BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,19
ALTIN 2.247,37
HABER /  GÜNCEL

PKK Kuzey Irak’taki dağlarda nasıl saklanıyor?

İlk aşamada milis ve keşif faaliyetiyle uçakların saldırı ihtimaline karşı alarm veriliyor. İkinci aşamada, hedef alınacak PKK noktalarının yakınına uçakların geliş yönü ve o noktaların coğrafi durumuna göre “L”, “I”, “T” şeklinde siperler kazılıyor.

Abone ol

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kuzey Irak’taki PKK kamplarına bugüne kadar en kapsamlı hava saldırısını yaptı. PKK’nın kontrol ettiği ve önceden tespit edilen bütün noktalar, hava saldırılarıyla vuruldu.

Resmi kaynaklara göre, bombalanan onlarca noktada 200’ü aşkın terörist öldü. TSK 1990’lı yıllarda sınır ötesi kara harekâtıyla girdiği Kuzey Irak’a son kara harekâtını 2007’de “Güneş” adı verilen operasyonla yapmıştı. Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine son 10 yılda ise ağırlıklı olarak sınırlı sürede, güvenlik ihtiyacı kapsamında sadece hava harekâtı yapılıyor. Habertürk'ten Zülfikar Ali Aydın'ın haberine göre; terör örgütü ise tüm bu hava operasyonlarından korunmak ya da az kayıp vermek için çeşitli yöntemler kullanıyor. Bu yöntemlerle ilgili malumat, hem teslim olan PKK’lıların anlatımları hem de devletin istihbarat faaliyetleri kapsamında edinilen bilgilere dayanıyor.

F-16 KALKTIĞI AN...

PKK, hava operasyonlarına karşı nasıl bir yöntem uyguluyor? Örgüt, hava operasyonlarından korunmak için 2 aşamalı plan uyguluyor. İlk aşamada hava operasyonları ihtimalinin arttığı dönemlerde örgüt üyeleri, Diyarbakır, Malatya gibi hava üslerinden kalkan F-16 savaş uçaklarına dair bilgileri anlık olarak milisler aracılığıyla Kuzey Irak’taki örgüt birimlerine iletiliyor. Uçaklar PKK’nın kontrol ettiği bölgeye girdiği andan itibaren örgüt üyeleri telsizle bu bilgiyi örgüt noktalarına ulaştırıyor. PKK, bilgilendirme için örgüt adına yayın radyosu aracılığıyla uçak hareketliliğini bildiriyor. Telsiz, radyo ve kurye uyarısıyla örgütün bulunduğu alanlardaki “savunma ve saldırı” sistemleri devreye giriyor.

pkk.20150730040828.jpg 

UÇAĞIN YÖNÜNE GÖRE SİPER

Uçakların geçiş güzergâhında bulunan uçaksavar ve doçka mevzileriyle omuzdan havaya atılan füzeler, uçaklara karşı kullanılıyor. Mevzilerdeki PKK’lılar ise uçağın geliş yönü ve pozisyonuna göre, vurulma ihtimali artarsa mevzisini terk ederek koşu mesafesinde kazdıkları siperlerin içine giriyor. PKK’lılar uçakların geliş yönüne göre ve bomba patladığında hareket imkânı sağlayacak şekilde “L”, “I”, “T” şeklinde şekilde siperler kazıyor. Örneğin 2 dağ arasındaki bir vadide herhangi bir yönden gelecek hava saldırısında hedef olacak noktanın 50-100 metre yakınındaki korunaklı alanda “I” şeklinde kazılan siperin içine koşularak giriliyor. Bu şekilde bomba patladığında şarapnel parçası yatay hareket ettiğinden siperde yaralanmanın önüne geçiliyor. “L” ve “T” şeklindeki siperler de uçağın saldırı sırasında nasıl hareket edeceği hesabıyla önceden kazılıyor.

pkk.20150730041005.jpg 

20-80 KIŞILIK KAMPLAR

PKK’nın Kuzey Irak’ta artık isimleri ezberlenmiş Kandil, Hınerek, Hakurk, Metina, Gare gibi kampları var. Bunlara göre daha küçük kamplar ise Avaşin Basyan, Haftanin, Nazdur. Ancak PKK’nın yapısı gereği tüm silahlı kadrosu bu kamplarda bulunmuyor. Kamplarda ortalama 20 ile 80 kişi yer alıyor. PKK’nın bu bölgedeki asıl hâkimiyeti de Irak sınırı içinde dağınık olan irili ufaklı küçük kamplar üzerinden sağlanıyor.