BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.434,77
HABER /  EKONOMİ

Ocak enflasyonu neyin işareti?

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, 2013 ocak ayı enflasyon verilerini değerlendirdi.

Abone ol

HSBC Portföy Stratejisti Ali Çakıroğlu, Türk Lirası'nın mevcut seviyelerini koruması  durumunda 19 Şubat'ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısında yüzde 4,75 seviyesinde bulunan gecelik borçlanma faizinde bir indirimin olası olduğunu belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2013 ocak ayı enflasyon verilerini değerlendiren Çakıroğlu, ocak ayı TÜFE enflasyonunun yüzde 1,65 seviyesinde olduğunu, buna bağlı olarak yıllık TÜFE enflasyonunun aralık ayındaki yüzde 6,2 seviyesinden ocakta yüzde 7,3 seviyesine yükseldiğini ifade etti.

Çakıroğlu, TÜFE'nin ilk bakışta beklentilerin belirgin üzerinde gelmesinin tahminleri üzerinde artan gıda fiyatlarının etkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Gıda grubu fiyatları yüzde 1,4'lük artış beklentimizin belirgin üzerinde yüzde 4,0 artarken, TÜFE enflasyonuna 1 puan katkı sağladı. Bunun dışında tütün ve alkollü içecekler grubu fiyatları vergi ayarlamalarının da etkisiyle yüzde 14,3 artarken, ev eşyası grubu da yüzde 1,1 artış kaydetti. Bununla birlikte giyim grubu fiyatları mevsimsel faktörlere de bağlı olarak ocakta yüzde 7,0 geriledi.

Gıda fiyatlarında yaşanan negatif sürpriz ocak ayı TÜFE enflasyonundaki yükselişin arkasındaki temel faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu taraftaki yükselişlerin devam edip etmeyeceği önümüzdeki dönemde enflasyonun seyri açısından önemli olacağını hatırlatırken, enflasyon tarafındaki risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz.''

Para politikası açısından bakıldığında beklentilerin üzerinde gelen TÜFE enflasyonunun gıda kaynaklı olmasına da bağlı olarak Merkez Bankası'nın herhangi bir politika tepkisi vermeyeceği kanaatin olduklarını ifade eden Çakıroğlu, ''Bununla birlikte, Türk Lirası'ndaki gelişmeler ile kredi hacmindeki artışların önemli olacağını hatırlatıyoruz. Türk Lirası'nın mevcut seviyelerini koruması durumunda 19 Şubat'ta yapılacak olan Para Politikası Kurulu toplantısında yüzde 4,75 seviyesinde bulunan gecelik borçlanma faizinde bir indirimi olası görüyoruz'' dedi.

Çakıroğlu, piyasalar açısından bakıldığında beklentilerin üzerinde gelen TÜFE enflasyonundan hafif çaplı negatif bir piyasa etkisi yaşanabileceğini belirterek, ''Veri sonrasında USD/TL kuru 1.748 seviyelerine yükselirken, İMKB-100'deki yükseliş yüzde 0,5'lerden yüzde 0,3'lere geriledi. Bununla birlikte gösterge bononun bileşik faizi yüzde 5,82 seviyelerinden yüzde 5,84 seviyelerine yükseldi'' değerlendirmesinde bulundu.