BIST 9.916
DOLAR 32,43
EURO 34,74
ALTIN 2.435,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki yolsuzluk soruşturması ne oldu?

Sezgin Tanrıkulu, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün başındayken usulsüz harcamalar yaptığı için hakkında soruşturma başlatılan İbrahim Şentürk’ün akıbetini öğrenmek istedi.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun cevaplaması için verdiği soru önergesinde soruşturmanın sonucunun paylaşılmasını talep etti.

Sezgin Tanrıkulu, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’na, “Bakanlıkça görevlendirilen müfettişlerin, Ziraat Bankası’yla promosyon anlaşması yapan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından beş yıl boyunca sağlanan 9.526.815 TL’lik kaynağın 6.294.881 lirasını sahte fiş ve faturalarla usulsüz olarak harcadığını belirledikleri iddiası doğru mudur?” diye sordu.

Tanrıkulu’nun TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

“Sağlık Bakanlığına bağlı özel bütçeli bir kamu kurumu olan Hudut ve Sahiller Sağlık eski Genel Müdürü İbrahim Şentürk (08/09/2008 – 19/07/2013 tarihleri arasında Genel Müdür olarak görev yapmıştır) ile birlikte birçok bürokratın adının geçtiği promosyon yolsuzluğu ve ihalelerde usulsüzlük iddialarına ilişkin 2012 yılı sonunda başlatılan soruşturmaya ait dosyanın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından incelenerek kamuyu zarara uğratmak iddiasıyla suçlanan söz konusu kişiler hakkında yasal işlemlerin başlatılması için gerekli izinlerin verildiği 7/32975 sıra sayılı yazılı soru önergesine verilen cevapta inceleme sürecinin devam ettiği ve inceleme sonucunda tarafımıza bilgi verileceği belirtilmiştir.

“SUÇLANAN KİŞİLERİN İNCELEMESİ NE OLDU?”

İncelemenin akıbeti nedir?

İnceleme sonucunda hangi kamu görevlileri hakkında soruşturma açılmasına izin verilmiştir?

Açılan soruşturmanın akıbeti nedir?

Kamunun uğratıldığı toplam zarar ne kadardır?

Kamu aleyhine oluşan zararların tazmini için gerekli yasal süreç başlatılmış mıdır?

Soruşturma sonucunda hangi kamu görevlileri, bürokratlar görevden el çektirilmişlerdir ve görevden alınmışlardır ve hangi kamu görevlileri memurluktan ihraç edilmişlerdir, hangi kamu görevlileri hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurularında bulunulmuştur?

Soruşturmada adı geçen kamu görevlilerinden 25 Eylül 2014 tarihi itibarıyla halen kamuda görev yapanlar bulunmakta mıdır; bulunmaktaysa bu kişiler kimlerdir; bu kişilerin kamuda halen sürdürdükleri görev ünvanları nelerdir?

Bakanlıkça görevlendirilen müfettişlerin, Ziraat Bankası’yla promosyon anlaşması yapan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından beş yıl boyunca sağlanan 9.526.815 TL’lik kaynağın 6.294.881 lirasını sahte fiş ve faturalarla usulsüz olarak harcadığını belirledikleri iddiası doğru mudur?

Promosyon parasından en büyük harcamanın yaklaşık 1.800.000 TL tutarla Hudut ve Sahiller Sağlık eski Genel Müdürünün baldızının ortaklarından olduğu bir firmaya yapıldığı iddiası doğru mudur? İddia doğruysa söz konusu firmanın unvanı nedir ve son 5 yılda firmadan Sağlık Bakanlığı ile bağlı tüm kurumları (hastaneler dahil) tarafından?

Müfettişler tarafından vergi incelenmesinin talep edildiği söz konusu şirket hakkında vergi incelemesi başlatılmış mıdır?

Ayrıca, Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı ‘nın (Mayıs 2014 te istifa etmiştir )yakınına ait olduğu söylenen bir firmadan son 5 yıl içerisinde Sağlık Bakanlığı ile bağlı tüm kurumları (hastaneler dahil) tarafından yapılan mal ve hizmet alımları olmuşsa alımların toplam tutarı ne kadardır, söz konusu firmanın ünvanı nedir?”