BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  GÜNCEL

Özel ordu ne zaman start verecek?

Terörle mücadele için sınırda görev yapacak özel orduyla ilgili detaylar netleşmeye başladı.

Abone ol

Terörle mücadele için sınırda görev yapacak özel orduya katılacak askerler, görev yaparken yüksek maaş alacak ve her yıl yüklü miktarda da tazminat hakkına sahip olacak.

Akşam gazetesinin haberine göre, askerler en fazla 32 yaşına kadar dağda kalacak. Özel ordu projesinde ayrıntılar netleşmeye başladı. Daha önce tartışılan proje, demokratik açılım çerçevesinde görüşülen bir plandı. Artan terör olaylarının ardından konuyla ilgili çalışmalara hız verildi. Muhalefet parti liderlerine konuyla ilgili daha önce bilgi veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün de DSP Genel Başkanı Masum Türker'e acemi askerlerin artık bölgeye gitmeyeceğini söylemişti.

HER YIL TAZMİNAT HAKKI

Genelkurmay Başkanlığı'nın üzerinde çalıştığı projeye göre;
- Bölgeye gidecek askerler uzman er statüsünde görev yapacak. Diğer unsurlar şöyle:

- Özel ordunun askerleri 25 veya 30, en fazla da 32 yaşına kadar çalışacak,
- Kurulacak özel ordu, terör örgütü PKK'yla kendi yöntemleriyle savaşacak,
- Personel için kamuda özel görevlendirilme yapılacak, isterlerse bulundukları bölgede masabaşı işler de yapabilecekler. Ancak, terörle mücadelede tecrübelerinden yararlanılacak,
- Özel orduya bağlı askerlerin maaşı yüksek olacak, görev yaparken şehit düştüklerinde de ailelerine yüklü tazminat verilecek.
- Askerler, çalıştıkları her yıl için de yüklü miktarda tazminat alacaklar. Bu para sayesinde görev süreleri dolduktan sonra hayatlarını rahatlıkla idame ettirebilecekler.

ANINDA İSTİHBARAT GİDECEK

- Özel ordu mensupları, bölgenin koşullarına göre eğitilecekler. Şu anda şehit olan askerlerin çoğu 3 aylık bir eğitimin ardından görev yerlerine gidiyor.
- PKK karşısında ne yapacağını bilecek, onların tekniğiyle savaşacak yeni kuvvetler, terörle mücadelenin eksiksiz yapılmasını sağlayacak teknik donanıma da sahip olacak.
- Bölgedeki tüm istihbarat bilgileri de özel orduya anında aktarılacak.
- Sarp noktalardaki sınır karakollarının zayıf olması uzun süredir
tartışılıyordu ve karakolların yenilenmesinin büyük bir maliyet getireceği gündeme gelmişti. Hassas noktalardaki karakolların yenilenmesinde TOKİ devreye girecek.


2011'DE START ALACAK!

Yeni profesyonel birlikler, 2011 Ocak ayından itibaren hudut sınırlarını teslim almaya başlayacak.

Çalışmanın üç yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Komando tugayları ile hudut birliklerinde bulunan, hizmet ve destek unsurları ile şoför gibi diğer faaliyetlerde görevli olan personel, yine şu anki temel askerlik sisteminde 15 aylık askerlik görevini yapan erbaş ve erlerden oluşacak.

Komando tugaylarında ve sınır birliklerinde istihdam edilecek uzman erbaşların bu birliklerde 5-10 yıl arasında istihdam edilmesi planlanıyor. Bu sürenin sonunda komando uzman erbaşlar, ya TSK’nın diğer birimlerindeki görevlere çekilecekler ya da kamuda özel görevlendirmeye tabi tutulacaklar.

Ayrı bir ordu söz konusu değil

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül: Profesyonel askerlikle ilgili konunun askeri yönünü Genelkurmay, hukuki yönünü de Milli Savunma Bakanlığı çalışıyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ: Muhalefetin çarpıtması gibi ayrı bir ordu söz konusu değil.

ÖZEL BİRLİK OLABİLİR

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Profesyonel ordu AB'nin talebidir. Türkiye'de 2 bin 500 yıllık TSK vardır. TSK'nın dışında profesyonel bir ordu oluşturma gayretleri doğru değildir.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Özel ordu dediğiniz zaman TSK dışında, onun emir ve komuta hiyerarşisi dışında bir başka oluşumdan bahsediyorsunuz demektir. İlke olarak doğru bulmuyorum. Özel birlik olabilir.