BIST 9.774
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.457,70
HABER /  GÜNCEL

Rusya'dan Batı'ya 'Ukrayna üzerinden şantaj yapmayın' uyarısı

Ukrayna'da tırmanan gerginlik üzerine Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrıları üzerine Moskova, "Tehditler, şantajlar bir yere götürmedi, götürmez de" dedi.

Abone ol

Rusya, Ukrayna'nın doğusunda tırmanan gerginlikten Kiev yönetimini sorumlu tutarken, Batı'nın da Moskova üzerindeki ekonomik yaptırım baskısını artırmasını "yıkıcı bir şantaj olur" sözleriyle eleştirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları'nın Perşembe günü yapacakları toplantı öncesi Rusya'ya yönelik yaptırımların artırılması çağrıları da geldi.

Polonya Cumhurbaşkanı Bronislav Komorovski bugün Ukrayna'da tırmanan gerginlik üzerine yaptırımların sıkılaştırılması gerektiğini savundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Rus hükümeti sözcüsü Dimitri Peskov ise yaptırımların artırılmasına yönelik çağrılara karşı şu ifadeleri kullandı:

"Rusya bu gibi tehditlerle hiçbir zaman boyun eğmedi. Bu gibi tehditler ve şantajlar hiçbir yere götürmedi ve götürmez de. Rusya'ya yönelik ekonomik baskının artırılması tehditleri tamamen yıkıcı, haksız ve kesinlikle kıt görüşlü bir yaklaşımdır."

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise "Hiç kimsenin gözü kapalı bir şekilde Ukrayna'daki tutumu nedeniyle Moskova'ya ek yaptırım uygulama niyetinde olmadığını" söyledi.

'Rusya karşıtı histeri kışkırtılıyor'

Fakat Alman bakan, ayrılıkçıların liman kenti Mariupol'e saldırmalarının ise durumu değiştirecek ve Avrupa'nın harekete geçmesine neden olacak öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Cumartesi günü Rusya yanlısı ayrılıkçıların Mariupol'a düzenlediği öne sürülen bir dizi roket saldırısında 30 kişinin ölmesinin ardından, Ukrayna ordusu ülkenin doğu bölgelerindeki çatışmalarda da son 24 saat içinde 7'si asker en az 9 kişinin öldüğünü, 24 askerin de yaralandığı duyurmuştu.

Kiev ve Nato, Rusya'nın doğu bölgelerinde Ukrayna ordusuyla çatışan ayrılıkçılara destek verdiğini öne sürerken Moskova ise bu iddiaları reddediyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Batı'yı, ekonomik yaptırımları artırma girişimlerine gerekçe olarak, Rusya karşıtı histeriyi kışkırtmakla suçluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da basın toplantısında, "Barış sürecini rayından çıkarma ve Kiev yönetiminin çözüm için tekrar tekrar güneydoğuyu güç kullanarak bastırma teşebbüslerini görüyoruz. Bu teşebbüsler hiçbir yere götürmez" dedi.

AB Dışişleri Bakanları Perşembe günü Ukrayna'daki krizi ele almak üzere acil toplantı düzenliyor.

Lavrov, "Batılı ortaklarımızdan, Kiev yetkililerine eylemlerinin otomatik olarak Batı'nın desteğini alacağı algısını verecek bir şey yapmamalarını bekliyoruz" diye konuştu.