BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,89
ALTIN 2.434,73
HABER /  GÜNCEL

O ineği katledene ceza kesildi

İnternethaber'in gündeme taşıdığı o kesimle ilgili bugün işletmeye Bursa Tarım İl Müdürlüğü tarafından ceza kesildi.

Abone ol

Bursa'da bir entegre et tesisinde hamile inek ve yavrusunun kesilme görüntüleri internete düştü. Hayvan hakları savunucuları, bu vahşeti protesto etmek için bir dilekçe hazırladı.

Görüntülerde, hamile inek bacağından kancaya asılarak kesildikten hemen sonra karnındaki yavrusu çıkarılıyor ve onun da başı kesiliyor. Başı tamamıyla kesilmeyen yavru dakikalarca can çekişiyor, daha sonra can vermeden mezbahadaki bir deliğe atılıyor.

Görüntüler, hayvan kesim yerlerindeki denetimsizliği gözler önüne serdi.

Görüntüler Facebook başta olmak üzere bazı video paylaşım sitelerinde yayınlandı.

5 bin 600 lira ceza

Olayın basında da yer alması üzerine, söz konusu tesise "kesim sırasında veteriner bulundurmadığı" için 5 bin 600 lira para cezası kesildi.

Konuyla ilgili olarak Bursa Tarım İl Müdürlüğü'nce soruşturma başlatıldı.

Bursa Tarım İl Müdür Vekili Gürsel Günay, görüntülerin 13 Haziran 2009 gecesi saat 23.30 sıralarında çekildiğini belirterek, elde edilen bilgileri ve cezai uygulamayı anlattı.

Gebe ineğin Aydın'ın Söke ilçesinden satın alınarak Mustafakemalpaşa'ya getirildiğini belirten Günay, "Gebe ineğin pelvis kemiği kırılınca kesime gönderilmiş. Ayrıca, hayvanın kesimden önce gebe olduğu biliniyormuş. Hayvan kesildikten sonra yavru canlı olarak alınmak isteniyor. Fakat o da can çekiştiği için sahibi tarafından acı çekmesin diye kesiliyor" diye konuştu.

Oysa görüntülerde, yavru ineğin boynuna aldığı bıçak darbesinden sonra dakikalarca can çekişmesi görülüyordu.

Olayla ilgili olarak 'Bursam Et'e, sadece kesim sırasında veteriner bulundurmadığı için cezai işlem yapıldığını kaydeden Gürsel Günay, Gıda Kanunu'na göre işletmeye 5 bin 600 lira para cezası kesildiğini söyledi.