BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
HABER /  GÜNCEL

Pakistan Benazir Butto'yu anıyor

Pakistan Halk Partisi taraftarları, öldürülmesinin beşinci yıldönümünde eski başbakan Benazir Butto'yu anmak için toplanıyor.

Abone ol

Pakistan Halk Partisi (PPP) taraftarları, öldürülmesinin beşinci yıldönümünde eski başbakan Benazir Butto'yu anmak için toplanıyor.

Butto 2007'deki seçim kampanyası sırasında silahlı ve bombalı bir saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti.

Butto ailesinin yerleşim yeri olan Sindh bölgesinde yüzbinlerce kişinin anma amacıyla kamp kurararak toplandığı bildiriliyor.

Benazir Butto ile Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin oğlu Bilaval Butto-Zerdari'nin siyasi kariyeri bakımından bu anma önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

2007'de annesinin öldürülmesinden bu yana PPP'nin başında yer alan 24 yaşındaki Oxford Üniversitesi mezunu Zerdari'nin bugüne kadar geri planda kalmayı tercih ettiği, seçimlere katılmak için 25 yaş sınırını beklediği belirtiliyor.

PPP'nin güç gösterisi

Benazir Butto ve babası eski başbakan Zülfikâr Ali Butto'nun aile mezarlığının bulunduğu Larkana kentinde güvenlik önlemleri artırıldı.

Oğul Butto-Zerdari'nin bu anmayı siyasi kariyerinin ilanı için kullanması ve parti vizyonunu açıklaması bekleniyor.

BBC muhabiri Şahzib Cilani, 2013 parlamento seçimleri yaklaşırken, iktidardaki PPP'nin son beş yıllık performansına yönelik eleştirilere rağmen bu anmada toplayacağı kişi sayısıyla kitle desteğine sahip olduğunu göstermeye çalışacağını bildiriyor.

Butto-Zerdari'nin babası Cumhurbaşkanı Zerdari partinin önde gelen isimlerinden olmuş, ancak yolsuzluk iddiaları nedeniyle aldığı destek azalmıştı.

BBC muhabiri, Cumhurbaşkanı Zerdari'nin politikalarından usanmış olanların, partinin kitleler nezdindeki itibarını artırması için oğul Zerdari'ye umut bağladıklarını bildiriyor.

Pakistan 1947'de bağımsızlığına kavuşmasından bu yana Butto ailesi önemli bir siyasi güç oldu.

Benazir Butto, 1988-90 ve 1993-96 yılları arasında, babasının kurduğu PPP'den başbakan oldu.

Her iki dönem de yolsuzluk iddiaları nedeniyle görevden alınan Benazir Butto'nun faili bulunamadı.

Birleşmiş Milletler'in 2010'da açtığı bir soruşturmada, Butto cinayetinin önlenebileceği ve cinayet soruşturmasının baştan savıldığı sonucuna varılmıştı.