasını ve nemli kalmasını sağlar. Ayrıca sinüsler insan sesinin tınısını ayarlar. Sinüs boşlukların iç yüzünü kaplayan mukoza iltihabına ve boşlukta cerahat toplanmasına da sinüzit adı verilir. 

BULUNDUĞUNUZ ODAYI NEMLENDİRİN

Küçük çocukların bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş olduğundan burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha yatkındırlar. Çoğunlukla nezle gibi virüslerle olan, sıradan üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben başlar. Eğer çocukta burun içerisinde geniz eti ve bazı yapısal başka etkenler de varsa sinüzit daha inatçı hale gelir. Üst solunum yolu alerjileri de sinüzite eğilim yaratan etkenlerin başında gelir. Ayrıca kış aylarında ısıtıcıların yol açtığı kuru hava sinüs enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Çocuğun bulunduğu ortamda ideal nem oranını sağlayabilmek için, nemlendirici cihazlar kullanılabilir ya da ısıtıcıların üzerine su dolu kaplar konabilir. 

Çocuğun bilinen çevresel alerjenlerden ve sigara dumanı gibi kirliliğe yol açan maddelerden uzak tutulması, varsa reflü hastalığının tedavi edilmesi ile sinüs enfeksiyonu riski azaltılabilir. 

sinuzit.jpg 

10 GÜNDEN FAZLA SÜREN NEZLE
 
10-14 günden fazla süren soğuk algınlığı, Burun tıkanıklığı, horlama,  Koyu kıvamlı, sarı-yeşil renkli burun akıntısı, Geniz akıntısı, bazen boğazda yanma, Nefeste kötü koku, mide bulantısı ve/veya kusma, İnatçı öksürükler,  Baş ağrısı (genelde 6 yaşından büyüklerde),  Huzursuzluk, bitkinlik, kişilik eğişimleri, Gözlerin çevresinde şişme, gözaltlarında morluk. 

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi henüz başlamış sinüzitlerde çoğu çocuk antibiyotik tedavisine oldukça iyi yanıt verir. Akıntı kesici ilaçlar ve burun açıcı spreylerin kısa dönem kullanımı ile burun açıklığı sağlanabilir. Tuzlu su damlaları veya spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir ve mukozanın iyileşmesi hızlandırılabilir. Eğer çocukta akut sinüzit varsa, bu tedaviyle belirtilerde birkaç gün içinde düzelme başlar. Ancak burada belirgin düzelme olsa da, özellikle antibiyotik tedavisini sonuna kadar tamamlamak çok önemlidir. Bu aşamada ayrıca sinüzitin ağırlaşmasına katkıda bulunabilecek alerji veya diğer hastalıklar da tedavi ve takip edilmelidir.