BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Sezerden Merkele tarihi fırça

Sezer'in Babacan'ı fırçaladığı gece meğer asıl fırçayı Alman Başbakanı Merkel yemiş...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Devlet Bakanı Ali Babacan'ı azarlayan görüntülerinin basına yansıdığı 5 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde neler yaşandığını açıklıyoruz. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaretin Çanka Köşkü durağında, konuk başbakana Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan da eşlik ediyordu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, 'olaylı gece'de sadece Ali Babacan'ı değil, Alman Başbakanı Merkel'i de azarladığı ortaya çıktı. Sezer'in, Merkel ve Babacan'la ilgili iki dosya hazırlattığı ve görüşme sırasında hem Babacan'a hem de Merkel'e bu dosyaları göstererek tepkisini dile getirdiği öğrenildi. Babacan'ın dosyasında Sezer'e dönük Babacan'ın sözleri, Merkel'in dosyasında ise Merkel'in 'Türkiye AB'ye üye olamaz. İmtiyazlı ortak olsun' sözleri bulunuyordu.

'Dosyalı fırça'nın ayrıntılı öyküsü

CUMHURBAŞKANI Sezer, henüz medya mensupları görüntülerini alırken Bakan Babacan'a tepkisini dile getirmeye başladı. Sezer, ünündeki iki dosyadan, ilkini açmış, medya salon dışına çıkmadan, sert ifadelerle Babacan'ı fırçalamaya başlamıştı.

İKİNCİ FIRÇA MERKEL'E

ÇANKAYA Köşkü'ndeki görüşmede, ilk dosya ile Bakan Babacan'a sitem eden Cumhurbaşkanı Sezer, basın çıktıktan sonra, Alman Başbakan Merkel'e döndü. İkinci dosyayı açan Sezer, Merkel'in Almanya'da muhalefet lideri iken söylediği 'Türkiye AB üyesi olamaz, imtiyazlı ortak olmalıdır' sözleri ve Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin bulunduğu kupürleri gösterdi. Sezer, Merkel'e şunları söyledi: 'Avrupa Birliği, Türkiye'ye karşı çifte standart uyguluyor. Türkiye'nin kabul edemeyeceği şartları öne sürüyorsunuz. Siz muhalefetteyken bizim için imtiyazlı ortaklık öneriyordunuz. Şimdi AB'yi övüyorsunuz. Tavırlarınız hoş değil. Kıbrıs ön şart değildi, şimdi karşımıza Kıbrıs şartı çıkartılıyor. AB'nin ne istediğini, ne yapmaya çalıştığını anlayamıyoruz. Almanya, AB'nin en güçlü ülkesi. O halde Türkiye'ye karşı dürüst politikalar uygulanmasına çalışın.'

MERKEL'İN CEVABI

Merkel'e bu sözler tercüme edilince salonda buz gibi bir hava esti. Merkel, şöyle yanıt verdi: 'Sayın Cumhurbaşkanı, ben Doğu Alman kökenliyim. Yıllarca Doğu Almanya'da komünist rejim altında yaşadık. O zaman demokratik kavgalar olmazdı. Biz bunları bilmezdik. Ama şimdi demokratik Almanya'nın başbakanıyım. Demokrasi içinde kavga etmeyi öğrendim ama sizinle bu akşam kavga etmeyeceğim. Ama şunu açıklayabilirim. Partimiz muhalefetteyken Türkiye'nin imtiyazlı ortaklığını savunuyordu. Şimdi biz iktidardayız. Devlet olarak Türkiye'ye verdiğimiz sözler var. Bunlar şimdi iktidarda olan partimizi de bağlar. Almanya'nın devlet olarak verdiği sözlerin arkasındayız.'

Merkel, Köşk'ten ayrılırken yanındakilere dönerek 'Hayatımda böyle bir olay yaşamadım. Hem Türk hükümetinin bir bakanını azarlıyor hem de konuk ettiği bir Alman Başbakanı'na tepki gösteriyor. İnanamıyorum' dedi.

Haber: İsmail Küçükkaya
Kaynak:www.aksam.com.tr