BIST 9.754
DOLAR 32,58
EURO 34,99
ALTIN 2.456,67
HABER /  GÜNCEL

Rusya Ukrayna'daki ayrılıkçılara doğalgaz veriyor

Rusya Başbakanı Medvedev, Ukrayna'nın doğalgazı kestiği ayrılıkçıların yönetimindeki bölgelere Rusya'nın doğalgaz tedarik edebileceğini söyledi. Bunun üzerine Gazprom açıklama yaparak, Doğu Ukrayna sınırında tedariğe başladıklarını duyurdu.

Abone ol

Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev Perşembe günü, Ukrayna'nın doğalgazı kestiği ayrılıkçıların yönetimindeki bölgelere Rusya'nın doğalgaz tedarik edebileceğini söyledi. Bunun üzerine Gazprom açıklama yaparak, Doğu Ukrayna sınırında tedariğe başladıklarını duyurdu.

Hükümet toplantısında konuşan Medvedev, kamu kuruluşu olan Gazprom'la işbirliği içinde "Ayrılıkçıların kontrolünde bulunan bölgelere insani yardım kapsamında doğalgaz sağlanması" için öneriler sunulmasını istedi.

Bunun üzerine bir açıklama yapan Gazprom, Doğu Ukrayna sınırındaki Prohorovka ve Platovo doğalgaz dağıtım istasyonlarında tedariğin başladığını duyurdu.

Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Miller, tedarik edilen günlük doğalgazın 12 milyon metrekübe ulaştığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov ise bu rakaım Ukrayna'ya ihraç edilen günlük 30 milyon metreküp doğalgaza dahil olmadığını, böylece günlük rakamın 42 milyon metrekübe kadar yükseldiğini öne sürdü.

Ukrayna ordusuyla çatışan Rusya yanlısı ayrılıkçılar, doğalgazlarının hiçbir uyarı yapılmadan kesildiğini öne sürmüş, Rusya'dan doğalgaz istemişlerdi.

Ukrayna'nın ulusal doğalgaz şirketi Naftogaz, kesintiyi doğruladı. Naftogaz, "çatışma sırasında doğalgaz borularına zarar geldiği için" doğalgazın 18 Şubat'ta kesildiğini söyledi ve çatışmalar devam ettiği sürece doğalgazın tedarik edilemeyeceğini belirtti.

Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile ordu arasındaki çatışmalar aylardır devam ediyor. 5,400'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalarda Rusya, ayrılıkçılara destek sağlamakla suçlanıyor. Rusya hükümeti ise bu iddiaları reddediyor.