BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Piyasalar faiz kararıyla moral buldu

24 Mart'ta ralliye başlayan endeksin bu tarihten itibaren getirisi yüzde 23'e çıktı.

Abone ol

Perşembe günü faiz indirim kararı sonrası hızla yükselen BIST 100 endeksi 78 bin seviyesini aştı. Böylece 24 Mart'ta ralliye başlayan endeksin bu tarihten itibaren getirisi yüzde 23'e çıktı. Endeks bugün yukarı yönlü seyrini sürdürüyor.

Tahvil faizleri de hızla geri geldi. Gösterge tahvilin faizi yüzde 8,65 ile 18 Kasım 2013'den bu yana en düşük seviyeye indi. Dolar kuru ise 2,08'in üzerinde işlem görüyor.

Türkiye'de faiz indiriminin verdiği morali küresel koşullar da destekliyor. ABD'de Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı ve sıkılaştırma konusunda aceleci olmayacağı yönünde verdiği mesajlar, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımları ile genişlemeci adımlar atma ihtimali bir süredir küresel piyasalarda risk iştahını artırıyor. MSCI Gelişmekte Olan Ülkeler Endeksi son 1 ayda bu gelişmelerin etkisiyle yüzde yükseldi.

"Türk mali piyasalarındaki gidişatı da bundan bağımsız ele almamakta yarar var." diyen HSBC Yatırım Stratejisti Fatih Keresteci, piyasalardaki iyimser görünümün devam etmesini beklediğini belirtti. Keresteci'ye göre bu gidişatı bozabilecek unsurlar arasında jeopolitik riskleri ve ABD enflasyon verilerini saydı.

Garanti Yatırım Araştırma Direktörü Özgür Yurtdaşseven ise piyasalarda iyimserliğin devam etmesini beklemek birlikte kısa vadede kar satışlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Buna karşın orta uzun vadede BIST 100 endeksinin 81 bin seviyesine yükseleceğini, gösterge tahvil faizinin yüzde 8,3 dolar kurunun 2,06'ya inebileceğini tahmin etti.

Türkiye'nin risk göstergelerinde belirgin iyileşme görülüyor. En önemli risk göstergelerinden kabul edilen ve Ocak ayında 275 seviyesine çıkan Türkiye 5 yıllık CDS'leri bugün 183 seviyesine inmiş durumda.

Derecelendirme Kuruluşu S&P, Türkiye'nin kredi notunu "BB+" olarak teyit ederken görünümünü sabit bırakması piyasalarda sürpriz karşılanmazken, uzmanalar piyasaya etkisinin sınırlı olacağını belirtiyor.