BIST 9.901
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.459,62
HABER /  GÜNCEL

Obama'dan Ferguson'a birlik ve itidal çağrısı

ABD Başkanı Obama 18 yaşındaki siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesinden sonra ayaklanmaya sahne olan Missouri eyaletinin Ferguson kasabasına itidal çağrısında bulundu ve toplumun "birbiriyle yeniden birleşmeyi" denemesi gerektiğini söyledi.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama 18 yaşındaki siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesinden sonra ayaklanmaya sahne olan Missouri eyaletinin Ferguson kasabasına itidal çağrısında bulundu ve toplumun "birbiriyle yeniden birleşmeyi" denemesi gerektiğini söyledi.

Obama Adalet Bakanı Eric Holder'ın Ferguson'a gidip, silahsız genç Michael Brown'ın öldürülmesiyle ilgili bağımsız bir soruşturma yürüten yetkililerle görüşeceğini bildirdi.

Ferguson'da polisle birlikte Ulusal Muhafız birlikleri de görev yapmaya başladı.

Obama tanıkların polise teslim olduğu sırada birden çok kez ateş edildiğini söylediği Brown'ın öldürülmesiyle duyulan "tutku ve öfkeyi" anladığını belirtti.

Ancak Obama, "yağma yaparak, silah taşıyarak ve hatta polise saldırarak öfkeye boyun eğmek sadece gerilimi arttırır ve kaos getirir. Adaleti ilerletmek bir yana, altını oyar" diye konuştu.

Obama ülkedeki pekçok topluluk ve kolluk güçleri arasında bir güvensizlik olduğunu da kabul etti.

Daha önce de Brown'ın ailesi tarafından tutulan bir adli tıp uzmanı Brown'ın cesedi üzerindeki bulgularını açıkladı.

Adli Tıp Uzmanı Dr. Michael Baden Brown'ın vücuduna altı mermi isabet ettiğini söyledi. Baden "Başındaki hariç tüm yaralardan sağ çıkabilirdi" dedi.

'Mücadele izi yok'

Baden bir mücadele izi olmadığını, Brown'ın yüzündeki sıyrıkların da büyük ihtimalle vurulduktan sonra kaldırıma çarpması sonucu oluştuğunu belirtti.

Baden ayrıca Brown'ın vücudunda barut izi olmadığını, bunun da ateş eden polisin Brown'dan en az 60 santim uzakta olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Görgü tanıkları Brown'ın elleri havada, polise teslim olduğu sırada vurulduğunu söylerken, polis Brown'ın memurla kavga ettiği sırada öldürüldüğünü savunuyor.

Brown'ı vuran polis memuru Darren Wilson olaydan sonra zorunlu izne çıkartılmıştı.