BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.436,02
HABER /  SAĞLIK

Ramazana özel mucizevi tarif

Ramazan'da yediğiniz içtiğiniz birbirine karışabilir. İşte Metabolik dengeyi sağlayan mucizevi tarif..

Abone ol

Diyetisyen Selahattin Dönmez, metabolik denge sıvısı tarifi verdi. Bu tarifi de bulan kendisi. Üstelik 7 yıldır uyguluyor ve çevresine de öneriyor.

Dönmez bu tarifi NTV'de yayınlanan "Haber merkezi Haftasonu" programında anlattı.

Dönmez ayrıca iftarda ve sahurda beslenme tüyoları verdi.. Sağlıklı beslenme adına önemli bilgiler aktardı.

Normal zamanda 4 öğünden iki öğüne düşüldüğüne dikkat çeken Dönmez, Sağlıklı beslenme için yapılacak püf noktaları şöyle sıraladı:

Sebze tüketeceklerini, ette beyaz eti tercih edeceklerini, az tuz tüketeceklerini zaten herkes biliyor. Ne yediğiniz ne miktarda tükettiğiniz önemli..


SUSUZLUĞU NELER GİDERİR?

[PAGE]


 

Susuzluğu gidermek için birincil kural iftardan sahura kadar açık limonlu çay içmektir. Limonlu olmasının temel nedeni iftarla sahur arasında yediğiniz yemeklerin içindeki kalsiyum, çinko, demir gibi minerallerin emiliminin azalmasını engellemek içindir.

İkinci susuzluğu giderebilecek besin tabii ki su.. İftarda arada ve ikinci arada ve sahurda tüketmek lazım. Sahurda iki bardak suyun gün içindeki susuzluğu giderdiğini biliyorum. İftarda bir bardak su ve aralarda birer bardak su içmek lazım.

İŞTE METABOLİK DENGEYİ SAĞLAYAN SIVININ TARİFİ

[PAGE]



İçerisindeki özel bileşenlerin vücuttaki yemekle birlikte alınan kalorinin daha az alınmasını sağladığını ifade eden Dönmez, vücudun yağ yakma mekanizmasını açığa çıkardığını söyledi. İşte o tarif:

Üç litre suya iki orta boy elmayı (yeşil elma) 4 eşit parçaya dilimleyerek koyuluyor. Limonu kabuklarıyla 4 eşit parçaya bölüp koyuyoruz.

Bir tatlı kaşığı tane karabiber, bir tatlı kaşığı tane karanfil, bir dal veya rulo kuru tarçın koyuyoruz.

Yaklaşık 15-20 dakika kaynattıktan sonra süzdüğümüzde inanılmaz derece rahatlatıyor.

İftardan ve sahurdan sonra birer su bardağı tüketmekle vücudunuzda çok güzel metabolik denge sağlar.

[PAGE]



İFTARDA DÜZEN NASIL OLMALI?

İftarda düzen şöyle olmalı: İftar birinci ve ikinci ara öğünü, sonra da sahur.. Dört öğün şart.

İftar öğünü, iftardan 1.5 saat sonra ara öğün olmalı (meyve de olabilir) sonra 1.5 saat sonra yine bir ara öğün yapmalı. (çeşitli ve az porsiyonlu besinler)

Sahursuz oruç tutanlar kan kolestrol düzeyleri kan yağları yükseliyor, iyi huylu kolestrol düşüyor. Sahur mutlaka yapılmalı.

İFTAR VE SAHURDA NELER YEMELİ?

İftarda su bardağı su hurma ve açık çay tüketmeli. Taneli çorba içmeli. Sonra küçük tabak kurubaklagil yemeği. Et sote kuşbaşılarla olabilir. Veya bir tabak sebze yemeği olabilir. Yanına kase yoğurt. Kiloları iyi ise iki avuç içi büyüklüğünde pide tüketebilir.

Aralarda meyve yada süt. Yada iki ara ögün yapmazlarsa bir porsiyon sütlü tatlı güllaç olabilir.

Sahurda mutlaka çorba olmalı. Sizi gün boyu tok tutacak. Yanına peynirli gözleme veya tost. Veya iki yumurtayla yapılmış omlet olabilir. Yulaflı çavdarlı tam taneli ekmek olarak tüketilmeli.