BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.444,33
HABER /  GÜNCEL

Öcalan'dan sert mesaj! 500 bin kişi ölsün mü?

Öcalan'dan sert mesaj: 50 bin kişi öldü, bir 500 bin kişi daha mı ölsün?

Abone ol

BDP, çözüm sürecine yasal zemin kazandırılması amacıyla TBMM Başkanlığı’na 12 maddelik, “Toplumsal Barış ve Müzakere Kanunu Teklifi” sundu.

Geçtiğimiz hafta Öcalan’la yapılan görüşme gerçekleştiren BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, önceki gün de Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüştü.

Görüşmede, sürece yönelik Öcalan’ın kaygı ve istekleri aktarıldı. Seçime kadar görüşmelerin yasal statüye kavuşturulması için hükümetten ciddi adım atılması istendi. Talebe Atalay ve Ala’nın yanıtı kısa ve net oldu. Bakanların, talebin bu süreçte kabul edilemeyeceğini, “Önümüzde bir seçim var, bunu halka anlatamayız” sözleri ile aktardıkları ileri sürüldü.

Buldan, son görüşmede Öcalan’ın sürece yönelik üç istekte bulunup derin müzakere talep ettiğini söyledi.

“Hükümet ile Öcalan arasında herhangi bir anlaşmanın olmadığını herkes açık ve net bilmelidir” diyen Buldan, sürecin tek yanlı olarak kendi çabaları ile yürüdüğünü, bu sürecin bundan sonra da yürüyebilmesi için bir projenin ortaya konulması gerektiğini kaydetti.

AKP ADIM ATMALI

Buldan, Öcalan’ın üç talebini ise, “Sürecin yasal statüye kavuşturulması, izleme kurullarının oluşturulması ve 8 komisyonla ilgili başlıkların müzakereye açılması” olarak açıkladı. Buldan, Öcalan’la yaptıkları görüşmeyi aktarırken şöyle konuştu: “Seçime kadar adım atılmazsa bu sürecin çok ciddi boyutlarda, önemli kararlaşmaların yaşanacağını devletin, hükümetin görmesi, kamuoyunun bu durumu bilmesi gerekir.

Sayın Öcalan aynen şöyle demiştir. ‘Eğer AKP adım atmazsa bunun siyasi faturası kendi açısından çok ağır olacaktır. Geçmişte Kürt sorununu çözemeyen tasfiye olmuştur.’ Sayın Öcalan’ın şu uyarısını buradan paylaşmak istiyoruz. ‘Bugüne kadar 50 bin kişi öldü. Bir 500 bin kişi daha mı ölsün?’ demiştir.”

ÖCALAN'IN İSTEKLERİ

Abdullah Öcalan’ın bazı mesajları şunlar:
- Süreç tek yanlı olarak bizim çabalarımızla ilerliyor. Herhangi bir anlaşma yoktur. Bu sürecin bundan sonra gidebilmesi için proje ortaya konulmalıdır.
- Biz büyük bir demokratik çözüme ve barışa hazırız. Hükümete baktığımızda ise bırakalım hazır olmaya, böyle bir kararı var mıdır? Net değil. AKP’de Kürt sorunu devam etsin hükümetimiz kalsın anlayışı var. Bu durum sorunu ağırlaştırıyor.
- Seçime kadar adım atılmazsa bu sürecin çok ciddi boyutlarda, her yönüyle gözden geçirileceğini, önemli kararlaşmaların yaşanabileceğini devletin, hükümetin görmesi, kamuoyunun bu durumu bilmesi gerekir.